maandag 9 september 2019

Review: Various Artists - From A Distant Shore - 4 Species On Display (Mega Dodo Records, 2019) (Folk)

Mega Dodo Records brengt op 8 november 2019 een album uit, getiteld "From A Distant Shore", waarop 4 Zweedse bands vertegenwoordigd zijn, die elk 3 nummers spelen, waarbij vermeldenswaardig is, dat Britt Rönnholm en Anders Hakanson van Us And Them de initiatief nemers zijn voor het samenstellen van het album.

Eve and the Last Waltz uit Stockholm, bestaat uit: Eva Lalander - zang en gitaar, Mats Grönmark - sologitaar, Calle Schoier - orgel en mellotron en Christian Sandell - drums.
De band bracht hun debuut single "Inside it All" in een beperkte oplage op rood vinyl uit via Rhythm Ace Recordings, die ook hun albums "Strange Mornings" (LP 2000, tevens als CD via Imperial Fuzz in de USA en digitale download), "Love Boat" (CD en dd, 2003), "Straight up to the Sky" (CD en dd, 2007), "Turpentine" (CD en dd, 2011), "The Shame and the Blame" (LP en dd, 11 december 2014) en "The World Has Never Been More Beautiful" (LP, CD en dd) uitbracht plus de split 7" single "The Holy Split" met Burek die zowel op zwart als geel vinyl verscheen.

Internal Planet is het alias van multi instrumentalist Ludvig Josephson, die tevens producer is bij de de Zweedse nationale radio opnamen maatschappij en al diverse muziek video's heeft uitgebracht.

Astor Wolfe spreekt met bomen, schrijft brieven aan riviergeesten en creeërt liederen waarin verdronken werelden uit onze kinderjaren opduiken om hallo te zeggen.

Us And Them is een Zweeds folk duo, dat bestaat uit: Britt Rönnholm - zang en Anders Hakanson - gitaar en synthesizer.
Het duo maakte in 2008 hun debuut met de CD “Based on a True Story”, die via het eigen Withdrawn Recordings label verscheen en vooraf gegaan werd door de EP's "Canning Oak" (2006), "Seagulls" (2006) en "Man O' Sand To Girl O'Sea" (2006), die eveneens via dit label werden uitgebracht.
Vervolgens bracht het Fruits De Mer label in 2009 de vinyl EP "Julia Dream Of All The Pretty Horses" uit, waarmee het duo lovende kritieken oogstte van Mojo en Record Collector, gevolgd in 2011 door de EP "Summerisle" (Fruits De Mer) en in 2012 bracht het Ritual Echo Records de EP "Walk Light" uit, waarna in 2014 de EP "By The Time It Gets Dark" (Fruits De Mer) verscheen.
Het Mega Dodo Records label bracht 23 oktober 2015 het album "Summer Green And Autumn Brown" op zowel 180 gram zwart vinyl uit in een beperkte oplage van 250 stuks, plus als CD digipack, maar ook verscheen er een gelimiteerde oplage van 100 stuks als 4CD, inclusief de 3 CD EP's, die via Fruits De Mer werden uitgebracht en was alleen maar via de Mega Dodo's Bandcamp pagina te koop, dus niet in de winkels.
Op 12 december 2016 is de 10" EP "Fading With The Dwindling Sun" op gekleurd vinyl via het Fruits De Mer Records label verschenen en deze bevat 5 songs, die Sandy Denny (Fairport Convention) zong, waarvan er 3 door haar geschreven zijn, plus 1 van Richard Thompson en een traditionele.
Vervolgens verscheen 20 januari 2017 hun volgende single, getiteld "When I Was Walking" via het Mega Dodo Records, in een beperkte oplage van 150 stuks op groen vinyl, die alleen bestemd was voor Mega Dodo Singles Club leden en 150 stuks op zwart vinyl voor alle andere liefhebbers.
Op 20 april 2018 verscheen hun 7" vinyl single "From The Corner Of My Eye" / "The Iron Maiden" via Mega Dodo Records die 2 digitale bonus downloads nummers bevat: "When Life Begins" en "All The Madman", waarop Astor Wolfe - zang, Dag Strömberg - dwarsfluit en Erik Håkansson - drums meespelen en deze werd in een, met de hand genummerde, beperkte oplage van 250 stuks uitgebracht en op 15 juni 2018 verscheen het tweede album van de band, getiteld "On Shipless Ocean" in een beperkte oplage op 180 gram licht blauwgroen zee kleurig vinyl en tevens als CD en digitale download via Mega Dodo Records.

Het eerste nummer van het album heet "Among Antiques", waarin Us And Them een prachtige rustige folk song met een aangenaam ritme ten gehore brengt, dat gevolgd wordt door "Emerald Green" van Astor Wolfe, een mooie opgewekt klinkende song met folklore invloeden.
Dan volgt Internal Planet met "Frame Of Riley" en hierin speelt Ludvig een licht psychedelisch folk song in een niet al te hoog tempo, waarna Eve and the Last Waltz "I Could Never Sleep" speelt en daarin maakt de band een mix van rustige muziek, noise en rock, die ik lichtelijk chaotisch vind klinken.
Daarna zet Us And Them me "In Between Times" voor en laat me genieten van een schitterende rustige folkpop song, waar het duo patent op lijkt te hebben en dit nummer wordt gevolgd door "Heart Of Pebblestone Beach" (Astor Wolfe), een uitstekende mix van pop en folk waarin het tempo niet al te hoog ligt en het ritme aanstekelijk en dansbaar klinkt.
In "Defening Moments" (Internal Planet) krijg ik opnieuw een prima licht psychedelische song voorgeschoteld en in "Walzing Birds Crowds" speelt Eve and the Last Waltz een aanstekelijke dansbare song met een hoog meedein gehalte.
Vervolgens is het de beurt weer aan Astor Wolfe, die "Liontine Looking Glass" speelt, waarin ik een mooie song te horen krijg, die enkele subtiele tempowisselingen heeft en een aanstekelijk ritme bevat, waarna "The Intruder" (Internal Planet) volgt en Ludvig me een geweldige song voorzet, die met rustige zang begint, die ondersteund wordt door een synthesizer toon, om na enkele minuten te veranderen en over te gaan in een sneller tempo, dat swingt en vervolgens opnieuw van ritme en snelheid te veranderen in een stukje psychedelische muziek.
Verder hoor ik "Relections" van Eve and the Last Waltz, een aanstekelijke song, waarbij het meedein gehalte van kracht is en als laatste speelt Us And Them "Roller Coaster" en krijg ik nogmaals zo'n fantastische folkpop song te horen, die aanzet tot dansen.

"From A Distant Shore - 4 Species On Display" van diverse Zweedse artiesten is een schitterend rustig album met prima songs, dat ik iedere folk liefhebber kan aanraden eens te gaan beluisteren.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten