zondag 17 maart 2024

Review: The Honey Pot - An Introduction To The Honey Pot, With Crystal Jacqueline (Fruits De Mer Records, 2024) (Psychedelische Pop)

Crystal Jacqueline werd in Wiltshire, Engeland geboren en al op jonge leeftijd ontwikkelde ze haar talent en liefde voor muziek.
Ze trad regelmatig in en rond Bath op, die haar lof en een waardevolle ervaring opleverden en verhuisde later verder naar het zuiden van het land, waar ze in verscheidene bands speelde, die in binnen en buitenland optraden.
Ze woont in Devon met haar varken, katten, ganzen en haar partner Icarus Peel en samen spelen ze in de band The Honey Pot, die in 2012 startte en in het begin uit 5 personen bestond, maar nadat, in 2013, hun zanger en ook hun basgitarist de band verlieten, nog maar bestond uit: Crystal Jacqueline - zang en piano, Icarus Peel - alle andere instrumenten en Brian Rushbrooke - drums.
In 2010 bracht ze haar solo debuut album "Heal Yourself" via Psychedandy Records uit en in 2012 verscheen haar eerste album met The Honey Pot, getiteld "To The Edge Of The World" op het Mega Dodo label.
In november 2012 nam ze de EP "A Fairy Tale" op met daarop 3 covers: "Cousin Jane" (Troggs), "A Fairy Tale" (Second Hand), "Play With Fire" (Rolling Stones), die door Fruits De Mer Records werd uitgebracht.
Daarna verscheen de LP "Sun Arise" in 2013 via het Mega Dodo Records label op de markt en deze bevat 16 nummers, inclusief de songs van de EP "A Fairy Tale".
Het album Crystal Jacqueline And The Honey Pot, "Electronic Memory", uit 2015, is in een zeer gelimiteerde box oplage van 100 stuks verschenen en bevat een 12 pagina's tellend boekje, 2 ansichtkaarten en een badge.
Ook de uitgave van de band, "Inside The Whale", die 26 februari 2016 door het Mega Dodo Records label werd uitgebracht, verscheen in een beperkte oplage en daarop zijn keyboards speler John Wyatt en basgitarist Simon Fear, die sinds begin 2015 bij de band zitten, voor het eerst te horen.
Het album, dat 9 nummers bevat, is op 180 gram zwart vinyl op LP uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 300 stuks, waarvan de eerste 150 stuks gesigneerd en genummerd zijn door de band.
De CD uitgave bevat 2 extra nummers, terwijl er van de beperkte uitgave van de 3CD versie slechts 150 verschenen en deze bevat het album "Inside The Whale", het exclusieve live album "Live In London" (opgenomen tijdens het Games For May optreden), de single "Lisa Dreams" plus 2 bonus nummers en een interview met Icarus Peel en Crystal Jacqueline, waarbij het geheel verpakt is in een speciaal genummerd blik met waarzeggende vis.
De single "Dr. Crippen's Waiting Room" van The Honey Pot is een voorloper van de 100ste vinyl uitgave van het Fruits De Mer label, dat sinds 2008 bestaat.
De 100ste uitgave is de 2LP "Ascending Scales" van The Honey Pot, die 12 december 2016, op gekleurd vinyl in een klaphoes verscheen en daarop staat een mix van klassieke en obscure psychedelische en progressieve rock covers plus nieuwe nummers.
Om dit heugelijke feit te vieren, vroeg Icarus Peel een aantal artiesten om medewerking aan hun album te verlenen en Dick Taylor (Pretty Things), James Lowe (Electric Prunes), Tom Newman (July), Peter Cook (July), Nick Saloman (The Bevis Frond), Adrian Shaw (The Bevis Frond), Anton Barbeau, Judy Dyble, Us And Them, Jack Ellister, Bruce Woolley (Buggles) en anderen spelen hierop mee.
Omdat het dubbel album snel uitverkocht was, besloot Keith Jones van Fruits De Mer Records het in 2017 in een speciale editie als 3CD uit te brengen, waarbij CD 3 opnamen bevat, die niet op de eerste uitgave voorkomen.
De opvolger van dit triple album is de LP ""Bewildered Jane", die op 29 maart 2019 via Mega Dodo Records in een beperkte oplage van 300 stuks op 180 gram zwart en wit vinyl wordt uitgebracht, waarvan de eerste 99 exemplaren voorzien zijn van een met de hand geschreven inlegvel en een extra live CD, die in september 2018 op het Onboard The Craft Festival werd opgenomen.
De band bestaat op deze plaat uit: Crystal Jacqueline - zang en keyboards, Icarus Peel - sologitaar en zang, John Wyatt - zang, keyboards en slide gitaar, Andy Budge - basgitaar en Wayne Fraquet - drums, terwijl Lizzy Wayne dwarsfluit in 1 nummer speelt.
En op 2 november 2019 verscheen de 2EP "I Talk To The Wind", die 5 covers bevat,  op 7" gekleurd vinyl, via Crustacean, het sub label van Fruits De Mer Records.
Op 25 juni 2021 bracht The Honey Pot hun album "The Secret" uit via Billywitch Records als CD in een beperkte oplage en als digitale download en deze wordt op 22 april 2024 gevolgd door het compilatie album "An Introduction To The Honey Pot, With Crystal Jacqueline", dat als CD via Fruits De Mer Records verschijnt en 13 nummers bevat, waaronder 3 bonus nummers.

Het album start met een cover van Mighty Baby, getiteld "Egyptian Tomb", waarin The Honey Pot een uitstekende dansbare pop song ten gehore brengt, die gevolgd wordt door "Tick Tock", een cover van een Fleur De Lys song en hierin speelt de band een lekker in het gehoor klinkende pop song, die een aanstekelijk ritme bevat en "Sweet Orange Sunshine", een prachtige licht psychedelische folk song met een niet al te hoog tempo. 
Daarna volgen "Annabella", een progressieve rock song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme, "Games For May", een mooie pop song met een gemiddeld tempo en "Love Is Green", een heerlijke licht psychedelische pop song, waarbij Jack Ellister zijn medewerking verleent.
In "Rainy Day Mushroom Pillow" (Strawberry Alarm Clock) zet The Honey Pot me een verrukkelijke psychedelische song voor, die Oosterse invloeden heeft en in dit nummer krijgt de bannd medewerking van Steve Palmer van Mooch, in "Kites" (Simon Dupree And The Big Sound) krijg ik een verrukkelijke licht psychedelische song te horen, die ruimtelijke invloeden bevat, in "Dreams" (Tonton Macoute) laat de band me genieten van een fantastische progressieve rock song, die door Icarus Peel gezongen wordt, enkele tempowisselingen bevat en tegen het einde heerlijk psychedelisch wordt en in "Sympathy" (Rare Bird) begint Jacqueline zonder begeleiding, die er na korte tijd bij komt en de band me een heerlijke hedendaagse uitvoering van deze song voorzet, die afwijkt van het origineel, maar desondanks schitterend klinkt.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Dan volgen de bonus nummers, waarvan "Venice" het eerste is en daarin schotelt de band me een uitstekende swingende progressieve pop song met een aanstekelijk terugkerend ritme voor, waarbij stil zitten geen optie is en deze gaat na enkele minuten tijdelijk over in een trager tempo, om dan na enkele minuten weer meer snelheid te krijgen, waarna "White Rabbit" (Jefferson Airplane) volgt en de band een puike eigentijdse uitvoering van dit nummer ten gehore brengt, die iets ruiger dan het origineel klinkt en halverwege over gaat in een fantastisch progressief stuk muziek en als laatste volgt "Shangri-La" (The Kinks) en ook hierin laat de band me genieten van een eigen versie, die swingt en aanzet tot dansen zonder het origineel aan te tasten.

"An Introduction To The Honey Pot, With Crystal Jacqueline" van The Honey Pot staat vol verrukkelijke licht psychedelische pop songs, waar ik van begin tot einde erg van genoten heb en ik raad iedere liefhebber van psychedelische muziek alsmede de betere pop deze schijf dan ook zeer aan.




Review: Hijss - Stuck On Common Ground (Heavy Psych Sounds, 2024) (Rock)

Hijss uit Italiƫ bestaat uit: Alexander Ebner alias Lois Lane - sologitaar en zang, Heinrich Pan - basgitaar en synthesizer en Maurice Bellotti - drums.
De band brengt op 8 maart 2024 hun debuut album "Stuck On Common Ground" uit via Heavy Psych Sounds en dit verschijnt als test persing LP in een zeer beperkte oplage van 15 stuks op zwart vinyl, als LP in een beperkte oplage van 100 stuks op transparant met blauw en ornaje gespetterd vinyl, als LP in een beperkte oplage van 350 stuks op magenta vinyl, als LP op zwart vinyl, als digipack CD en als digitale download.

Het album dat 10 nummers bevat start met "Ingraved", waarin Hijss een schitterend progressief rock nummer met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme ten gehore brengt, dat swingt en lichte krautrock elementen bevat en dit wordt gevolgd door "1234Me", een uptempo rock song met een terugkerend ritme, een gesproken tekst en hardrock invloeden en "Headless Blues", een stevige trage progressieve blues song met een aanstekelijk terugkerend ritme.
Dan volgen "Interlude #1", een prachtig melodisch nummer met een niet al te hoog tempo, dat over gaat in "Train Tracks", een stevige rock song met een gemiddeld tempo en een dansbaar ritme en "Narcolepsy", een lekker in het gehoor klinkende song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme, die iets over de helft van het nummer een ander ritme en meer snelheid krijgt en gaat swingen.
in "Black Disease" zet Hijss me een geweldige swingende rock song met een aanstekelijk terugkerend ritme en een gemiddeld tempo voor, die een gesproken tekst bevat, in "Interlude #2" krijg ik een mooi rustig melodisch nummer te horen, dat doorloopt in "Blowout", een uitstekende uptempo progressieve rock song die een aanstekelijk ritme bevat en in "Tiltmode" laat de band me genieten van een fantastische uptempo rock song met een terugkerend ritme, dat swingt als een trein.

"Stuck On Common Ground" van Hijss bevat 10 heerlijke nummers met progressieve rock invloeden waar ik van begin tot einde van genoten heb en ik raad iedere liefhebber van de betere rock deze schijf dan ook zeer aan.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)




Review: Fast Eddy - Grey Day (Beluga Records, 2024) (Pop)

Fast Eddy werd in 2014 te Denver, Amerika opgericht en bestaat uit: Arj Narayan - drums, Devon Francy - basgitaar, Lisandro Gutierrez - ritme gitaar en Micah Morris - zang en sologitaar.
De band bracht op 1 december 2015 hun debuut uit met "Sick Of This City", dat als digital nummer verscheen en op dezelfde dag werd ook het digitale nummer "Nowadays" uitgebracht.
Daarna volgden: "Chemical Action" (digitaal nummer, 3 februari 2017), "Fast Eddy" (cassette in een beperkte oplage en digitaal album, 17 juli 2017), "Toofer One" / "Milwaukee" (digitale single, 9 mei 2018), "Lost" (digitaal nummer, 16 september 2019) en op 11 november 2023 en 5 januari 2024 verschenen de digitale nummers "Spirit Commander" en "In Too Deep" via Beluga Records als voorlopers van hun nieuwe album "To The Stars", dat in 2024 via dit label en Spahetty Town Records zal verschijnen en deze zijn gevolgd door "Grey Day", dat eveneens een voorloper van het album is.

In "Grey Day" zet Fast Eddy me een uitstekende pop song met een gemiddeld tempo, een aanstekelijk dansbaar ritme en licht psychedelische invloeden voor, die ik elke liefhebber van de betere pop kan aanraden.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)




Review: Chuck Norris Experiment - Surprise! (And Everybody Dies) (Eigen Beheer, 2024) (Rock)

The Chuck Norris Experiment werd in 2004 te Gotenburg, Zweden opgericht en bestaat uit: Chuck Ransom - zang, Chuck The Ripper - sologitaar, Chuck Dakota - basgitaar, Chuck Rooster - sologitaar en Chuck Buzz - drums.
De naam Chuck Norris Experiment is gekozen als een eerbetoon aan de legendarische blues gitarist Charles "Chuck" Norris, die het klassieke live album "Los Angeles Flash" te Gotenburg op 25 juni 1980 maakte. 
In de 15 jaar van bestaan, maakte de band diverse LP's CD's, Split CD's / LP's en singles en verschenen verscheidene nummers via verzamel albums, die, sinds 2004, via verschillende labels, zoals I Hate Records, Off The Hip Records, Tornado Ride Records, Masterrock Records, Psycho T Records, No Balls Records, Bad Attitude Records, Nicotine Records, Scarey Records, Ghost Highway Records, Dope Productions, Savage Magic en Transubstans Records werden uitgebracht.
Op 14 september 2023 verscheen hun 7" EP "Bats!" via Ghost Highway Records, die zowel op wit als zwart vinyl is uitgebracht en in een beperkte oplage van totaal 300 stuks werd geperst en hierop kreeg de band medewerking van Jake Starr, die de zang voor zijn rekening neemt en op 31 oktober 2023 bracht de band de single "High Times" / "Easy Livin'" uit, die van de 7" collectie "Sword & Swede" komt.
Kort daarna, op 8 december 2023, volgde hun digitale single "Hammersmith Palais", die op de Various Artists LP "The Songs That Demolition 23 Thaught Us" staat en deze is op 24 januari 2024 gevolgd door de digitale single "You Go Boom!", als voorloper van het te verschijnen album "20", dat in april 2024 via Ghost Highway Recordings en Savage Magic Records wordt uitgebracht en hierbij is het vermelden waard, dat Chuck Daniels na 10 jaar terug in de band is als sologitarist, waardoor de band nu met 3 gitaristen speelt en op 8 maart 2024 verscheen "Surprise!" eveneens als digitaal nummer als voorloper van hun nieuwe album "20".

In "Surprise!" laat Chuck Norris Experiment me genieten van een geweldige uptempo rock song met een aanstekelijk dansbaar ritme, waarbij stil zitten niet aan de orde is  en ik raad elke liefhebber van de betere rock deze digitale schijf dan ook van harte aan en wacht met spanning op het te verschijnen album.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)




Review: The Riptide Rats - Action Jaxxxon (Eigen Beheer, 2024) (Garagerock / Surf)

Riptide Rats uit Kungsbacka City, Zweden bestaat uit: Fredrik Wallgren - drums, Jocke Olsson - basgitaar en Gustav Wilhelmsson - sologitaar.
De band bracht op 25 augustus 2023 hun debuut uit met het digitale nummer "Breaker", die gevolgd werd door het digitale nummer "The Riptide Rats Theme" (29 september 2023), "The Eastwood EP" (31 oktober 2023), die als 7" EP via Ghost Highway Records in een beperkte oplage van 300 stuks verscheen, waarvan er 150 op oranje vinyl en 150 op zwart vinyl werden uitgebracht en tevens verscheen het nummer "The Riptide Rats Theme" op het compilatie album "Short & Swede", dat eveneens via Ghost Highway Records werd uitgebracht en op 8 maart 2024 bracht de band "The Shed Sessions Part 1" : "Action Jaxxxon" als digitale download uit, waarvan meerdere nummers van deze serie volgen.

In "Action Jaxxxon" laat The Riptide Rats me genieten van een fantastisch swingend garagerock nummer met veel fuzz en surf invloeden, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en ik raad iedere liefhebber van deze genres dit nummer dan ook sterk aan.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)




Review: Epitaph - History Box 2 The Polydor Years 1971-1972 (M.I.G Music, 2023) (Progressieve Rock)

Epitaph uit Dortmund, Duitsland werd eind 1969 opgericht door de Britse muzikanten Cliff Jackson - zang en sologitaar en James McGillivray - drums, die samen met de Duitsers Bernd Kolbe - basgitaar, mellotron en zang en Klaus Walz - sologitaar en zang de band vormden.
De band kreeg een contract bij het Polydor label en bracht daarop 2 albums uit, getiteld "Epitaph" (1971) en "Stop Look And Listen" (1972).
Deze zijn op 15 december 2023 samen met een bonus CD via M.I.G Music als 2CD uitgebracht onder de naam "History Box 2 The Polydor Years 1971-1972".

CD 1 start met "Moving To The Country" van het debuut album "Epitaph", waarin Epitaph een schitterende swingende uptempo progressieve rock song ten gehore brengt, die blues invloeden en enkele tempowisselingen bevat (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), waarna "Visions" volgt en de band een prachtige vrij rustige pop song, die progressieve invloeden heeft.
Daarna volgen "Hopelessly", een verrukkelijke swingende uptempo symfonische rock song met een aanstekelijk ritme en tempowisselingen, "Little Maggie", een song met een gemiddeld tempo en invloeden van progressieve en country rock en "Early Morning", een heerlijke progressieve rock song met een gemiddeld tempo, die halverwege meer snelheid krijgt en gaat swingen.
Dan volgen de nummers van "Stop Look And Listen", waarvan de eerste "Crossroads" is en hierin zet Epitaph me een prima rock song met een gemiddeld tempo voor, die een aanstekelijk ritme heeft en dit nummer wordt gevolgd door "Nightingale", een mooie langzame song, die enkele minuten voor het einde meer snelheid krijgt en gaat swingen en "Uptight", een geweldige swingende rock song met symfonische en progressieve invloeden en een gemiddeld tempo.
In "Fly" schotelt Etipath me een puike song met een afwisselende tempo's voor, die bij tijd en wijle swingt als een trein en in het titel nummer "Stop Look And Listen" laat de band me genieten van een song met een gemiddeld tempo, progressieve blues invloeden, die iets voor de helft van het nummer in een hoger tempo over gaat, waarbij de muziek gaat swingen, om iets over de helft enkele tempowisselingen bijgevoegd te krijgen, waarbij ook het ritme verandert.
CD 2 bevat 18 nummers en begint met de demo versie van "I'm Trying" uit 1970, een heerlijke uptempo progressieve rock song met melodische hardrock invloeden en subtiele tempowisselingen en dit nummer wordt gevolgd door "Changing World" (demo 1970), een swingend uptempo rock nummer met tempowisselingen, "Early Morning", een uitstekende uptempo progressieve rock song met een terugkerend ritme en tempowisselingen en "Little Maggie", een countryrock song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme, dat swingt als een trein.
Daarna volgen "London Town Girl" (single A-kant 1971), een geweldige progressieve bluesrock song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme, dat tot dansen aanzet, "Paradise For Sale" (demo B-kant van "We Love You Alice", 1973), een lekker in het gehoor klinkende rock song met een gemiddeld tempo, "Autumn '71", (demo A-kant, 1971), een swingende uptempo rock song met lichte progressieve bluesrock invloeden, waarbij stil zitten geen optie is en "Are You Ready", een (demo B-kant van "Autumn '71", 1971), een swingend instrumentaal uptempo nummer met subtiele tempowisselingen en lichte funk invloeden.
In "We Love You Alice" (demo A-kant, 1973) zet Epitaph me een prima swingende uptempo song voor, in "Better Games" (van "The Lost Tapes"1975/1976) krijg ik een verrukkelijke song met een gemiddeld tempo te horen, die tempowisselingen en melodische invloeden heeft, in "She's Burning" (van "The Lost Tapes"1975/1976) hoor ik de band een mooie song spelen, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft en in "Wings On My Shoes" (van "The Lost Tapes"1975/1976) schotelt de band me een prachtige rock voor, die lichte progressieve invloeden heeft.
Dan volgen "Train To The City" (van "The Lost Tapes"1975/1976), een song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk terugkerend ritme, "Another Day Is Calling" (van "The Lost Tapes"1975/1976), een melodische rock song met een gemiddeld tempo en een dansbaar ritme, "Kind Of A Man" (van "The Lost Tapes"1975/1976), een uitstekende uptempo song met een dansbaar karakter en een swingend ritme en "Long Tall Sally" (van "Epitaph Rock 'N' Roll"), een fantastische cover van dit nummer, die swingt als een trein.
Verder volgen "Shakin' All Over" (van "Epitaph Rock 'N' Roll"), een puike cover van dit Johnny Kidd And The Pirates nummer en "Feeling Shaky" (van GĆ¼nter Boas Trio - "Piano Bar Blues") waarin de band een schitterend instrumentaal bluesrock nummer met een terugkerend ritme ten gehore brengt, dat tot beweging aanzet.

"History Box 2 The Polydor Years 1971-1972" van Epitaph bevat 2 geweldige CD's met verrukkelijke progressieve rock nummers, waar ik enorme van genoten heb en ik raad liefhebbers van dit genre deze 2CD dan ook van harte aan.



zondag 10 maart 2024

Review: Mario Lalli & The Rubber Snake Charmers - Folklore From The Other Desert Cities (Heavy Psych Sounds, 2024) (Desert Rock)

Mario Lalli & The Rubber Snake Charmers uit Amerika werd in 2010 opgericht door basgitarist en zanger Mario Lalli, die met een collectief muzikanten live psychedelische rock improvisaties begon te maken.
Zijn tegenwoordige collectief The Rubber Snake Charmers bestaat uit: Ryan GĆ¼t - drums, Brant Bjork - sologitaar en Sean Wheeler - zang en voordrachten.
In deze samenstelling verschijnt op 29 maart 2024 het debuut album "Folklore From The Other Desert Cities" via Heavy Psych Sounds als testpersing LP in een zeer beperkte oplage van 15 stuks op zwart vinyl, als LP in een beperkte oplage van 100 stuks op 3 segmenten neon groen, neon geel en neon magenta vinyl, als LP in een beperkte oplage van 100 stuks op transperant paars met oranje gespetterd vinyl, als LP in een beperkte oplage van 400 stuks op violet vinyl, als LP op zwart vinyl, als digipack CD en als digitale download. 

Het album dat 4 nummers bevat start met "Creosote Breeze" waarin Mario Lalli & The Rubber Snake Charmers een heerlijke licht psychedelische desert rock song met een gemiddeld tempo ten gehore brengt, die een aanstekelijk terugkerend ritme heeft, tot dansen aanzet en lichte invloeden van de muziek van The Doors heeft en door gaat in "Swamp Cooler Reality", een vervolg van het eerste nummer, dat met gedeclareerde teksten wordt gespeeld.
In "Other Desert Cities" laat de band me genieten van een uitstekende rock song met een niet al te hoog tempo en een terugkerend ritme, dat na korte tijd iets meer snelheid krijgt, gaat swingen en subtiele tempowisselingen bevat.(luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
Als laatste hoor ik "The Devil Waits For Me", nogmaals zo'n puike rock song met een gemiddeld tempo, voordrachten en een terugkerend ritme, waarbij stil zitten niet aan de orde is. 

"Folklore From The Other Desert Cities" van Mario Lalli & The Rubber Snake Charmers bevat 4 geweldige desert rock nummers, waar ik vanaf de begin tonen van genoten heb en ik raad iedere liefhebber van dit genre deze schijf dan ook zeer aan.