zondag 17 november 2019

Review: Shelter - Spetsnaz (Atypeek Diffusion/ Le Cri Du Charbon, 2019) (Progressieve Jazz)

Shelter werd te Lyon, Frankrijk opgericht en bestond op hun debuut album "Shelter", dat 25 november 2015 als digitale download uitgebracht werd, uit: Maxence Griffond - sologitaar, Robin Ruston - sologitaar, Basile Rahola - basgitaar en Arthur Caget - drums.
Op 5 mei 2017 verscheen hun volgende album, getiteld "Spetsnaz", waarin Joseph Natta - trompet, Theo Fardel - basgitaar en Pierre Rettien - drums bij de band zijn gekomen en Basile en Arthur vervangen zijn.
Op 16 november 2019 werd het album in een geremasterde versie opnieuw uitgebracht door Atypeek Diffusion/ Le Cri Du Charbon, na eerder (op 15 oktober 2019) als digitale download te zijn verschenen.

Het album, dat 4 nummers bevat, start met het titel nummer "Spetsnaz", waarin de band me een heftig stukje geïmproviseerde progressieve jazz voorschotelt, dat diverse  tempowisselingen bevat en swingt en gevolgd wordt door "Zoloft", eveneens een geweldig swingend jazz nummer, dat tempowisselingen heeft en waarin plaats is voor improvisatie en experimenten.
Daarna speelt Shelter "Bermudes" en krijg ik opnieuw een vrij heftig experimenteel jazz nummer voorgezet, dat een terugkerend ritme heeft, swingt, enkele  tempowisselingen heeft en lichte invloeden uit de heavy metal bevat.
Ook in "Bielorusse" hoor ik de band een nummer spelen, dat rustig begint, om na 2 minuten te veranderen in een swingend melodisch ritme, dat op zijn beurt halverwege over gaat in een fantastisch eentonig krautrock ritme, dat een hypnotiserende werking heeft en spacerock invloeden bevat, om tegen het einde heftig en experimenteel te worden.

"Spetsnaz" van Shelter bevat 4 niet alledaagse nummers, die swingen, maar zeker niet voor een groot publiek toegankelijk zullen zijn en ik kan liefhebbers van improvisaties en experimentele jazz aanraden, eens te gaan luisteren naar deze prima plaat.(luister naar dit album via de youtube link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten