zondag 29 mei 2022

Review: Vibravoid - Phasenvoid 92-97 (Stoned Karma Records, 2022) (Psychedelische Rock)

Vibravoid werd in 1990 te Düsseldorf, Duitsland, opgericht en bestaat tegenwoordig uit: Christian Koch - zang en sologitaar, Frank Matenaar - drums en Dario Treese - orgel.
De band heeft zich muzikaal laten inspireren door o.a. (een vroege) Pink Floyd, Electric Prunes, Strawberry Alarm Clock en Spacemen 3 en talloze andere psychedelische progressieve rock bands.
Sinds 2000 heeft Vibravoid diverse LP's en CD's uitgebracht via verschillende labels, zoals: Triggerfish, Nasoni, Anzitisi Records, Krauted Mind Records, Herzberg Verlag en Sulatron.
Nadat ze begin 2013 hun eigen label Stoned Karma Records hebben opgericht, verschijnen daarop hun platen (onder andere "Psychedelic Blueprints - An Introspection Of The Years 2000-2013" en de 6 CD box "Loudness For The Masses"), maar ook staat de band met een nummer ("Nearby Shiras", een cover van Kalacakra) op de LP Head Music van het Fruits De Mer Records label en is in 2013 de 7" gekleurd vinyl single "Colour Your Mind", waarop 3 covers staan, uitgebracht via dat zelfde label uit Engeland, gevolgd in 2015 door de 7" gekleurd vinyl single "Steppin' Stone" , die eveneens 3 covers bevat en via Fruits De Mer verscheen.
De band stond op het "14th Dream Of Dr.Sardonicus" festival te Cardigan, Wales, dat van 5 tot 7 augustus plaats vond en georganiseerd werd door Fruits De Mer Records, waarbij één van de live nummers ongetwijfeld hun nieuwe 7" gekleurde vinyl single met klaphoes, "In-A-Gadda-Da-Vida", was, die 9 augustus 2016 in beperkte oplage via Fruits De Mer Records verschenen is.
De single, werd 30 september 2016 gevolgd door hun nieuwe album "Wake Up Before You Die", dat op hun Stoned Karma Records in een beperkte oplage op LP en CD werd uitgebracht, waarbij de CD uitvoering 4 extra live nummers bevat.
Via Stoned Karma Records verschenen in 2017 de albums "A Night At The Museum" (3LP) en "Triptamine E.P. Volume 5", dat tijdens hun "Wake Up Before You Die" optreden in Haus Der Jugend in 2016 werd opgenomen en in een beperkte oplage van 1000 LP's inclusief een kleurenposter op A10 formaat uitgebracht is en op 17 november 2017 verscheen "Mushroom Mantra's", zowel op LP als CD en als download, waarbij vermeldenswaardig is, dat de pre-order editie van de LP in een beperkte oplage van 200 stuks op gekleurd vinyl geperst is en een poster plus picture postcard disc bevat, die een nummer bevat, dat niet op de LP staat, terwijl op de CD uitgave 3 extra nummers staan, die tijdens een opname sessie uit 1992 stammen en niet eerder zijn uitgebracht.
Stoned Karma Records bracht op 25 mei 2018 2 albums van de band tegelijk uit, dat zijn: "Vibrations From The Cosmic Void", die in een beperkte oplage van 500 LP's als pre-order een bonus LP bevat, terwijl het album tevens in een beperkte oplage van 1000 stuks in 3 kleuren zonnestralen vinyl en als CD en digitale download verscheen en het andere album,"Live At Rheinkraut Festival", waarop basgitarist Ufo Walter te horen is, werd als 2CD en digitale download uitgebracht.
Eind april 2019 verscheen het album "Intergalactic Acid Freak Out Orgasms" via Stoned Karma op zowel CD als LP en digitale download en ook hierop is de band weer live te beluisteren en in september 2019 verscheen de 7" single "World Of Pain"/ "Plastic Covered Tangerines" op rood vinyl via dit label.
Om hun 30 jarig jubileum te vieren vervolgde de band het uit brengen van hun Triptamine serie en verscheen het album "Out Of Tune In Rosenheim - Triptamine vol.6" in maart 2020 via hun eigen Stoned Karma Records als 2LP, als CD en als digitale download.
De muziek voor de 2LP, die 9 nummers bevat, is live opgenomen tijdens een optreden eind december 2019, dat onder de naam "The Psychedelic Christmas Experience Tour" gegeven werd.
Dan volgde in april 2020 het album "Psychedelic Blueprints Volume 2", dat via Stoned Karma Records als CD, als 2LP in een beperkte oplage van 500 stuks op marmer kleurig vinyl werd uitgebracht en tevens als digitale download, waarop alternatieve versies, mixen en master versies staan uit de periode 1994-2019 en op 6 mei 2020  kwam hun derde album van het 30 jarige jubileum uit via Stoned Karma Records, getiteld "The Decomposition Of Noise" en deze verscheen in en beperkte oplage als LP, die een bonus live album bevat en als CD, die 3 extra nummers heeft en op 4 september 2021 bracht de band het digitale nummer "Dance On Mars" uit.
Net voor het einde van 2021 bracht de band het album "Zeitgeist Generator" uit als CD en op 1 maart 2022 verscheen dit als 2LP in een beperkte oplage van 700 stuks waarvan 200 stuks op geel en roze vinyl, 200 stuks op lichtblauw en paars vinyl met een Op Art hoes en een vierdelig inlegvel en songboek met CD, 200 stuks op lichtgroen en lichtblauw vinyl met een Op Art hoes en een vierdelig inlegvel en songboek met CD en een luxe puzzel, 100 stuks op lichtgroen en lichtblauw vinyl met een Op Art plastic hoes, inclusief een poster, een speciale puzzel, het Zeitgeist Generator songboek met CD, en flexi disc Op Art set, een vierdelig inlegvel en het geheel is met de hand gesigneerd en genummerd door de artiesten.
Vervolgens verscheen begin 2022 de digitale single "Do You Remember That Day", die alleen via facebook te beluisteren is en op 10 juni 2022 verschijnt het album "Phasenvoid" als 2LP in een beperkte oplage van 500 stuks op gekleurd vinyl en als 2CD in een beperkte oplage, waarop 11 bonus nummers staan.
Daarbij is het vermelden waard, dat Nasoni Records in 2003 het split album "Phasenvoid" van Vibravoid en Sula Bassana uitbracht en deze nummers van 2003 zijn nu opnieuw verschenen op deze 2LP en aangevuld met 11 andere nummers, die niet eerder werden uitgebracht en stammen uit de periode 1992-1997.

Het 2LP album, dat totaal 16 nummers bevat, start met "Void Vibrato" uit 1995, waarin Vibravoid een heerlijke instrumentale mix van psychedelische rock en spacerock in een niet al te hoog tempo met een terugkerend ritme speelt en deze wordt gevolgd door "Minddecision" (1994), een schitterend psychedelisch nummer met een gemiddeld tempo en een licht hypnotiserend terugkerend ritme, dat tegen het einde chaotisch wordt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en "Bellflight" (1994), een geweldig stuk psychedelische muziek met experimentele elementen, dat in een vrij rustig tempo gespeeld wordt.
Daarna volgen "Microvoid" (1994), een 7 seconden durend stukje, "Excerpt Journey To The Sun" (1993), een langzaam experimenteel nummer met een terugkerende geluiden, "Meditation Endstation" (1994), dat eveneens experimenteel psychedelisch klinkt en in een langzaam tempo wordt gespeeld en "Phasenvoid" (1994), een verrukkelijk nummer met een gemiddeld tempo en ruimtelijke invloeden, dat een dansbaar ritme en lichte Oosterse invloeden heeft.
In "Jukebox" (1992) schotelt Vibravoid me een uitstekende psychedelische song met een gemiddeld tempo in een terugkerend ritme voor, in "Transmobil" (1992) krijg ik een mix van psychedelische rock en krautrock in een gemiddeld tempo te horen en in "Within A Cosmos" (1992) laat de band me genieten van een fantastisch mysterieus klinkend psychedelisch nummer, dat ruimtelijke invloeden heeft en een niet al te hoog tempo bevat.
Dan volgen "Beyond The Space" (1992), een prachtig rustig nummer met Oosterse invloeden, "Mega Shining Lights" (1992), een heerlijke psychedelische song met een gemiddeld tempo en een terugkerend dansbaar ritme, dat halverwege tijdelijk verandert, om na korte tijd weer verder in het begin tempo en ritme verder te gaan en "Go Now" (1992), een trage song met experimentele psychedelische invloeden.
Vervolgens hoor ik "After The Acid Trip Part III" (1994), een verrukkelijke lange trip, die mijn geest vertroebelt, hypnotiserend werkt, me zo nu en dan in chaos onderdompelt en me zonder drugs te gebruiken in een andere staat van bewustzijn brengt, "Tomorrow Never Void" (1995), een geweldige cover van "Tomorrow Never Knows" van The Beatles, die met hoge snelheid wordt gespeeld wordt en met dit nummer het psychedelische tijdperk inluidden en "Vibra Void" (1997), een schitterend nummer met een gemiddeld tempo en een hypnotiserend terugkerend ritme met krautrock invloeden.
Verder volgen de 12 bonus nummers van de CD, die starten met "Genesis Of Dreams", een experimenteel stukje muziek, dat in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld en gevolgd wordt door "Marihuana", een fantastische psychedelische song met een Oosters ritme en ruimtelijke invloeden en "Pictures From The Looking Glass", een uitstekende song met een gemiddeld tempo en een hoog dans gehalte, die na enkele minuten in een traag tempo over gaat en ruimtelijke experimentele elementen krijgt, om enkele minuten later opnieuw te veranderen en over te gaan in het begin tempo en ritme.
Daarna volgen "Prime Noctis", een psychedelische song met een niet al te hoog tempo en invloeden van de muziek van Pink Floyd, "The Endless Task", een song met een gemiddeld tempo en "Free Alice D.", een Oosters klinkende song met een vrij rustig tempo.
In "Adjustment" zet Vibravoid me een verrukkelijke song met een gemiddeld tempo voor, die experimenteel begint en ruimtelijke invloeden heeft, in "Mystery Ship" krijg ik een geweldige psychedelische song in een vrij rustig tempo te horen en in "Solar Discharge" laat de band me genieten van een uitstekend instrumentaal nummer met een aanstekelijk dansbaar ritme, dat halverwege over gaat in een psychedelisch stuk muziek.
Vervolgens is het de beurt voor "Radio Netzkraut" (1997), dat met een gesproken tekst begint en na 3 minuten over gaat in een heerlijke psychedelische uptempo pop song, die "Anxious Colours" (1996) heet en een aanstekelijk dansbaar ritme heeft en jaren 60 invloeden bevat, om daarna weer verder te gaan met het radio programma en na 10 minuten het nummer "Void Vibration" (1997) te laten horen en hierin speelt Vibravoid een fantastische psychedelische song met een terugkerend licht hypnotiserend ritme, waarna het radio programma nog korte tijd verder gaat en "Naniwa" (1993) volgt, een schitterend 16 minuten durend nummer met een gemiddeld tempo en een repeterend hypnotiserend ritme, waarmee de band me in een lichte trance brengt en 4 minuten voor het einde experimenteel wordt.
Als laatste volgt "Void Repeater" (1995), een lekker in het gehoor klinkend instrumentaal uptempo nummer met een terugkerend ritme.

"Phasenvoid 92-97" van Vibraviod is een fantastische 2LP, die vol geweldige psychedelische nummers staat, waar ik van begin tot einde ontzettend van genoten heb en ik kan deze dubbelaar dan ook sterk aanraden aan elke liefhebber van psychedelische muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten