zondag 14 april 2019

Review: Orsak:Oslo - Orsak:Oslo (Kapitän Platte, 2019) (Krautrock / Post-Rock)

Orsak:Oslo is een band uit Gothenburg, Zweden en Oslo, Noorwegen, die bestaat uit: Christian - sologitaar, Bjarne - keyboards en sologitaar (sinds 2014), Peter - basgitaar (sinds 2016) en Öyvind - drums.
De band bracht hun eerste EP "Torggata Sway" op 1 juli 2014 uit als digitale download en in een beperkte oplage van 200 stuks op 12" vinyl.
Daarna volgden de EP's: "All Will Return" (12 juli 2015, digitale download), "031 Gøteborg" (28 december 2015, dd), "As We Fall" (26 augustus 2016, dd), "Flodvåg)" (10 februari 2017, dd), "You're All Gone" (6 juni 2017, dd), "Tipping Point" (17 november 2017, dd), "Nordstan" (18 mei 2018, dd) en "Ghost Gear" (8 februari 2019, dd).
Op 29 maart 2019 bracht Kapitän Platte het compilatie album "Orsak:Oslo" uit, waarop 6 nummers staan van de 6 van de 9 EP's en deze verscheen zowel op CD als op LP.

Het eerste nummer van de plaat komt van de EP "Tipping Point" en dit is het titelnummer "Tipping Point", waarin de band een schitterend uptempo krautrock nummer speelt, dat een aanstekelijk hypnotisch terugkerend ritme heeft, waarna "Flodvag" (EP "Flodvag") volgt en de band een heerlijk progressief rock nummer ten gehore brengt, dat experimenteel begint, in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, diverse tempowisselingen bevat en een licht hypnotiserend ritme heeft.
Daarna speelt de band "As We Fall" (EP "As We Fall") en hierin krijg ik een fantastisch progressief rock nummer voorgeschoteld, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt een een terukerend ritme bevat, waardoor de muziek licht hypnotiserend wordt.
In "Sleepwalker" (EP "You're All Gone") speelt Orsak:Oslo een heerlijk traag melodisch stoner nummer met een eentonig ritme, waarmee de band me in de ban van hun muziek houdt en in "Crying For Sleep" (EP "Tipping Point") laat de band me genieten van een aanstekelijk melodisch nummer, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en langzaam eindigt.
Het laatste nummer heet "Ghost Gear" (EP "Ghost Gear") en daarin begint de muziek met een drumsolo, waarna de rest van de band invalt en een uitstekend eentonig nummer met een terugkerend ritme speelt, zodat de muziek hypnotisch wordt, waardoor ik er als het ware ingezogen wordt.

"Orsak:Oslo" van Orsak:Oslo is een verrukkelijke compilatie, waarmee de band me van begin tot einde in de ban van muziek heeft gehouden en ik kan deze schijf dan ook sterk aanraden, aan een ieder, die van progressieve rock, krautrock en post-rock houdt.(luister naar het album via de bandcamp link onder de recensie)

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten