maandag 23 juli 2012

Review: Quassar L.S. - The Dead Dream (Lizard Records, 2012)(Symfonisch)

In 1976 werd de Italiaanse band Quassar L.S.(Lux Symphoniae) opgericht door Roberto "Beattie" Sgorlon - zang, sologitaar en keyboards, Umberto Del Negro - basgitaar en Stefano Vallan - orgel.
In hun begin periode speelde Quassar L.S. covers van de Italiaanse band Le Orme, maar al snel begon de band eigen composities te maken, die uiteindelijk resulteerden in hun debuut LP "The Dead Dream" uit 1977.
Omdat de originele tapes verloren gingen, besloot de band de nummers in 1995 opnieuw op te nemen en te proberen het originele geluid uit die tijd weer te geven.
Begin jaren 80 kwam drummer Fabrizio Morassutto bij de groep en in werd in 1984 de LP "NIght Hymn" uitgebracht.    
Daarna bracht de band nog verscheidene LP's en CD's uit: "Abraham" (1994), "The Enlightning March Of The Argonauts" (1995), "Mit" (1999) en "Synopsis" (2009).
In 2012 is de LP opnieuw verschenen en deze keer op CD, die via het Lizard Records label uitgebracht is.
De CD bevat 10 nummers en start met "Ouverture", een schitterend symfonisch stuk muziek, dat een beetje duister  aandoet, gevolgd door ""Life For Art", een rustige symfonische rock song, die fantastisch klinkt.
Vervolgens krijg ik "Stranger Shadow" te horen, dat een stuk steviger is en soms een beetje naar hardrock neigt.
Daarna hoor ik "Cast Revelation", een prachtig rustig instrumentaal symfonisch nummer, waarna "Look Again" volgt.
Hierin lijkt de zang van Roberto wel iets op die van Barry Hay (Golden Earring) en ook dit is een vrij rustig, maar schitterend nummer, waar de band hun muzikale talenten prima naar voren weet te laten komen.
"Game Over" heet de volgende song en dit heftige swingende nummer klinkt niet verkeerd, maar vind ik niet bij de rest van de muziek passen.
Dan hoor ik "Instead Of You", dat weer in de stijl van de andere nummers zit en dus meer symfonisch klinkt.
In "Leave Me Alone", dat vrij rustig klinkt, hoor ik de band een prima stukje muziek spelen en de jaren 70 komen hierin wel erg sterk naar boven.
De titelsong "The Dead Dream" is een song waar ik in de muziek gezogen wordt, maar dit nummer heeft dan ook een ritme, waarbij het moeilijk is stil te blijven zitten en niet in de muziek op te gaan.
Als afsluiter hoor ik "San Francisco California", het langste nummer van de CD en meteen het beste.
In deze song zitten verscheidene mooie tempowisselingen, een orkestraal gedeelte en een lekker meeslepend ritme.
De CD "The Dead Dream" van Quassar L.S. is een heerlijk stuk muziek, waarbij ik eigenlijk maar één ding verlang en dat is "meer!".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten