zondag 17 november 2019

Review: Cosmic Ground - 5 (Studio Fleisch, 2019) (Krautrock)

Toetsenist Dirk Jan Müller uit Aken, Duitsland, richtte in 1992 de band Electric Orange op, die toen alleen uit hem bestond.
In 1991 had hij onder zijn naam in eigen beheer het album "Brainwaves" op CD-R en cassette uitgebracht, dat in 1992 gevolgd werd door "The Columns Of Herakles", op cassette en CD-R, eveneens in eigen beheer.
Ook bracht hij in 1992 het CD album "Time Signals" uit via het Electronical Dreams label en in 1994 verscheen de CD "Memories In Space" van Schönwälder, Broekhuis & Müller, die tevens in een gelimiteerde genummerde oplage op vinyl werd uitgebracht, via het Manikin label.
Dirk Jan is behalve in Electric Orange, waarmee hij reeds 20 albums uitbracht, ook actief in: Bloop, Octopus's Garden, Space Invaders, The Hausfrauen Of Death en Cosmic Ground.
Laatstgenoemde is het nieuwe soloproject van Dirk Jan en het eerste album van Cosmic Ground met gelijknamige titel verscheen in maart 2014.
Daarop bespeelt hij: mu modular, eurorack modular, fender rhodes, mellotron, moog sub phatty, philicorda, farfisa compact, farfisa professional duo, solina string ensemble, roland rs202, korg ms20, roland sh1000, hohner string melody II, elka rhapsody, nord wave, moog voyager, hohner clavinet, oberheim sem, korg mini-pops, leslie 760 en hohner orgaphon.
Het tweede album van Cosmic Ground, dat 3 augustus 2015 via het Studio Fleisch label verscheen, heet simpelweg "2" en hierop speelt hij: analogue modular synthesizers and sequencers (MU), mellotron m4000d, dreadbox erebus, farfisa compact, solina string ensemble, roland sh1000, arp odyssey, hohner string melody II, elka rhapsody, hammond m100, oberheim sem, hohner orgaphon en leslie 760, terwijl het geheel analoog gemixt is.
Vervolgens verscheen "III" in oktober 2016 en ook zijn album "IV" is op via het eigen Studio Fleisch label verschenen en bevat een gratis download code voor het nummer "Soil" en ook op deze uitgave speelt Dirk een scala aan instrumenten, zoals: analoge modulaire synthesizers, tape echoes, strijkers ensemble, audio generator, mellotron, minimoog, vocoder en sologitaar en op 25 oktober 2019 verscheen het album "5", waarop 8 nummers staan, als CD en digitale download via Studio Fleisch en natuurlijk speelt Dirk weer alle instrumenten zelf.

Het eerste nummer van het album heet "Sludge", waarin Dirk een kort stukje duister klinkende muziek speelt, dat over gaat in "Girls From Outer Space", een geweldig krautrock nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een dansbaar swingend ritme heeft, waarna "Misery" volgt, een schitterend dreigend nummer, waarmee hij me in de ban van zijn muziek krijgt en dit nummer loopt over in "Azimuth / Drowning", dat eveneens zwaar klinkt en na enkele minuten verandert in een fantastisch krautrock nummer, dat een licht hypnotiserend ritme heeft.
Daarna krijg ik "Compact \ Space" voorgezet en hierin speelt Dirk een verrukkelijke mix van ambient en licht psychedelische repeterende soundscape ritmes in een niet al te hoog tempo.
In "Delusion" gaat hij verder met het maken van zware post-apocalyptische soundscapes, die in een rustig tempo gespeeld worden en zo nu en dan mysterieus klinken en in "Operation Echo" maakt hij weer zo'n uitstekend krautrock nummer, dat swingt als een trein en daarbij is stil zitten dus niet mogelijk.
Het laatste nummer, "Burn In Hell" is opnieuw een heerlijk swingend stuk krautrock, waar een terugkerend ritme in zit, dat me in een lichte trance brengt.

"5" van Cosmic Ground is een schitterend album, dat vol staat met heerlijke muziek, waarmee Dirk me van begin tot einde heeft weten te boeien en ik kan dit album dan ook aanbevelen aan hen, die van krautrock en/of soundscapes houden.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten