zondag 30 juni 2024

Review: Ritual - The Story Of Mr. Bogd - Part 1 (Karisma Records, 2024) (Progressieve Folk)

Ritual uit Stockholm, Zweden werd in 1993 opgericht en bestaat uit: Patrik Lundström - zang en sologitaar, Fredrik Lindqvist - basgitaar, mandola, dulcimer, recorder en zang, Jon Gamble - keyboards en zang en Johan Nordgren - drums, sleutel harp (= ingetoetste viool) en zang.
De band bracht in 1995 hun debuut album "Ritual" als CD uit via Musea Records, waarna de volgende albums verschenen: "Superb Birth" (1999, CD via Ritual AB), "Think Like A Mountain" (2003, CD via Tempus Fugit), "Live" (2006, 2CD via Tempus Fugit) en "The Hemulic Voluntary Band" (2007, CD via Tempus Fugit) en ook verschenen de CD  single "Did I Go Wrong" (1999 via Ritual AB) en de CD EP "Glimpses From The Story Of Mr. Bogd" (2020 via SPV en Tempus Fugit), waarvan 3 nummers staan op het album "The Story Of Mr. Bogd - Part 1", dat op 16 augustus 2024 via Karisma Records als LP in een beperkte oplage op transparant violet vinyl, als CD en als digitale download wordt uitgebracht.

Het album, dat 10 nummers bevat, start met "A Hasty Departure", waarin Ritual een schitterende uptempo progressieve song, die met een stukje klassiek begint, folk invloeden bevat en tempowisselingen heeft en gevolgd wordt door "The Inn Of The Haunted Owl", een uitstekende uptempo song met een aanstekelijk dansbaar ritme en invloeden van de progressieve muziek van de jaren 70 en "Dreams In A Brougham", een mooie folk song met een niet al te hoog tempo en een terugkerend ritme.
Daarna volgen 2 nummers van de EP, waarvan de eerste "Chichikov Bogd" heet en hierin speelt de band een heerlijke uptempo progressieve folk song met een aanstekelijk ritme (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en "Mr. Tilly And His Gang", een song met theater invloeden, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en aanzet tot dansen.
In "Through A Rural Landscape" zet Ritual me een fantastisch instrumentaal nummer met een licht hypnotiserend terugkerend ritme, dat beweging oproept voor, in "The Feline Companion" krijg ik een prima folk song met een gemiddeld tempo te horen, die progressieve elementen bevat en een aanstekelijk ritme heeft en in "Read All About It!" laat de band me genieten van een lekker in het gehoor klinkende uptempo song met progressieve elementen, theater invloeden, tempowisselingen en een aanstekelijk ritme.
Verder volgen "Forgotten Qualities", een verrukkelijke langzame song, die een terugkerend tempo heeft en rust uitstraalt en "The Three Heads Of The Well" (van de EP), een puike progressieve folk song met een aanstekelijk Oosters ritme, die subtiele tempowisselingen bevat.

"The Story Of Mr. Bogd - Part 1" van Ritual bevat 10 heerlijke progressieve folk songs, waar ik enorm van genoten heb, met voor mij de uitschieter "The Three Heads Of The Well" en ik raad elke liefhebber van dit genre deze schijf dan ook van harte aan.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten