zondag 29 september 2019

Review: Various Artists - Sunny Spells (Crustacean, 2019) (Pop)

Op 2 november 2019 brengt Crustacean, het sub label van Fruits De Mer Records de 7" gekleurd vinyl EP "Sunny Spells uit, waarop 4 covers staan, die gespeeld worden door Chad & Jeremy (UK), Schizo Fun Addict (USA), Hanford Flyover (UK) en Us And Them (Zweden).
Dit is de derde EP van het drieluik, dat het Fruits De Mer Records label op dezelfde datum uitbrengt, waarvan de andere van The Past Tense (7"EP + CD) en Crystal Jacqueline And The Honey Pot (2EP) komen.

Chad & Jeremy is een duo, dat in 1962 begon en bestaat uit: David Stuard Chadwick (Chad) - zang en gitaar en Michael Thomas Jeremy Clyde (Jeremy) - zang en gitaar.
Het duo, dat actief was van ?1962 tot 1968, van 1983 tot 1987 en van 2003 tot heden, bracht van 1963-1968 18 singles en 6 LP's uit, in 1983 verscheen er 1 single en 1 LP en in de jaren 2000 werden 3 LP's plus een compilatie album uitgebracht.
Hun muziek werd in Engeland door Ember uitgebracht en in Amerika, waar de band naar toe verhuisde in 1964, door World Artists, Capitol, Columbia, Sidewalk en Rocshire.

Schizo Fun Addict uit New York / New Jersey bestaat uit tegenwoordig Jayne Gabriel - zang en sologitaar, Jet Wintzer - zang, synthesizer en basgitaar, Rex Shelverton, Daniel Boivin en Ilona V, die in de plaats zijn gekomen van Hadrian en Patrick.
De band bracht hun debuut album "Just a Dimension Away" in 2000 via het Sudden Bliss label op CD uit.
Daarna verschenen de albums: "Diamond" (CD, Sudden Bliss Records, 2001), "The Atom Spark Hotel" (LP, Canarsie, 2004), "Imperial Quazar" (Ltd.Edition CD, Pin Prick Records, 2008), "The Sun Yard" (CD, Fruits De Mer Records, 2013) en het split album "Schizo Fun Addict / The Bordellos - KASSETTE" die in een gelimiteerde oplage van 100 stuks op cassette verscheen via Small Bear Records.
"Dream Of The Portugal Keeper" was hun eerste single, die in 2007 via Bracken Records op 7" vinyl uitbracht werd en tevens op CDr verscheen, waarna de allereerste Fruits De Mer Records single "Fruits De Mer Vol.1" in 2008 op 7" vinyl (beperkte oplage) en als (CDr promo) werd uitgebracht met daarop de nummers "Theme One" en "Ogden's Nut Gone Flake", terwijl via het zelfde label in 2014 "Theme From Suspiria" verscheen met daarop: "Theme From Suspiria", "In The Long Run" en "Back Of Her Car" en deze verscheen als: 7" oranje vinyl + DVD Ltd.edition, 7" zwart vinyl + DVD Ltd.edition, 7" vinyl test persing (20 stuks voor de verkoop op het Crabstock Festival, Cardigan) en als CD promo en in 2016 werd de flexi disc en éénzijdig bespeelbare single "Take A Heart" (Sorrows cover) voor het "Postcards From The Deep" project van Fruits De Mer Records uitgebracht.
Oorspronkelijk verscheen "The Sun Yard" in een beperkte oplage als gratis digitale soundcloud download op kerstdag 2013 voor een beperkte tijd en 100 stuks verschenen er in een gratis goodie bag via Fruits De Mer Records tijdens het "Summer 2014 festival of psychedelica", waarna Schizo Fun Addict het album niet meer beschikbaar stelde.
Het album verscheen op op kerstdag 2017 nogmaals als gratis download via soundcloud en ook kwam het 2 januari 2018 uit op LP, die in een beperkte oplage van 620 stuks geperst wordt op rood met roze gloed en turquoise vinyl met een groene gloed.
Daarvan werden de turquoise/groen tijdens kerst gratis weggegeven aan leden van de FRUITS DE MER Members Club, de transparant rode worden weggegeven aan de eerste 150 mensen, die op de 10e verjaardag van Fruits de Mer op 12 mei 2018 te Glastonbury komen, maar ook waren de resterende albums te koop.
Tevens werden er nog 2 beperkte oplages in volledige kleuren uitgebracht, die in het donker licht geven, waarvan er 10 te winnen waren via een publieke  wedstrijd.
Op 1 juni 2018 verscheen hun zevende album "El Shoegaze Bossa Nova", waarop 10 nummers staan, in een beperkte oplage van 300 stuks op LP via Sugarbush Records, terwijl de digitale uitgave op 21 september 2018 via hetzelfde label werd uitgebracht.
Vermeldenswaardig is ook, dat Daniel Figuerdo - keyboards, orgel, vleugel en synthesizers, Daniel Boivin - drums en percussie en Rex John Selverton - sologitaar, zich bij de band hebben aangesloten en Brett Millering en Ilona V (zang) als gast muzikanten op het album mee doen.

Het Engels-Amerikaanse trio Hanford Flyover startte op 21 augustus 2016 in de Midlands van Engeland en bestaat uit: Holly Bowler - zang en keyboards, Josh Bowler - sologitaar, achtergrondzang en keyboards en Ian Turner - bas- en sologitaar, drums en keyboards.
De band bracht op 30 september 2018 hun debuut single "1973 - All We Have Is Love" digitaal uit, gevolgd door "Home", dat 30 november 2018 als digitaal nummer verscheen.
Daarna volgden "Just Another Day" (digitaal nummer, 27 januari 2019), "Life Is Change" (digitaal nummer, 1 februari 2019) en het digitale album "FreeFall - Remastered" (7 februari 2019).

Us And Them is een Zweeds folk duo, dat bestaat uit: Britt Rönnholm - zang en Anders Hakanson - gitaar en synthesizer.
Het duo maakte in 2008 hun debuut met de CD “Based on a True Story”, die via het eigen Withdrawn Recordings label verscheen en vooraf gegaan werd door de EP's "Canning Oak" (2006), "Seagulls" (2006) en "Man O' Sand To Girl O'Sea" (2006), die eveneens via dit label werden uitgebracht.
Vervolgens bracht het Fruits De Mer label in 2009 de vinyl EP "Julia Dream Of All The Pretty Horses" uit, waarmee het duo lovende kritieken oogstte van Mojo en Record Collector, gevolgd in 2011 door de EP "Summerisle" (Fruits De Mer) en in 2012 bracht het Ritual Echo Records de EP "Walk Light" uit, waarna in 2014 de EP "By The Time It Gets Dark" (Fruits De Mer) verscheen.
Het Mega Dodo Records label bracht 23 oktober 2015 het album "Summer Green And Autumn Brown" op zowel 180 gram zwart vinyl uit in een beperkte oplage van 250 stuks, plus als CD digipack, maar ook verscheen er een gelimiteerde oplage van 100 stuks als 4CD, inclusief de 3 CD EP's, die via Fruits De Mer werden uitgebracht en was alleen maar via de Mega Dodo's Bandcamp pagina te koop, dus niet in de winkels.
Op 12 december 2016 is de 10" EP "Fading With The Dwindling Sun" op gekleurd vinyl via het Fruits De Mer Records label verschenen en deze bevat 5 songs, die Sandy Denny (Fairport Convention) zong, waarvan er 3 door haar geschreven zijn, plus 1 van Richard Thompson en een traditionele.
Vervolgens verscheen 20 januari 2017 hun volgende single, getiteld "When I Was Walking" via het Mega Dodo Records, in een beperkte oplage van 150 stuks op groen vinyl, die alleen bestemd was voor Mega Dodo Singles Club leden en 150 stuks op zwart vinyl voor alle andere liefhebbers.
Op 20 april 2018 verscheen hun 7" vinyl single "From The Corner Of My Eye" / "The Iron Maiden" via Mega Dodo Records en bevat 2 digitale bonus downloads nummers "When Life Begins" en "All The Madman", waarop Astor Wolfe - zang, Dag Strömberg - dwarsfluit en Erik Håkansson - drums meespelen en deze werd in een, met de hand genummerde, beperkte oplage van 250 stuks uitgebracht en op 15 juni 2018 verscheen het tweede album van de band, getiteld "On Shipless Ocean" in een beperkte oplage op 180 gram licht blauw-groen zeekleurig vinyl en tevens als CD en digitale download via Mega Dodo Records.

De EP "Sunny Spells" begint met "Rest In Peace" van Chad & Jeremy, waarin het duo een onversterkte uitvoering van hun zelf geschreven nummer speelt en hier een prachtige folk song ten gehore brengt, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en een aangenaam ritme heeft.
Daarna volgt Schizo Fun Addict met "Dedicated To The One I Love", dat oorspronkelijk van The Mamas & The Papas gespeeld werd en hierin hoor ik de band een schitterende versie van dit nummer spelen, waarop Ilona V de achtergrondzang voor haar rekening neemt.
Dan zet Hanford Flyover me "Just Another Day", een cover van Neon Pearl, voor en mag ik genieten van een licht psychedelische folk song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en orkestraal klinkt.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In het laatste nummer "What Did You Do To My Life?", een cover van het Neil Young nummer, dat door Us And Them gespeeld wordt krijg ik weer zo'n fantastische mix van pop en folk voorgeschoteld, waar de band patent op lijkt te hebben.

"Sunny Spells" van Chad & Jeremy, Schizo Fun Addict, Hanford Flyover en Us And Them bevat 4 heerlijke nummers, die bij folk liefhebbers zeker in de smaak zullen vallen en ik kan hen deze 7" EP dan ook van harte aanbevelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten