zondag 8 december 2019

Review: Officina F.Lli Seravalle - Tajs! (Zeit Interference, 2019) (Avant-Garde / Elektro / Experimenteel / Industrieel)

De Italiaanse zanger, sologitarist en elektronische geluid manipulator Alessandro Seravalle uit Cervignano Del Friuli, brengt sinds 1993 muziek uit en studeerde tevens af in de filosofie.
Van 1993 tot heden is dat met Garden Wall, waarmee hij 8 albums op diverse labels uitbracht, waarna hij met Genoma in 2010 en 2014 2 albums maakte en tussentijds maakte hij in 2013 met Schwingungen 77 Entertainment een album.
In 2016 verscheen "The Book Of Job" van zijn band Sete via bandcamp, maar ook werd dat jaar onder zijn eigen naam het album "Morfocreazioni I-V" uitgebracht via het Setola Di Maiale label en op 14 november 2017 verscheen zijn CD album "Spielräume" via Zeit Interference (een sublabel van Lizard Records).
In Officina F.lli Seravalle maakte hij samen met zijn broer Gianpietro (elektronica, percussie en soundscapes) het album "Us Frais Cros Fris Figs Secs", dat 5 september 2018 via Zeit Interference, een sub label van Lizard Records, verscheen en vermeldenswaardig is dat Gianpietro ook sinds 2011 in de band Garden Wall actief is.
"Tajs!", dat op 9 september 2019 via Zeit Interference verscheen is hier de opvolger van en ook hierop speelt zijn broer Gianpietro mee en tevens zijn gastmuzikanten Clarissa Durizzotto - alt saxofoon (2 nummers) en Claudio Milano - zang (1 nummer) aanwezig op dit album, dat 10 nummers bevat.

Het album begint met "Danzatori Di Nebbia", waarin de band met Claudio me een experimenteel stuk muziek voorschotelt, dat diverse subtiele tempowisselingen bevat en invloeden van elektro en industriële muziek heeft (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en dit nummer wordt gevolgd door "Ausa", een heerlijk experimenteel nummer met invloeden van avant-garde en krautrock, dat rustig begint, maar na enkele minuten in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en swingt.
Daarna volgen "Aritmetica Dell'Incurabile", een uitstekend swingende mix van elektro, avant-garde en terugkerende ritmes, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt , "Vuoto Politico", een fantastische mix van krautrock, elektro, industriële en experimentele muziek, die een terugkerend ritme heeft en swingt en  "Saturno", een experimenteel elektronisch nummer, waarin een terugkerend swingend ritme zit.
In "NYC Subway Late At Night" speelt Officina F.Lli Seravalle, met inbreng van Clarissa, een schitterend progressief jazz nummer, in "Bewusstsein Als Verhangnis" krijg ik een geweldige spannende mix van avant-garde en elektro voorgezet, die een aanstekelijk ritme heeft en experimentele invloeden bevat en in "Insonnia" zet de band me weer zo'n prachtig experimenteel spannend stuk muziek voor, waarbij ik met mijn oren gespitst luister, om maar niets van de muziek te missen.
Verder volgen "Distopia", eveneens een experimenteel nummer met elektro invloeden, dat na korte tijd een terugkerend ritme krijgt, dat voor een dansbaar swingend geheel zorgt en "Decostruzione", begint erg rustig en heeft experimentele invloeden en gaat na 2 minuten over in een verrukkelijke mix van progressieve jazz en krautrock, die swingt als een trein, waarbij stil zitten niet mogelijk is en dit ritme verandert iets na de helft van het nummer tijdelijk in een rustig industrieel stukje muziek, waarna de band na ongeveer 1 minuut weer verder gaat met de mix, waarin Clarissa ook nu weer een puik  stukje saxofoonspel laat horen.

"Tajs!" van Officina F.Lli Seravalle is een heerlijke plaat, waarmee de band me aan hun spannende muziek heeft weten te kluisteren, waarbij ik met gespitste oren heb geluisterd en ik kan iedere liefhebber van elektro, avant-garde, krautrock, experimentele en industriële muziek deze schijf dan ook zeer aanraden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten