zondag 10 november 2019

Review: Maat Lander & Sounds Of New Soma split (Tonzonen Records, 2019) (Progressieve Rock / Spacerock / Krautrock)

Maat Lander is een Russische band, die ontstaan is tijdens een live jam tussen enkele leden van Vespereo en The Re-Stoned en bestaat uit: Arkadiy Fedotov (Vespero) - basgitaar, synthesizer en effecten, Ilya Lipkin (The Re-Stoned) - sologitaar, akoestische gitaar en effecten en Ivan Fedotov (Vespero) - drums en percussie.
De 10 nummers voor het debuut album "The Birth Of Maat's Galaxy", uit 2015, werden in de VMS Studio van Vespero te Astrakhan en in de Rushus Studio van The Re-Stoned te Moskou opgenomen en door het R.A.I.G. label uitgebracht.
Hun tweede album, "Dissolved In The Universe" is een live weergave van 5 van de nummers van het debuut album plus een nieuw nummer en is via het Clostridium Records op vinyl uitgebracht.
De band heeft samen met Öresund Space Collective uit Denemarken / Zweden een split album opgenomen, die in maart 2017 via het Clostridium Records label in een beperkte oplage van 222 stuks op zwart en 111 stuks op 180 gram gekleurd vinyl verschijnt.
De muziek van Maat Lander werd tussen september en december 2016 in de VMS Studio te Astrakhan en de Rushus Studio te Moskou opgenomen en gemixt en gemasterd door Ilya Lipkin.
Het nieuwe album van de band "Season Of Space. Book #1" is de opvolger van "The Birth Of Maat's Galaxy" en is het tweede deel uit de serie "Season Of Space".
De plaat verscheen in november 2017 eveneens via Clostridium Records en werd in een beperkte oplage van 300 stuks op vinyl geperst, dat vergezeld ging van een boekje en tevens verscheen het album op CD.
Op het album spelen de gastmuzikanten Dr.Space - synthesizer (1 nummer) en Andrei Solovyov - trompet (1 nummer) mee en vermeldenswaardig is ook, dat de CD 3 bonus nummers bevat.
Op 5 november 2018 bracht de band hun album "Season Of Space. Book #2" als LP, CD en digitale download uit op het Clostridium Records label.

Sounds Of New Soma (SONS) werd in 2013 te Krefeld, Duitsland opgericht en bestaat uit: Alexander Djelassi - solo- en basgitaar, synthesizer, effecten en zang en Dirk Raupach - zang, synthesizer en effecten.
De band bracht hun debuut album "Beyond The Acid Dream" op 27 februari 2014 uit in een beperkte oplage van 300 stuks op witgrijs marmer kleurig vinyl en als digitale download.
Daarna volgden: "Gandhis Labyrinth EP" (digitale download EP, 8 september 2014), "Klang Planeten 3033" (digitale download split album met Backnee Horn uit Israel, 1 maart 2015), het tweede album "Moebius Tunnel" (beperkte oplage van 250 stuks op 180 gram blauw vinyl + sticker + poster + gesigneerde kaart + download code en beperkte oplage op CD en tevens als digitale download, 29 maart 2016) en het derde album "La Grande Bellezza" (beperkte oplage van 500 stuks op 2LP oranje marmer kleurig vinyl + 12 pagina's tellend boekje + download code en beperkte oplage van 300 stuks op CD en tevens als digitale download, 25 februari 2017)
Hun vierde album heet "Live At The Green Mushroom Festival" en verscheen op 6 april 2018, via het Tonzonen Records label, in een beperkte oplage van 500 stuks op LP, waarvan er 200 op zwart, 200 op transparant en 100 op neon geel vinyl geperst werden en een klaphoes en inlegvel, inclusief CD bevatten en ook werd het album in een beperkte oplage van 500 stuks op CD door dit label uitgebracht en vermeldenswaardig is verder nog, dat Sounds Of New Soma net als op het vorige album, bijgestaan werd door Armin Schopper op drums.
Op 16 november 2018 verscheen hun album "Zwischen / Durch" via Tonzonen Records in een zeer beperkte oplage van 100 stuks op zwart vinyl, 100 stuks in een speciale uitgave, waarvan er 50 in een houten doos en 50 in een folie zak zitten en in een beperkte oplage van 300 stuks op CD en vermeldenswaardig is, dat het duo ook op dit album, dat slechts 2 lange nummers bevat, weer bijgestaan werd door Armin Schopper op drums.
25 Oktober 2019 verscheen er een split album van deze twee bands via Tonzonen Records, simpelweg getiteld: "Maat Lander & Sounds Of New Soma" en deze wordt als LP in een beperkte oplage uitgebracht, als CD en als digitale download.

Het album, dat 6 nummers bevat, start op kant-A met Maat Lander, die het nummer "Maat's Way" ten gehore brengt en hierin hoor ik de band een fantastische dansbare uptempo mix van dance, spacerock en progressieve rock spelen, die een licht hypnotiserend terugkerend ritme heeft, dat swingt als een trein en associaties oproept met de muziek van Ozrik Tentacles.
Daarna volgt "Volga Dream", waarin de band een stuk progressieve rock speelt, dat diverse tempowisselingen heeft, spacerock invloeden bevat en zeer dansbaar is en in  "Lunar Module" krijg ik een vrij experimenteel dansbaar nummer voorgezet, dat tempowisselingen heeft en swingt.
Dan volgen de nummers van Sounds Of New Soma, waarvan het eerste "Auf Fahrt" heet en ik een schitterend duister nummer voorgeschoteld krijg, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en invloeden van science fiction en horror filmmuziek heeft.
In "Radweg Ins Glück" gaat de band verder met het maken van zware duistere muziek, waarin in dit nummer krautrock invloeden te horen zijn, die een licht hypnotiserend ritme bevatten.
Het derde en laatste nummer heet "Ab Fahrt", waarin de band een verrukkelijke licht hypnotiserende uptempo mix van krautrock en spacerock speelt, die tevens dance invloeden heeft, waardoor stil zitten niet aan de orde is.

"Maat Lander & Sounds Of New Soma split" van Maat Lander en Sounds Of New Soma is een geweldige plaat, waarmee beide bands me vanaf de eerste tonen in de ban van hun muziek hebben weten te houden en ik kan deze meesterlijke schijf dan ook zeer aanbevelen aan liefhebbers van progressieve rock, kraut- en spacerock.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten