dinsdag 3 september 2019

Review: Öresund Space Collective - Slip Into The Vortex (Space Rock Productions, 2019) (Spacerock)

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz, progressieve rock en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde en tegenwoordig in Portugal woont.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer, waarbij vermeldenswaardig is, dat de band al meer dan 25 officiële albums heeft uitgebracht.
Op 9 mei 2018 verscheen het album "Chatoyant Breath" via Space Rock Productions in een beperkte oplage van 500 stuks als 180 gram 2LP, waarvan er 200 op zwart, 180 op donker geel en 120 stuks op oranje vinyl geperst worden, die een klaphoes bevatten en met de hand genummerd zijn, waarbij verder vermeldenswaardig is, dat alle jams van het album in 1 dag opgenomen werden, waarvan de nummers op de vinyl uitgave de bewerkte versies van de jams zijn.
Het album wordt tevens als 2CD in een beperkte oplage van 500 stuks uitgebracht, waarbij opgemerkt kan worden, dat de 2CD uitgave 1 nummer extra bevat en op de CD uitgave hoor je de uitgebreide, dus onbewerkte versies van de jams.
Op 23 maart 2019 verscheen via Space Rock Productions het album "Good Planets Are Hard To Find", dat in 2009 door Transubstans Records werd uitgebracht, in een beperkte oplage van 383 stuks op 2LP, waarvan er 120 op zwart, 159 op blauw en 104 op geel 180 gram vinyl geperst werden, terwijl de hoezen met de hand genummerd zijn en op 7 mei 2019 is de 3LP "Freak Out In The Fjord", waarop 4 lange nummers staan, in een beperkte oplage van 474 stuks uitgebracht, waarvan er 184 op zwart en 290 op gekleurd 140 gram vinyl zijn geperst en vermeldenswaardig is dat kant A/B doorzichtig groen, kant C/D licht blauw en kant E/F turquoise is, terwijl de hoezen met de hand genummerd zijn en tevens verschenen er 500 exemplaren in een beperkte oplage als 2CD.
De muzikanten, die op dit album spelen zijn: Dr Space - synthesizer, Kaoscillator en Korg Monotron, Magnus - Fender Rhodes en synthesizer, Hasse - basgitaar, Öyvin - basgitaar, Vemund - sologitaar, Jonathan - sologitaar en viool, Tim - drums, Simon - drums en Peran - drums.
Op 7 september 2019 verschijnt het album "Slip Into The Vortex", dat eerder in 2010 als CD via Transubstans verscheen en tevens in 2015, voor de eerste keer in een beperkte oplage van 400 stuks als 2LP, waarvan 100 stuks op 180 gram zwart vinyl en 300 stuks op 180 gekleurd vinyl (kant A/B oranje en kant C/D violet) in een klaphoes en de 2LP's zijn met de hand genummerd en bevatten een download code.
De leden die hierop spelen zijn: Stefan (Gas Giant / Alkymist) - sologitaar, Magnus (Mantric Muse) - sologitaar, Kaufman (Bland Bladen) - drums, Jocke (Carpet Knights) - basgitaar, Pär (Carpet Knights) - basgitaar, Anders H. (The Univerzals) - saxofoon, Mogens - synthesizers en keyboards en Dr.Space - keyboards en synthesizers, terwijl de mix gemaakt is door Tobias van The Carpet Knights en de jams in oktober 2008 opgenomen zijn in de Black Tornado Studio's.

De plaat bevat 7 nummers, waarvan "I Teleported To Acapulco" het eerste is en daarin speelt de band een schitterende jam, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en invloeden van progressieve jazz, funk en progressieve rock bevat, waarbij de swingende muziek me doet denken aan die van Sendelica en dit nummer wordt gevolgd door "Mothership Machinery", die op de LP uit twee delen bestaat; "PT1" (laatste nummer van kant A) en "PT2" (eerste nummer van kant B), maar er op de CD uitvoering in zijn totaliteit op staat en hierin laat de band me genieten van een swingend uptempo progressief rock nummer, dat een terugkerend ritme heeft, waar langzaam jazz invloeden bijgevoegd worden en na 7 minuten ook invloeden van spacerock krijgen, waarbij het eenzijdige terugkerende ritme licht hypnotiserend werkt en tegen het einde iets langzamer gespeeld wordt.
Daarna volgt "Fondle The Frequency", een heerlijke mix van spacerock, progressieve jazz en rock, die een licht hypnotiserend ritme bevat en in een hoog tempo gespeeld wordt, dat swingt en daarbij is stil zitten niet aan de orde.
In het titel nummer "Slip Into The Vortex" begint de muziek opnieuw met een aanstekelijk swingend ritme, waarmee Öresund Space Collective me meteen in beweging brengt, maar dit verandert na enkele minuten, waarbij de muziek een wending neemt en tijdelijk verder gaat in een even licht chaotisch wordt, om na korte tijd weer te verandern en ik een geweldige mix van space- en acid rock krijg voorgeschoteld, dat met sneltreinvaart mijn gehoorgang binnen gespeeld wordt.
Dan volgt "Sonic Snake", waarin de band weer in een hoog tempo begint en me vanaf het begin tot eind een fantastische mix van progressieve rock en jazz voorzet, die in hoog tempo gespeeld wordt.
Het laatste nummer, "Lord Of Slumber", wordt in een gemiddeld tempo gespeeld en is lichtelijk dreigend, waarbij spacerock wordt gemixt met progressieve rock, om samen voor een schitterend geheel te zorgen.

"Slip Into The Vortex" van Öresund Space Collective is een uitstekende 2LP, die vol energie gespeeld wordt en waarvan ik van begin tot einde van genoten heb, zodat ik elke liefhebber van progressieve rock, spacerock en progressieve jazz deze dubbelaar ten zeerste kan aanraden.(luister naar het album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten