zondag 14 april 2019

Review: Ultra Zook - Ultra Zook (Gnougn Records/Atypeek Music, 2019) (Experimentele Rock)

Ultra Zook werd in september 2011 te Clermont-Ferrand, Frankrijk,opgericht en bestaat uit: Ben Bardiaux - zang en klavier, Manu Siachoua - zang, basgitaar en dwarsfluit en Remi Faraut - zang en drums.
De band bracht op 25 juni 2012 hun debuut EP "EPUZ" op 12" vinyl en als digitale download uit, op 13 maart 2013 gevolgd door de EP "EPUZZ", die eveneens als digitale download en op 12" 180 gram vinyl verscheen (Gnougn Records), waarna deze in januari 2015 als tweede persing verscheen en op 15 december 2014 werd "EPUZZZ" (Gnougn Records) op 12" 180 gram zwart vinyl en als digitale download op de markt gebracht.
22 Maart 2019 bracht Gnougn Records/Atypeek Music hun vierde album "Ultra Zook" zowel als LP, CD en digitale download uit en daarop speelt doedelzak speler André Ricros als gastmuzikant mee in 2 nummers.

Het album, dat 10 nummers bevat, start met "What Kind Of Juicy Fruit Are You?" en hierin speelt de band een zeer experimenteel nummer, dat na korte tijd in een iets hoger tempo gespeeld wordt, dance invloeden krijgt en tevens diverse tempowisselingen bevat en gevolgd wordt door "Conderougno", een swingende mix van Afrikaanse ritmes, theater, dance en Oosterse muziek, waar enkele tempowisselingen in zitten.
Daarna volgt "La Plasticite Mentale Du Monsieur", een uitstekende mix van dance, samenzang en experimentele muziek, die swingt en enkele subtiele tempowisselingen heeft, waarna "Gibeli Gibelo", een vrolijke uptempo mix van volksmuziek, kinderliedjes, dance en experimentele muziek, die halverwege meer snelheid krijgt.
In "Ping Pong" schotelt de band me een spannende song met diverse tempowisselingen voor, die van improvisaties aan elkaar hangt, hoewel er zeker enige samenhang in de muziek te bespeuren valt en in "Hmong Song" speelt Ultra Zook een geweldige swingende experimentele song met dance invloeden, waarbij stil zitten niet aan de orde is.
Dan volgt "En Veux Tu?  En V'La!", een uitstekende spannende song met tempowisselingen, experimentele elementen, dance invloeden en prima samenzang, die gevolgd wordt door "Frangipanier", een geweldige uptempo song met Zuid Amerikaanse ritmes, tempowisselingen, dance en Afrikaanse invloeden, die swingt.
Verder hoor ik "Espions Du Ciel" en daarin krijg ik opnieuw een aanstekelijke swingende experimentele song voorgezet, die dance invloeden heeft en dansbaar is en "Kawani", dat zeer dansbaar is, vrolijk klinkt en gedomineerd wordt door elektronische begeleiding, terwijl het stemgeluid van de zang op die van het getekende Franse figuurtje La Ligne lijkt.

"Ultra Zook" van Ultra Zook is een prima album om te beluisteren, waarbij ik me soms heb moeten inspannen, om maar niets van de muziek te missen en ik kan iedere muziekliefhebber aanraden, deze plaat eens te gaan horen.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten