zondag 15 mei 2022

Review: Mark McDowell - Freedom Tapes (Eigen Beheer, 2022) (Psychedelische Pop)

Het psychedelische folk collectief Mark McDowell And Friends werd in 2011 te Bristol, Engeland, opgericht en haalt zijn inspiratie uit de folk scene van de eind jaren 60 en begin jaren 70.
Hun debuut album "Community Heat" verscheen op 3 oktober 2011 op CD en als digitale download, waarna "McDowell Chamber Union" (7" EP, digitale download, 19 november 2012), "Mark McDowell EP" (digitale EP, 30 mei 2013), "Drifter EP" (digitale EP, 26 oktober 2013), "Girls of Belvoir" (7" single, 2013, Fruits De Mer Records), "Time Machine" (CD album, digitale download, 21 november 2014), "Modern Folk Group EP" (digitale EP, 10 juni 2015) werden uitgebracht, terwijl het nummer "Service Of Owls" in 2017 op het compilatie album "The Fifteenth Dream Of Dr Sardonicus" van Fruits de Mer Records verscheen.
Op 12 mei 2018 werd het album "Dark Weave" in een beperkte oplage van 300 stuks op groen vinyl uitgebracht door Friends Of The Fish Records en tevens verscheen het op CD en als digitale download.
Het collectief, dat op dit album speelt bestaat uit: Mark McDowell - zang, sologitaar, keyboards en percussie, Jim Dyke - basgitaar, David Gould - bouzouki, dilruba, stick en dulcimer, Pete Westaway - synthesizer, John Hymas - strijkers en Hannah Moriah - zang.
Op 3 april 2020 bracht de band het album "Breakthrough", dat 9 nummers bevat, via Friends Of The Fish, het sublabel van Fruits De Mer Records, als CD, als LP in een beperkte oplage en als digitale download uit en deze werd op 25 februari 2022 gevolgd door "Freedom Tapes", dat 10 nummers bevat en in eigen beheer is uitgebracht als CD in een beperkte oplage met download kaart en als digitale download.
Mark, neemt hierop zelf zang, sologitaar, keyboards, drums en percussie voor zijn rekening, terwijl hij hulp krijgt van Pete Westaway - synthesizer, John Hymas - snaarinstrumenten en Juliet Winter - woorden, liefde en hoge vibraties.

Het album begint met "Go Tell The Bees", waarin Mark McDowell een mooie vrij rustige licht psychedelische pop song ten gehore brengt, die een aanstekelijk ritme heeft en gevolgd wordt door "Satisfy", een schitterende uptempo song met een aanstekelijk dansbaar ritme, waarbij stil zitten niet aan de orde is.
Daarna volgen "Beltane Dew", een licht psychedelische pop song met een niet al te hoog tempo, die ruimtelijke invloeden bevat, "Falling Down", een song met een gemiddeld tempo en een dansbaar ritme en "Dazed", een heerlijke pop song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme, dat beweging oproept en een hoog meedein gehalte heeft.
In "The Roses" zet Mark McDowell me een prima nummer in een gemiddeld tempo voor, die een aanstekelijk terugkerend ritme heeft, in "Zodiasi" krijg ik een geweldig instrumentaal nummer in een vrij rustig tempo te horen, die ruimtelijke psychedelische invloeden heeft en een terugkerend licht hypnotiserend ritme bevat en tegen het einde iets heftiger gespeeld wordt en in "Home To The Stars" laat hij me genieten van een prachtige song met een aanstekelijk ritme.
Verder volgen "Let It Burn", een licht psychedelische song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme, dat ruimtelijke invloeden bevat en aanzet tot dansen en "Dead Dimmer", een fantastisch instrumentaal psychedelisch nummer met een licht hypnotiserend terugkerend ritme, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.

"Freedom Tapes" van Mark McDowell staat vol verrukkelijke nummers, waar ik van begin tot einde van heb genoten met als uitschieters de beide instrumentale nummers en ik kan liefhebbers van psychedelische pop deze schijf dan ook van harte aanbevelen.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten