zondag 8 december 2019

Review: Angel Ontalva Vs. Priot Duo - Blue Stone Waves (OctoberXArt Records, 2019) (Improvisatie / Avant-Garde)

Ángel Ontalva is een Spaanse gitarist uit Madrid, die deel uit maakt van de band October Equus, maar ook solo diverse albums op zijn naam heeft staan, zoals: "Mundo Flotante" (OctoberXart Records, 2012), "Land Of Rain And Steel" (Ltd.edition CD-r, OctoberXart Records, 2013), "Tierra Quemada" (CD, OctoberXart Records, 2015), "No Grooves - Blood Moon Tonight" (CD, OctoberXart Records, 2017) en "Satellites" (ltd. edition CDr, OctoberXart Records, 2017).
Vespero werd in 2003 in Astrakhan, zuid Rusland opgericht en brengt sinds 2004 muziek uit, zowel in eigen beheer, als via diverse maatschappijen.
De band onderging sinds hun oprichting diverse keren bezettingswisselingen en bestaat, na het overlijden van cellist Vladimir Belov tegenwoordig uit: Ivan Fedotov – drums en percussie, Arkady Fedotov – basgitaar, synthesizer, fluit en achtergrond zang, Alexander Kuzolev – gitaar, effecten en elektronica, Alexei Klabukov – arpeggiator, keyboards en mellotron en Vitaly Borodin - viool.
Angel en Vespero hebben hun krachten gebundeld in het nummer "Carta Marina", dat vanaf 12 februari 2018 op CDr via bandcamp verkrijgbaar was en op 9 juli 2018 gevolgd werd door het album met dezelfde naam.
Het album verscheen in eigen beheer in een beperkte oplage van 100 stuks als Deluxe Edition 2CD + digitale download, waarbij de bonus CD opnamen bevat van live uitvoeringen van Ángel Ontalva & Vespero uit 2017/2018, inclusief 3 niet uitgebrachte nummers, gestoken in een 6 delige hoes en in een beperkte oplage van 400 stuks, plus als digitale download.
Op 4 september 2018 bracht Ángel samen met Priot Duo, uit Moskou, Rusland, het album "Blue Stone Waves" als digitale download uit via OctoberXArt Records en tevens verscheen het album als CD.
De artiesten, die op dit album spelen zijn: Ángel Ontalva - sologitaar, Natasha Blinova - piano, melodica en zang en Piotr Talalay - drums en elektronica.

Het album, dat op 12 december 2017 live in de Kozlow clib te Moskou opgenomen werd, bevat 7 nummers, waarvan het eerste "Time Of Innocence" heet en hierin speelt het trio een mooi rustig avant-garde nummer, dat een terugkerend ritme heeft en improvisaties en dierengeluiden bevat en naadloos over gaat in "Never Again", een schitterend stuk neo-klassiek met invloeden van RIO en avant-garde muziek, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en diverse subtiele tempowisselingen heeft en ook dit nummer gaat verder in het volgende, dat "Running In The Dark" heet, waarin het trio een korte spannende experimentele improvisatie ten gehore brengt, die doorloopt in "Satellites", een geweldig nostalgisch klinkend nummer, dat lichte invloeden van de muziek van Toots Thielemans heeft en hemelse achtergrondzang klanken bevat, waarna Angel Ontalva Vs. Priot Duo het nummer vervolgt in het titel nummer "Blue Stone Waves", dat eveneens in een rustig tempo uitgevoerd wordt en daarin krijg ik opnieuw een schitterend stuk geïmproviseerde muziek voorgeschoteld en hierin laat het trio me nogmaals horen, hoe goed ze elkaar aanvoelen (luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie) en in "Definitely" bevat de muziek invloeden van experimentele jazz en improvisaties en ook dit nummer gaat verder in het volgende en tevens laatste stuk, getiteld "Eyes In The Mirror", waarin het trio ook nu weer een uitstekend improvisatie nummer speelt, dat diverse subtiele tempowisseilngen heeft en waarin het gitaarspel van Ángel centraal staat.

"Blue Stone Waves" van Angel Ontalva Vs. Priot Duo is een verrukkelijke CD, waarmee het trio me van begin tot einde heeft laten genieten van hun heerlijke  improvisaties en ik raadt iedere muziek liefhebber dan ook aan, notie te nemen van deze schijf en eens te gaan luisteren naar de muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten