zondag 7 april 2019

Review: Pythagoras - Live At Pulchri (Correlated Music, 2019) (Dance / Funk / Progressieve Rock)

Pythagoras werd in 1979 te Den Haag, Nederland, opgericht door René De Haan - keyboards, synthesizer en mellotron en Bob De Jong - drums.
Het duo, dat door diverse gastmuzikanten werd bijgestaan, bracht in de jaren 80 enkele elektronische progressieve rock albums uit: "Journey To The Vast Unknown" (1980) en "After The Silence" (1981).
Na stilte van 27 jaar verscheen in 2011, via Musea Records, de 2CD "The Correlated ABC", waar diverse onuitgebrachte nummers uit 1984 op staan en daarop speelt de in 2000 overleden toetsenist Pieter Courtens mee en tevens staan er nummers op van een live registratie uit 1983, die te Delft, Nederland, in mei van dat jaar werd opgenomen.
"Live At Pulchri" is het eerste album dat de band maakte, nadat oprichter Bob De Jong op 7 december 2011 overleed, kort nadat "The Correlated ABC" werd uitgebracht.
Het album, dat 27 april 2019 via Correlated Music in een beperkte oplage van 500 stuks op LP en tevens als CD verschijnt en 6 nummers bevat, werd op 15 november 2015 live in Pulchri te Den Haag opgenomen en op deze plaat bestaat de band uit: René De Haan - synthesizer en mellotron, Bob Bothof - D-Robber aangepaste looper, Peer Wassenaar - basgitaar en Joshua Samson - drums en percussie.

De plaat begint met "A Cat's Tale", dat uit 4 delen bestaat, waarvan het eerste "Part I Manifesto" is en daarin speelt de band een geweldig swingend progressief rock nummer, dat een eentonig licht hypnotiserend ritme heeft en industriële en funk invloeden bevat en dit wordt gevolgd door "Part II Anecdote" en daarin laat de band me genieten van een schitterende uptempo mix van progressieve rock, funk en elektronische rock, die swingt als een trein.
Het nummer gaat verder in "Part II Conundum", een fantastisch swingend stuk dance muziek met een zeer dansbaar terugkerend ritme en bas & drums en funk invloeden, dat tegen het eind langzaam wordt uitgespeeld en naadloos doorloopt in "Part IV Nightwatch", een langzaam startend nummer, dat na korte tijd meer snelheid krijgt, een terugkerend hypnotiserend swingend ritme bevat en progressieve rock, dance, funk en lichte krautrock invloeden heeft.
Daarna volgt "Sapristi!", waarin Pythagoras een heerlijk experimenteel elektronisch nummer speelt en ook dit wordt vervolgd in het volgende nummer, getiteld "A Cat's Tail" en daarin speelt de band me een verrukkelijk dance nummer met een aanstekelijk ritme, dat ook nu weer swingt als een trein.

"Live At Pulchri" van Pythagoras is een lange aaneenschakeling van geweldige swingende nummers, waarmee de band me van begin tot einde in de ban van hun muziek heeft gehouden en ik kan iedere liefhebber van dance, funk en progressieve elektronische muziek, dit bijna 80 minuten durende meesterwerk dan ook ten zeerste aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Sorry! Nog geen video beschikbaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten