zondag 1 mei 2022

Review: Human Factor - Observer (Eigen Beheer, 2021) (Post-Rock)

Eind 2011 werd de band Human Factor opgericht door een stel getalenteerde muzikanten, die hun sporen reeds verdiend hadden in andere bands.
Hun debuut CD "4Hm.F" uit 2012, die via het RAIG Records label verscheen, werd gemasterd door Tobias Svensson van Transubstans Records uit Zweden
Human Factor bestaat tegenwoordig, na een bezettingswisseling uit: Konstantin Shtirlitz - drums, Alexander Meshcheryakov - basgitaar (beiden uit de band Infront), Sergey Volkov - sologitaar en keyboards (Kaftan Smeha) en Pavel Vorobvov - sologitaar en keyboards (vervanger van Ivan Ivanov - sologitaar).
"Homo Universum", dat 16 april 2016 via het RAIG Records label is verschenen, is het tweede studio album van de band en werd ook deze keer door Tobias Svensson gemasterd, terwijl het hoes ontwerp van Sergey Vlasov was.
Het derde album van de band heet "Let Nature Take Its Course" en is 12 juni 2018 ook nu weer via RAIG Records uitgebracht en vermeldenswaardig is verder, dat David Paulley de gesproken tekst in het laatste nummer voor zijn rekening neemt.
Op 18 maart 2021 verscheen hun album "Observer", dat 9 nummers bevat, als CD in een beperkte oplage en als digitaal album in eigen beheer en hierop speelt gastmuzikant Ramil Shamsutdinov – trombone (track 1). 

Het album start met "Gathering", waarin Human Factor een geweldig kort progressief nummer in een gemiddeld tempo, dat vrij zwaar klinkt en dit wordt gevolgd door "Riding The Giants", een schitterend uptempo melodisch post-rock nummer met invloeden uit progressieve rock en elektronische muziek, dat een aanstekelijk dansbaar ritme heeft en "Opal Voids", een prachtig swingend uptempo nummer, dat subtiele tempowisselingen heeft en aanzet tot dansen.
Daarna volgen "Sagittarius A"*, een fantastisch melodisch uptempo nummer met een terugkerend ritme, dat swingt en hierbij is stil zitten geen optie, "Upstream", een heerlijk uptempo nummer met een aanstekelijk ritme en "Sagittarius B", een kort stuk muziek met een gemiddeld tempo, dat symfonische invloeden heeft.
In "Himiko's Lament" laat Human Factor me genieten van een verrukkelijk uptempo melodisch nummer met een terugkerend ritme en tempowisselingen, in "Naked Singularity" krijg ik een puik stuk post-rock voorgeschoteld, dat swingt als een trein en in "...And A Silver Lining" zet de band me nogmaals zo'n lekker in het gehoor klinkend post-rock nummer voor, dat een aanstekelijk ritme heeft, subtiele tempowisselingen bevat en uitnodigt om te gaan dansen.

"Observer" van Human Factor is een CD, die vol uitstekende swingende uptempo post-rock nummers bevat, waarvan ik dan ook zeer van genoten heb en ik kan elke liefhebber van dit genre deze schijf dan ook van harte aanbevelen.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten