zondag 30 april 2023

Review: Permanent Clear Light - Right As Rain (Sulatron Records, 2023) (Psychedelisch / Pop)

Permanent Clear Light, die in 2009 opgericht werd, komt uit Finland en maakte zijn debuut op het Engelse Fruits De Mer label, waarop in 2010 het nummer "In The City" via de LP "A Phase We're Going Through" verscheen, gevolgd in 2012 door de single "Higher Than The Sun" / "Afterwards".
De band oogstte hiermee veel succes en kreeg loftuitingen van onder andere Steve Kilbey (The Church), die zei: "I Love Permanent Clear Light. Finnish psychedelica is king!"
Verder kreeg de band aandacht van Record Collector magazine, die in het november nummer de single recenseerde en daarover schreef: "Two coloured vinyls, 3D cover and glasses....Ain't the music trippy enough?"
Classic Rock magazine noemde de band in hun december nummer van 2012 "Finland's top psychedelic band" en "Higher Than The Sun is destined to become a collectors' classic" en het Amerikaanse tijdschrift Guitar Player wijdde een hele pagina aan de band in maart 2013.
Permanent Clear Light bestaat uit 3 ervaren muzikanten, die hun sporen reeds verdienden in de Finse rock, pop, folk, jazz, avant-garde, experimentele en psychedelische bands.
De band bestaat uit: Arto Kakko - zang, slide, akoestische en basgitaar, keyboards, drums, elektrische viool, saz, banjo, recorder en mellotron, Markku Helin - sologitaar, basgitaar, effecten, synthesizer en percussie en Matti Laitinen - zang, sologitaar, synthesizer en percussie.
Hun debuut album "Beyond These Things" uit 2013 oogstte veel lof bij de recensenten en de EP "Maurice N'Est Pas La", die 30 april 2018 via het Regal Crabomophone Records verscheen, was de voorloper van hun volgende album, "Cosmic Comics", dat op 3 juli 2020 na lang wachten via Sulatron Records als LP in een beperkte oplage van 500 stuks op mintgroen 180 gram vinyl en als CD in een beperkte oplage van 500 stuks werd uitgebracht.
Op 5 mei 2023 verschijnt hun album "Right As Rain", dat 9 nummers bevat, via Sulatron Records als LP en als digitale download.

Het album start met "Kudvash", waarin Permanent Clear Light een schitterende licht psychedelische folk song ten gehore brengt, die een terugkerend ritme en een niet al te hoog tempo heeft en gevolgd wordt door "Snowing Skyways", een mooie vrij rustige song met tempowisselingen en psychedelische elementen, dat iets over de helft van het nummer meer snelheid en dansbare melodische invloeden krijgt en "Long Long Time Ago", een prachtige licht psychedelische pop song met een aanstekelijk ritme.
Daarna volgen "Jezabel", een heerlijke pop song met een gemiddeld tempo en een vrolijk aanstekelijk ritme, dat aanzet tot dansen, "Conspicuous By Its Absence", een instrumenteel experimenteel nummer en "Lonely Gardener", een uitstekende rustige licht psychedelische pop song.
In "Mole In A Hole" zet Permanent Clear Light me een lekker in het gehoor klinkend nummer voor, dat een dansbaar terugkerend ritme heeft, waar een tijdelijke onderbreking in zit, om dan weer verder te gaan en iets voor het einde van het nummer meer snlheid en een melodisch ritme te krijgen, in "I'm Gonna Turn Your Castles into Sand" krijg ik een geweldige song met een gemiddeld tempo en dance invloeden te horen, waarbij stil zitten niet aan de orde is en in "Iron Gate" laat de band me genieten van een puik melodisch instrumental nummer met een terugkerend ritme, dat enkele minuten voor het einde van tempo en ritme verandert.

"Right As Rain" van Permanent Clear Light is een prima plaat, die over het algemeen vrij rustige, maar lekker in het gehoor klinkende nummers bevat, die invloeden van pop en psychedelische muziek bevatten en ik raad iedere liefhebber van deze genres dan ook aan deze schijf eens te gaan beluisteren.
Sorry! Geen video beschikbaar.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten