maandag 31 januari 2022

Review: The Galileo 7 - Listening To The Colours (Spinout Nuggets Records, 2021) (Beat)

Allan Crockford - zang en sologitaar richtte in 2009  de band The Galileo 7 op, die naar een episode van Star Trek is genoemd.
Hij was eerder actief in andere bands en enkele daarvan zijn: The Solarflares, The Prisoners, JTQ en Thee Headcoats en hij maakt ook deel uit van de band Graham Day & The Forefathers.
Samen met Viv Bonsels - orgel en zang, Mole Brooks - basgitaar en zang en Russ Baxter - drums vormde hij de eerste formatie van The Galileo 7, die uit Medway, Londen, Engeland komt en tegenwoordig bestaat uit: Allan Crockford - zang, mellotron en sologitaar, Viv Bonsels - orgel en zang, Paul Moss - basgitaar en zang en Mole Brooks - drums en zang.
The Galileo 7 bracht diverse albums uit.
In 2010 was dat "Are We Having Fun Yet?" via Misty Lane Records en in 2012 "Staring At The Sound" via State Records, waarna "False Memory Lane" uit 2014 op het eigen Fool's Paradise label verscheen en deze werd zowel op vinyl, als op CD en als download uitgebracht, waarbij opgemerkt kan worden, dat de bij vinyl versie een CD met 3 nummers, die niet meer op de LP pasten, is bijgevoegd, plus een download code.
De band heeft in 2015 een nieuwe single gemaakt, getiteld "One Lie At A Time" / "The God Of Gaps", die 16 maart via het State Records label in een gelimiteerde oplage van 500 stuks verscheen, waarvan de eerste 250 exemplaren vergezeld gingen van een CD met daarop de nummers van de single plus een exclusieve extra song, die nergens anders op staat.
Ook de nieuwe 7" vinyl single "Cruel Bird", die een dubbele A kant heeft, is 28 maart 2016 via het State Records label uitgebracht in een beperkte oplage van 500 stuks, waarvan de eerste 200 exemplaren op paars vinyl zijn geperst, die alleen via de band zelf of via State Records verkrijgbaar zijn en tevens is vermeldenswaardig, dat de single in mono is verschenen.
Tijdens de opnames voor de single, speelde de band ter opwarming diverse oudere nummers en wisten daarbij onmiddellijk, dat ze deze eveneens zouden gebruiken. Het resultaat daarvan is te horen op de CD "The Live-O-Graphic Sessions", die 24 januari 2016 in de Barker's Lithographic Printers, te Rochester, werd opgenomen en net als de single 28 maart 2016 via het Fools Paradise Records is verschenen.
Hun album "Tear Your Minds Wide Open" werd 10 november 2017 door het Damaged Goods label in een beperkte oplage van 300 stuks op vinyl uitgebracht en bevat tevens een gratis CD, waarop een extra exclusief nummer staat en tevens verscheen het album als digitale download.
Op 26 april 2019 verscheen de 7" mono single "Too Late" / "The World Looks Different Today" in een beperkte oplage van 500 stuks via State Records, als voorloper van hun album "There Is Only Now", dat in juni 2019 door Damaged Goods Records werd uitgebracht en vermeldenswaardig is verder, dat dit de eerste plaat is, dat alle bandleden in één of meerdere nummers zingen.
De band viert in 2020 hun 10 jarige bestaan middels hun album "Decayed", dat 22 november 2020 via Fool’s Paradise Records in een beperkte oplage van 250 stuks als LP is uitgebracht bevat 10 nummers.
Vermeldenswaardig is verder, dat 2 nummers in de oude bezetting uit 2013 met Russ Baxter zijn opgenomen, terwijl de rest van de nummers in de huidige bezetting gespeeld wordt en het bonus  nummer niet op de LP staat.
Op 26 november 2021 bracht The Galileo 7 een gedeelte (6 nummers) van hun album "Staring At The Sound", in een nieuwe versie onder de naam "Listening To The Colours"  uit via Spinout Nuggets Records als LP in een beperkte oplage van 300 stuks op zwart vinyl en als digitale download en hierop bestaat de band uit: Allan Crockford, Viv Bonsels, Mole en Paul Moss – basgitaar.

Het album start met "The Man Who Wasn't There", waarin The Galileo 7 een geweldige uptempo mix van beat en psychedelische pop, die sterke invloeden van de flowerpower periode van eind jaren 60 muziek heeft en enkele tempowisselingen bevat en dit nummer wordt gevolgd door "Leave Me Alone", een uitstekende licht psychedelische jaren 60 gerelateerde song, die heerlijk orgelspel bevat, waardoor de muziek net iets extra's krijgt. 
Daarna volgen "Can't Get Away From Myself", een fantastische swingende uptempo garagerock song, die met veel energie en snelheid gespeeld wordt, waarbij het moeilijk is om niet in beweging te komen en "More Time", een lekker in het gehoor klinkende swingende song, die ook nu weer psychedelische jaren 60 invloeden bevat en in een iets boven gemiddeld tempo wordt gespeeld.
In "Ella" laat The Galileo 7 me genieten van een verrukkelijke uptempo song, die een hoog dans en meezing gehalte heeft en hit potenties zou kunnen hebben en in "Waiting To Cross" krijg ik weer zo'n typische licht psychedelische zestiger jaren song in een gemiddeld tempo te horen, die een vrolijke melodielijn en een aanstekelijk dansbaar ritme heeft.
 
"Listening To The Colours" van The Galileo 7 staat vol uitstekende jaren 60 gerelateerde nummers en als ik niet beter wist, dan had ik gedacht, dat ze in die periode gemaakt waren en ik kan elke liefhebber van jaren 60 muziek deze meesterlijke schijf dan ook sterk aanraden.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten