zondag 3 mei 2020

Review: Ricardo Donoso - Content (Denovali Records, 2020) (Avant Garde)

Ricardo Donoso is een componist, percussionist en elektronica muzikant, die in Rio De Janeiro, Brazilië geboren werd en momenteel in Boston, Massachusetts Amerika woont.
Na zijn opleiding aan Berklee College Of Music en The New England Conservatory speelde hij in diverse projecten gedurende de jaren, het laatst als drummer bij de avant-death metal band Ehnahre, maar ook maakte hij deel uit van het experimentele elektronische duo Perispirit en ging schuil achter de aliassen Embouchure en Scuba Death.
Verder was hij actief in Calliope Quartet en The Epicureans en maakte hij solo albums, waarvan de eerste, "Solo Percussion Improvisations" in 2007, als eigen uitgave op een CD-R verscheen, waarna "Progress Chance" (Digitalis Recordings, 2011), "Assimilating The Shadow" (Digitalis Recordings, 2012), "As Iron Sharpens Iron, One Verse Sharpens Another" (Digitalis Recordings, 2013), "A Song For Echo" (Kathexis, 2014), "Sarava Exu" (Denovali Records, 2014) en "Machine To Machine" (Denovali Records, 2015) volgden.
Ook werden er enkele singles en EP's uitgebracht, waaronder: "Zerovinteum" (7" gelimiteerd vinyl, Semata Productions, 2009), "One Verse Sharpens Another" (EP, Digitalis Recordings, 2013), "As Iron Sharpens Iron" (EP, Digitalis Recordings, 2013), "Iron / Verse Remixes" (12" vinyl, Digitalis Recordings, 2014) en "Beginning Of The Shape" (3xFile, MP3, EP, Denovali Records, 2014). 
Onder het alias RDTK werkt hij samen met Thiago Kochenborger (zang en basgitaar) uit Berlijn, Duitsland, met wie hij sinds zijn twaalfde bevriend is en 15 jaar geleden in een klein eenpersoons slaapkamer appartement te Rio De Janeiro een eerste poging deed samen muziek te maken.
Dat resulteerde uiteindelijk in 2018 in het album "Human Resources", dat 8 nummers bevat en 29 juni 2018 via Denovali Records op LP, CD en als digitale download werd uitgebracht.
Zijn tiende album, waarop 12 heet "Content" en verschijnt 20 mei 2020 via Denovali Records als 2LP, CD en als digitale download.

Het eerste nummer van het album heet "Chimera", waarin Ricardo een fantastisch uptempo avant garde nummer speelt, dat een swingend terugkerend ritme bevat en industriële invloeden heeft, waarbij de muziek lichtelijk chaotisch over komt en dit nummer wordt gevolgd door "Thought Contagion", een mix van elektro en industriële muziek, die in een vrij hoog tempo gespeeld wordt.
Daarna volgen "Kinesics", een experimenteel chaotisch klinkend nummer, dat tempowisselingen heeft, "A Consensual Hallucination" een uptempo mix van avant garde, elektro en industriële muziek, die lichte psychedelische invloeden bevat en tempowisselingen heeft (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en "Data Lake", een experimenteel nummer met een eentonig terugkerend ritme en sterke krautrock invloeden, waardoor de muziek swingt.
In "Lexical" zet Ricardo Donoso me een uitstekend stukje uptempo avant garde voor, dat een terugkerend ritme heeft, in "Simulation & Modeling" krijg ik een geweldig stuk muziek voorgezet, dat een mix is van krautrock, experimentele muziek en een terugkerend ritme en in "Forking Path" speelt hij een schitterend zwaar nummer met filmmuziek invloeden, waar een gesproken tekst in zit.
Dan volgen "By Conspiracy or Design", een experimenteel avant garde nummer met zware tonen en een terugkerend licht hypnotiserend ritme en "Crossed Destinies", een heerlijk stuk avant garde, dat een terugkerend ritme, experimentele en krautrock invloeden heeft, dat halverwege een korte onderbreking heeft
en duistere filmmuziek elementen toegevoegd krijgt.
Verder hoor ik "Smile Mask", een kort mooi eentonig nummer en "Dies Irae", een experimenteel nummer, dat met zware piano klanken begint, bij tijd en wijle heftig en chaotisch klinkt, om met prachtige piano klanken te eindigen.

"Content" van Ricardo Donoso is een niet alledaagse plaat en zal waarschijnlijk ook niet toegankelijk zijn voor de meeste muziekliefhebbers, maar zij, die het niet schuwen, om eens te gaan luisteren naar deze schijf, zullen zeker met hun oren gespitst naar deze puike experimentele avant garde belevenis luisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten