zondag 10 mei 2020

Review: Geezer - Groovy (Heavy Psych Sounds Records, 2020) (Progressieve Bluesrock)

Geezer werd in 2012 te Kingston, New York, Amerika, opgericht en bestaat tegenwoordig uit: Pat Harrington - zang en sologitaar, Richie Touseull - basgitaar en Steve Markota - drums en percussie.
De band bracht hun debuut album "Electrically Recorded Handmade Heavy Blues" op 10 september 2013 als digitaal album in eigen beheer uit.
Daarna volgden: "Live! Full Tilt Boogie" (28 juli 2014, beperkte oplage cassette), "Gage" (13 september 2014, LP in een beperkte oplage van 25 stuks op doorzichtig met pompoenkleurig geel en olijfkleurig groen gespetterd vinyl en een met de hand genummerde hoes, plus een inlegvel en LP in een beperkte oplage van 200 stuks op bloedrood vinyl, plus een inlegvel, dat door de bandleden gesigneerd is), "Long Dull Knife" (13 mei 2015, digitaal nummer), "Geezer" (18 november 2016, digitaal album), "A Flagrant Disregard For Happiness" (9 juni 2017, LP in een beperkte oplage van 150 stuks op goudkleurig vinyl STB Records en Kozmik Artifactz Records en dd), "Psychoriffadelia" (19 mei 2017, LP in een beperkte oplage op paars gepetterd vinyl, LP in een beperkte oplage op gespetterd vinyl, inclusief patch en poster, in een beperkte oplage als CD en dd) en "Spiral Fires" (8 februari 2019, LP in een beperkte oplage op zwart vinyl, die alleen voor de USA bestemd was, CD en dd).
Hun vierde studio album "Groovy", wordt 29 mei 2020 via Heavy Psych Sounds Records uitgebracht en verschijnt als digipack CD, als LP op zwart vinyl, als LP in een beperkte oplage van 550 stuks op doorzichtig groen vinyl, als LP in een beperkte oplage van 250 stuks op geel/fuchsia kleurig vinyl en als LP in een zeer beperkte oplage van 20 stuks als test persing op zwart vinyl met witte labels en als dd en daarop speelt Jeff Mercel op 2 nummers mee op keyboards ("Awake" en "Groovy").

Het album, dat 8 nummers bevat, begint met "Dig", waarin de band geweldige stevige swingende rock song ten gehore brengt, die invloeden van stoner- en progressieve bluesrock heeft en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie), waarna "Atlas Electra" volgt en de band me een heerlijke progressieve rock song voorzet, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en een licht hypnotiserend eentonig ritme bevat.
Daarna volgen "Dead Soul Scroll", een lekkere swingende song met progressieve bluesrock invloeden en een terugkerend ritme en "Awake", een uitstekende rock song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en enkele tempowisselingen heeft.
In het titel nummer "Groovy" zet Geezer me een fantastische swingende song voor, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en in "Drowning On Empty" laat de band me genieten van een verrukkelijke progressieve bluesrock song, die een terugkerend ritme heeft, tempowisselingen bevat swingt.
Verder hoor ik "Slide Mountain", een schitterend instrumentaal nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een terugkerend ritme bevat en "Black Owl" en hierin speelt de band een puike progressieve rock song met invloeden van de jaren 70 muziek en lichte invloeden van de muziek van The Doors.

Geezer heeft met hun album "Groovy" van begin tot einde weten te boeien met hun jaren 70 gerelateerde progressieve bluesrock en ik kan liefhebbers van dit genre, deze plaat ten zeerste aanraden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten