zondag 22 december 2019

Review: Falena - Una Seconda Strana Sensazione (Locanda Del Vente, 2019) (Progressieve Rock)

Falena uit Rome, Italië, werd in 2003 opgericht door Emiliano "Toro" Sellati - zang en teksten, Alessandro "Sandro" Fusacchia - sologitaar en Andrea "Micio" Trinca - basgitaar, die samen met Marco "Zorfo" Rusigniulo - sologitaar en Domenico Ferri - drums de band vormden.
De band bracht hun debuut album "Impressioni" op 13 april 2007 uit als digitale download en deze werd op 10 augustus 2013 gevolgd door "L'Idiota", waarop Rossano "Cico" Acciari - drums en Marco "P" Peschi - synthesizer en dwarsfluit bij de band zijn gekomen en Domenico Ferri vervangen is.
Op hun album "Una Seconda Strana Sensazione", dat 4 december 2019 via Locanda Del Vente is verschenen speelt Rusigniulo niet meer mee.

Het album, dat 14 nummers bevat, begint met "Antefatto", een heerlijk swingend instrumentaal uptempo progressief rock nummer, dat enkele tempowisselingen heeft en gevolgd wordt door "Un Mite Inverno", een prima mix van hardrock en progressieve rock, die swingt en tempowisselingen bevat, waarna ik "Il Dubio" hoor, waarin de band een uitstekende rock song ten gehore brengt, die stevig begint en symfonische invloeden bevat, om iets voor de helft van het nummer in een langzamer tempo gespeeld wordt, dat na enkele minuten op zijn beurt verandert en de muziek zwaarder en dreigender wordt.
Daarna volgen "Il Peso Della Misura", een swingende progressieve rock song met symfonische hardrock invloeden, die tempowisselingen heeft, een kort nummer, getiteld "E Scoto I Capelli Dal Cuore", waarin de band een outro van het vorige nummer lijkt te spelen en "Passagio", een mooie pop song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en progressieve folk invloeden heeft.
In de titel song "Una Seconda Strana Sensazione" speelt Falena een lekkere swingende poprock song, die een aanstekelijk ritme heeft, enkele tempowisselingen bevat en halverwege verandert in een melodische progressieve song, die na korte tijd over gaat in een stuk progressieve symfonische rock, in "L'Erpice" zet de band me een kort experimenteel stukje progressieve muziek voor en in "Nella Colonia Penale" krijg ik een verrukkelijke rustige poprock song voorgezet, die na enkele minuten meer snelheid krijgt, waarin de muziek verandert in een dreigend ritme en tempowisselingen bevat, waarbij de band invloeden van symfonische rock bijvoegd en de muziek melodisch gaat klinken.
Dan volgen "... Per Un Libero Pensiero", een prachtig rustig kort instrumentaal nummer, waarin de dwarsfluit een belangrijke rol speelt, "Requiem", dat in een laag tempo begint en halverwege meer snelheid krijgt, waarbij de muziek heftiger wordt en bij tijd en wijle bombastisch klinkt en "Il Mercato", een korte experimentele song.
Verder hoor ik "Sete", een fantastische progressieve rock song, die in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld en op de helft van de song invloeden van folkrock krijgt en "Conseguenza", een meesterlijke mix van krautrock, folk en progressieve rock, die swingt als een trein en daarbij is stil zitten natuurlijk niet aan de orde. 

"Una Seconda Strana Sensazione" van Falena staat vol lekkere progressieve nummers, waarmee de band me van begin tot einde heeft geboeid en ik kan iedere liefhebber van progressieve en symfonische rock deze CD dan ook aanbevelen.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten