zondag 17 mei 2020

Review: Dr Space's Alien Planet Trip - Vol.4 - Space With Bass (Space Rock Productions, 2020) (Krautrock / Improvisatie)

De van origine afkomstige Amerikaan Scott Heller, alias Dr Space is oprichter van het Öresund Space Collective, waarvan de overige bandleden uit Denemarken en Zweden komen.
Van de band verschenen al meer dan 20 albums en in de loop der jaren maakte Scott ook solo diverse opnamen, die niet werden uitgebracht en hierbij speelde hij: analoge synthesizers, Korg Monotron, Yamaha CS-10, Octave Cat SRM II, Custom Modular synthesizer en OSCar.
Omdat hij wel het idee had iets met deze opnamen te doen, vroeg hij Nicklas Sörensen (sologitaar en effecten) van de Deense band Papir en Richard Orlando (sologitaar en geluid manipulaties) van Alien Planetscapes uit Amerika, om op enkele nummers mee te spelen.
Dat resulteerde in het album "Vol 1", dat onder de naam Dr Space's Alien Planet Trip in maart 2017 in een beperkte oplage van 300 stuks met een klaphoes verscheen, waarvan er 100 in verschillende kleuren werden geperst en tevens verscheen het album als digitale download met 1 extra nummer (digitale bonus track, zonder Niklas), terwijl de eerste 50 exemplaren een gesigneerde poster bevatten.
Op 4 mei 2018 verscheen het tweede solo album van Dr. Space's Alien Planet Trip, getiteld "Vol.2- Gloomy Horizon" en hierop speelt Stefan Krey op bas- en sologitaar mee in 3 nummers, terwijl Daniel Lars eveneens sologitaar in deze nummers speelt.
Het album, dat 6 nummers bevat, werd door het Space Rock Productions label in een beperkte oplage van 410 stuks op 180 gram vinyl uitgebracht, waarvan er 100 op zwart, 155 op licht groen en 155 op rood vinyl werden geperst.
Precies een jaar later, op 4 mei 2019 dus, verscheen "Vol. 3 - Featuring Martin Weaver" via dit label in een zeer beperkte oplage van 318 stuks op 2LP, waarvan er 102 op zwart en 216 op lucht blauw 180 gram vinyl zijn geperst, die met de hand genummerd zijn en vermeldenswaardig is, dat er 2 extra nummers beschikbaar zijn, die alleen als digitale downloads zijn uitgebracht.
Op 5 mei 2020 verscheen de CD uitvoering van "Vol.4 - Space With Bass" in een beperkte oplage van 200 stuks via Space Rock Productions en op 30 juni 2020 brengt dit label het album in een beperkte oplage van 300 stuks als 2LP uit, waarvan er 200 op zwart en 100 op turquase 180 gram vinyl zijn geperst en met de hand genummerd zijn en een A3 poster plus een download code bevatten.
Vermeldenswaardig is verder, dat de CD 6 nummers bevat, terwijl de 2LP een extra nummer heeft en deze werden eind 2019, begin 2020 opgenomen en hierop wordt Dr.Space bijgestaan door Hasse Horrigmoe (Tangle Edge) op basgitaar, waarbij hij zelf op een analoge synthesizer en sequencer speelt.

De CD begint met "Vermis Ex-Deus Primera", waarin ik een 20 minuten durend nummer voorgeschoteld krijg, dat  invloeden van new age muziek bevat en een eentonig licht hypnotiserend terugkerend ritme heeft, waardoor ik in een lichte trance raak, om halverwege ruimtelijke invloeden bijgevoegd te krijgen, waarna "Bemushroomed" volgt en Dr.Space me een elektronisch nummer voorzet, dat een niet al te hoog terugkerend ritme heeft, ruimtelijke geluiden bevat en bij tijd en wijle flink experimenteel klinkt.
Daarna volgen "3Rd Eye Into The 4Th Dimension", een heerlijk experimenteel elektronisch nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een terugkerend ruimtelijk ritme bevat en invloed van Atari spelletjes heeft en "Blackcloud", waarin Dr Space's Alien Planet Trip me een fantastisch stuk krautrock voorzet, waardoor ik de muziek ingezogen wordt en opnieuw in een lichte trance kom.
In "Bass Karma" mag ik nogmaals genieten van een geweldig krautrock nummer met een repeterend ritme, dat invloeden van onder andere Tangerine Dream en spacerock heeft en na iets meer dan 5 minuten verandert in een experimenteel nummer, dat na korte tijd opnieuw verandert en in een heerlijk stuk krautrock, waarin het tempo laag ligt en tegen het einde even versneld wordt, waarbij de muziek experimentele elementen bijgevoegd krijgt, om in een rustig tempo te eindigen.
Als laatste nummer van de CD volgt "Lament For The Wicked" en hierin krijg ik opnieuw een hypnotiserend nummer te horen, dat een gemiddeld tempo heeft en een eentonig ritme heeft, dat krautrock invloeden bevat.

"Vol.4 - Space With Bass" van Dr Space's Alien Planet Trip is een verrukkelijke plaat, waarmee ik van begin tot einde in de ban van de muziek ben geweest en ik kan liefhebbers van krautrock en elektronische muziek deze plaat dan ook zeer aanraden.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten