zondag 14 april 2019

Review: Nik Turner - The Final Frontier (Cleopatra Records, 2019) (Spacerock)

Nik Turner - zang, dwarsfluit en saxofoon was samen met Dave Brock de oprichter van de band Hawkwind, de eerste band die spacerock maakte en onder andere Lemmy Kilmister in de gelederen had.
Hij zat in de band van 1969-1976 en na een aantal LP's en onenigheid met Brock, ging Turner uit de band, om tussen 1982-1984 weer deel uit te maken van Hawkwind, maar er opnieuw uit te gaan.
Nadat hij de eerste keer uit de band was, speelde hij tussen 1977 en 1986 in Sphinx met Steve Hillage en The Inner City Unit.
Verder speelde hij onder andere met: Youth, Robert Calvert, Sting, Twink, Steve Peregrin Took (T.Rex), Jello Biafra, Simon House, Michael Moorcock en andere muzikanten en maakte deel uit van bands als: The Stranglers, Mother Gong, Space Ritual Band, Galaktikos, The Space Mirrors, Flame Tree, Brand New Space Ritual en Nik Turner's Fantastic All Stars en andere.
In 1994 maakte hij zijn eerste solo album "Prophet Of Time", waarna hij op diverse platen te horen was, waarvan zijn laatste "Space Gypsy" (2013), "Space Fusion Odyssey" (2015), "Live In Space" (2017) en "Pharaohs From Outer Space (Painted World)" (2018 met Youth) waren.
Zijn album "The Final Frontier", dat 9 nummers bevat, werd 8 maart 2019 via Cleopatra Records in een beperkte oplage als LP op geel vinyl uitgebracht en verscheen tevens als CD en als digitale download.
Nik wordt op de plaat bijgestaan door: Nicky Garratt - sologitaar, Kephara Moon - keyboards, Bryce Sheldon - basgitaar, Simon House - viool, Jürgen Engler - Moog synthesizer, solo- en basgitaar, Chris Lietz - keyboards en Jason Willer - drums en tevens spelen Paul Rudolph - sologitaar (1 nummer) en Adan Hamilton - drums (1 nummer) op dit album mee.

Het album start met "Out Of Control", waarin een eentonig intro zit, dat na korte tijd over gaat in een geweldig uptempo stuk spacerock met Arabische invloeden, dat gevolgd wordt door het schitterende "Interstellar Aliens", een prachtige rustige spacerock song, dat een aanstekelijk ritme heeft.
Daarna speelt de band "Thunder Rider", een uitstekende rock song, die een terugkerend licht hypnotiserend ritme heeft, zeer dansbaar is en progressieve jazz invloeden heeft, waarna "The Final Frontier Part 1" volgt en daarin laat de band me genieten van een schitterende rustige licht psychedelische song met ruimtelijke effecten, waar een gesproken tekst in zit en dat tevens folk invloeden bevat.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Back To The Ship" zet Nik Turner me opnieuw een vrij rustig nummer met gesproken tekst, ruimtelijke en progressieve jazz invloeden voor, dat halverwege meer snelheid krijgt, waardoor er een fantastische swingende rock song ontstaat en in "Calling The Egyptians" speelt de band een verrukkelijke licht mystieke rock song met Arabische invloeden en een hypnotiserend ritme.
Dan Volgt "Strange Loop", een aanstekelijk swingend instrumentaal nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en hierbij stil zitten is geen optie.
Verder hoor ik "The Final Frontier Part 2", een kort nummer met gesproken tekst, dat enigszins experimenteel klinkt en "PAD4", een heerlijk instrumentaal nummer met psychedelische ruimtelijke folk invloeden.

"The Final Frontier" van Nik Turner is een schitterende plaat, waarin spacerock met folk, psychedelische en Arabische muziek gecombineerd wordt en ik kan elke muziekliefhebber dan ook aanraden, deze plaat eens te gaan beluisteren.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten