zondag 29 december 2019

Review: Öresund Space Collective - Experiments In The Subconsious (Space Rock Productions, 2020) (Progressieve Rock)

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz, progressieve rock en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde en tegenwoordig in Portugal woont.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer, waarbij vermeldenswaardig is, dat de band al meer dan 30 officiële albums heeft uitgebracht.
Op 9 mei 2018 verscheen het album "Chatoyant Breath" via Space Rock Productions in een beperkte oplage van 500 stuks als 180 gram 2LP, waarvan er 200 op zwart, 180 op donker geel en 120 stuks op oranje vinyl geperst worden, die een klaphoes bevatten en met de hand genummerd zijn, waarbij verder vermeldenswaardig is, dat alle jams van het album in 1 dag opgenomen werden, waarvan de nummers op de vinyl uitgave de bewerkte versies van de jams zijn.
Het album wordt tevens als 2CD in een beperkte oplage van 500 stuks uitgebracht, waarbij opgemerkt kan worden, dat de 2CD uitgave 1 nummer extra bevat en op de CD uitgave hoor je de uitgebreide, dus onbewerkte versies van de jams.
Op 23 maart 2019 verscheen via Space Rock Productions het album "Good Planets Are Hard To Find", dat in 2009 door Transubstans Records werd uitgebracht, in een beperkte oplage van 383 stuks op 2LP, waarvan er 120 op zwart, 159 op blauw en 104 op geel 180 gram vinyl geperst werden, terwijl de hoezen met de hand genummerd zijn en op 7 mei 2019 is de 3LP "Freak Out In The Fjord", waarop 4 lange nummers staan, in een beperkte oplage van 474 stuks uitgebracht, waarvan er 184 op zwart en 290 op gekleurd 140 gram vinyl zijn geperst en vermeldenswaardig is dat kant A/B doorzichtig groen, kant C/D licht blauw en kant E/F turquoise is, terwijl de hoezen met de hand genummerd zijn en tevens verschenen er 500 exemplaren in een beperkte oplage als 2CD.
De muzikanten, die op dit album spelen zijn: Dr Space - synthesizer, Kaoscillator en Korg Monotron, Magnus - Fender Rhodes en synthesizer, Hasse - basgitaar, Öyvin - basgitaar, Vemund - sologitaar, Jonathan - sologitaar en viool, Tim - drums, Simon - drums en Peran - drums.
Op 7 september 2019 werd het album "Slip Into The Vortex", voor de eerste keer, in een beperkte oplage van 400 stuks als 2LP uitgebracht, waarvan 100 stuks op 180 gram zwart vinyl en 300 stuks op 180 gekleurd vinyl (kant A/B oranje en kant C/D violet) in een klaphoes en de 2LP's zijn met de hand genummerd en bevatten een download code.
Daarbij is vermeldenswaardig dat "Slip Into The Vortex" eerder in 2010 als CD via Transubstans verscheen en tevens in 2015.
De leden die hierop spelen zijn: Stefan (Gas Giant / Alkymist) - sologitaar, Magnus (Mantric Muse) - sologitaar, Kaufman (Bland Bladen) - drums, Jocke (Carpet Knights) - basgitaar, Pär (Carpet Knights) - basgitaar, Anders H. (The Univerzals) - saxofoon, Mogens - synthesizers en keyboards en Dr.Space - keyboards en synthesizers, terwijl de mix gemaakt is door Tobias van The Carpet Knights en de jams in oktober 2008 opgenomen zijn in de Black Tornado Studio's.
Op hun volgende album "Experiments In The Subconsious", dat 30 januari 2020 via Space Rock Productions verschijnt, zijn de spelers: Hasse - basgitaar, doundouns en drums, Jiri - basgitaar, Jonathan - sologitaar, theremin en viool, Magnus - sologitaar en synthesizer, KG - synthesizer en sologiaar, Scott - synthesizers en Tim - drums.

Het album bevat 5 nummers, waarvan "Lost In Africa" het eerste is en hierin speelt de band een fantastische uptempo mix van progressieve rock en krautrock, die een terugkerend, licht hypnotiserende ritme bevat en lichte spacerock invloeden heeft, om iets over de helft van het nummer te veranderen, een langzamer tempo krijgt en over te gaan in een progressief melodisch rock nummer.(luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
Daarna volgt "Prosthetic Cuban", een swingend uptempo rock nummer met Cubaanse invloeden, heerlijk gitaarspel, aanstekelijke drums en een zeer dansbaar ritme, dat halverwege langzamer wordt en psychedelische spacerock invloeden krijgt, om tegen het einde weer opgevoerd te worden en te gaan swingen als een trein.
In "Lost Milesage" laat Öresund Space Collective me genieten van een schitterend uptempo progressief rock nummer, dat acid rock invloeden heeft en een terugkerend ritme bevat en halverwege tijdelijk langzamer wordt, om na korte tijd weer sneller te worden.
Dan volgt "Oops", waarin de band een swingend rock nummer met lichte krautrock en melodische rock invloeden speelt, dat een terugkerend ritme bevat.
Het laatste nummer heet "Hieroglyphic Smell" en daarin begint de muziek experimenteel, om na korte tijd te veranderen in een verrukkelijk stuk progressieve rock, waarin het tempo langzaam opgevoerd wordt, stukjes van de nummers "Apache Drop Out!" van The Edgar Broughton Band en "Highway Star" van Deep Purple bevat en swingt, om vervolgens weer een hypnotiserend terugkerend ritme te krijgen, waardoor ik als het ware de muziek ingezogen wordt en tegen het einde over te gaan in een ruimtelijk nummer, dat in rust eindigt.

"Experiments In The Subconsious" van Öresund Space Collective is een geweldig swingend progressief rock album, waar ik van begin tot einde van genoten heb en ik kan deze plaat dan ook zeer aanraden, aan liefhebbers van dit genre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten