zondag 22 december 2019

Review: Johnny Moped - Live At Trafelger Square (Damaged Goods Records, 2019) (Punk)

Johnny Moped uit Croydon, Engeland werd in 1977 opgericht, heette oorspronkelijk Genetic Breakdown en bestond uit: Johnny Moped (aka Paul Halford), Xerxes, Fred Berk, Dave Berk, Ray Burns (aka Captain Sensible) en Phil Burns.
De band oefende elke dag, waarbij geen nummer hetzelfde was en nam deze jams ook op, waarbij hun uiteindelijke doel was om op te treden.
Dus werd besloten in de achtertuin van Dave te gaan spelen, om op die manier wat publiek te trekken, maar hun grootste probleem was, dat ze geen goede zanger hadden.
Ray Burns veranderde zijn naam in Captain Sensible, knipte zijn haar af en voegde zich bij The Damned, maar bleef evengoed in Johnny Moped spelen, waarmee hij als voorprogramma van The Damned fungeerde.
De band had behoefte aan een gitarist en plaatste daarvoor een advertentie, waarop Slimey Toad en Chrissie Hynde (The Pretenders) reageerden, maar na enkele optredens in The Roxy werd Chrissy uit de band gezet, op voorspraak van Slimey.
In de nieuwe formatie kwam het nummer "Hard Lovin' Man" op de verzamel LP "Live At The Roxy" en verscheen de semi officiële "Johnny Moped Bootleg" in eigen beheer, voordat de ze bij het Chiswick label een contract tekenden.
Hun debuut single "No-One" / "Incendiary Device" zag in 1977 het levenslicht en werd gevolgd door "Darling, Let’s Have Another Baby", waarna in april 1978 hun debuut album "Cycledelic" werd uitgebracht, waar later een extra nummer, een zogenaamde “Mystery Track” aan werd toegevoegd.
Het tweede album van de band, "The Search For Xerxes", verscheen pas in 1991, maar de nummers waren al in 1978 opgenomen, het jaar waarin de band stopte.
Damaged Goods Records bracht in 2006 het compilatie album "The Johnny Moped Bootleg Tapes Vol 1&2" uit, waarop onuitgebrachte nummers en ander mixen staan.
In 2016 werd de band opnieuw opgestart en verscheen het album "It’s A Real Cool Baby" (Damaged Goods Records), dat kort erna gevolgd werd door de her uitgave van "Cycledelic" en vervolgens kwamen er nog diverse singles uit, waaronder "Living In A Dream World" (april 2019) en "Hey Belinda!" / "Hiawatha", dat 23 augustus via Damaged Goods Records in een beperkte oplage van 600 stuks op rood vinyl verschijnt, waarbij vermeldenswaardig is, dat "Hey Belinda!" ook op hun album "Lurrigate Your Mind", dat in mei 2019 werd uitgebracht en "Hiawatha" is een bewerking van de song, die van het album "The Search For Xerxes" komt.
Johnny Moped bestaat sinds de her oprichting uit: Johnny Moped - zang, Slimey Toad - sologitaar, Rock ‘n’ Roll Robot (Rob from CASE) - sologitaar, Jacko Pistorious - basgitaar en Marty Love - drums.
Zijn album "Live At Trafelger Square", dat in een beperkte oplage van 600 stuks op zwart vinyl is geperst, bevat 9 nummers en werd 12 maart 1983 als "Officiële Bootleg" opgenomen, als protest tegen de jacht op zeehonden.

Het eerste nummer van het album heet "VD Boiler" en hierin speelt de band, na gestem van de gitaar en een intro, een uptempo punkrock song, die niet van de allerbeste opname kwaliteit is, waardoor de muziek helaas niet goed tot zijn recht komt en loopt door in de volgende song, getiteld "Hell Raiser", een heerlijke swingende rock song.
Daarna volgen "No One", een lekker in het gehoor klinkende uptempo song, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft plus een hoog meezing gehalte, "Make Trouble", een swingende song, die enkele subtiele tempowisselingen heeft en "Speech 1", een speech door David Ennals van de Labour partij uit Norwich en Fiona Richmond, die bijna 14 minuten duurt.
Deze gaat nog een minuut verder in het volgende nummer, getiteld "The Baby Seals", een uptempo rock songs met een hoog meezing gehalte en een aanstekelijk dansbaar ritme, waarna Johnny Moped "Foxhunters" speelt en daarin zet de band me een schitterende dansbare song voor, die tempowisselingen heeft en een terugkerend ritme bevat.
In "Speech 2" krijg ik 3 speeches te horen, waarvan de eerste van Gabriële Drake, daarna van Johnny Moped en als laatste van Captain Sensible, die in het laatste, "Hard Lovin' Man", ook meespeelt Captain Sensible en dit uptempo nummer swingt weer als een trein.

"Live At Trafelger Square" van Johnny Moped is een prima politiek getinte plaat, die vol uitstekende uptempo nummers staat, maar jammer genoeg niet van hoogstaande opname kwaliteit is, waardoor de uitgave meer op een bootleg lijkt.
Desondanks kan ik liefhebbers van punk deze schijf toch zeer aanraden, al was het alleen maar om het feit, dat dit een geweldig tijdsdocument is, dat schitterende muziek bevat.(luister naar de promo van dit album via de youtube link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten