maandag 18 februari 2013

Review: Sula Bassana - Dreamer (Sulatron, 2012)(Psychedelische Rock)

In 2002 verscheen via het Nasoni label de LP "Dreamer" als debuut van multi instrumentalist Dave Schmidt, alias Sula Bassana, die alle instrumenten voor zijn rekening nam en bijna alle nummers zelf schreef.
Vervolgens werd "Dreamer" op CD uitgebracht en verscheen in 2004 via Dave's eigen Sulatron label en in 2005 nogmaals, maar dit keer via het Elektrohasch label en in 2012 bracht Dave deze CD opnieuw uit, aangevuld met 2 bonus nummers, die van zijn 7 inch vinyl single "Vegetable Man" / "Perry Rhodan" uit 2009 komen (Nasoni Records).
Tussen 2002 en 2012 brengt Dave diverse CD's en LP's uit, zoals de split LP met Vibravoid "Retronique" (Nasoni, 2003), "Sula Bassana And The Nasoni Pop Art Experimental Band Vol.1" (CD, Nasoni, 2006), "The Night" (CD, Sulatron, 2009 / LP, Pancromatic Records, 2009), "Kosmonauts" (CD, Sulatron, 2010) en "Dark Days" (CD/2LP, Sulatron, 2012) plus de single "Vegetable Man"/ "Perry Rhodan" (7 inch vinyl, Nasoni, 2009), plus diverse CD-R uitgaven.
De 10 Years Anniversary CD "Dreamer" uit 2012 bevat, behalve 2 extra nummers ook nieuw artwork en dat is gemaakt door Komet Lulu, die basgitaar speelt in Electric Moon en kunst maakt onder de naam Lulu Artwork, terwijl de re-mastering van de CD gedaan is door krautrock legende Eroc.
De CD start met het titel nummer "Dreamer", een schitterend progressieve psychedelische rock song, waarin de invloeden van de jaren 60 en 70 psychedelica er af druipen en ik in een lichte trance raak.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Vervolgens krijg ik "Dealer McDope" te horen en in dit nummer maakt Sula een schitterende uptempo mix van progressieve rock en spacerock, waarin hij psychedelische effecten verwerkt.
Daarna volgt "My Blue Guitar", een vrij rustig nummer, waarin de muziek bepaalt wordt door het gitaarspel, dat me enigszins aan dat van Chris Isaak doet denken, maar ook aan dat van David Gilmour en vergelijkingen met Pink Floyd zijn dan ook snel gemaakt.
Dan vervolgt Sula met "Nervenlaehmung", een experimenteel psychedelisch nummer met hypnotiserend ritme en ruimtelijke effecten.
Het langste nummer van de CD heet "Ananda" en hierin worden diverse muziekstijlen tot één groot geheel gesmeed en ik hoor hier onder andere oosterse muziek, psychedelische rock, spacerock, progressieve rock en hypnotiserende drum ritmes, die met piano en saxofoon klanken begeleid worden en Sula neemt me hierin mee in een ongeveer 13 minuten durende trip.
In "Baby Blue Shuffle In D Major", een cover van een Pink Floyd nummer, dat ook een hypnotiserend ritme bevat, word ik verder de muziek ingezogen, waardoor ontsnappen niet meer mogelijk is en in dit krautrock nummer laat Sula me wederom genieten van zijn geweldige muziek.
Dan is het tijd voor de extra nummers, waarvan "Perry Rhodan" de eerste is en dit in vrij commerciële nummer maakt Sula een heerlijke combinatie van surf en spacerock, waarin het hypnotiserende ritme niet ontbreekt.
Het afsluitende nummer van de CD is de Syd Barrett cover "Vegetable Man", dat Sula speciaal maakte voor het "Vegetable Man project" van de Italiaanse muzikant Dario Antonetti, die de bedoeling heeft, dit nummer in 1000 verschillende uitvoeringen te laten verschijnen en momenteel zijn er al 113 versies uitgebracht en daar is deze fantastische uitvoering door Sula er één van. 
Na beluistering van deze geweldige 10 Years Anniversary CD "Dreamer" is er maar één conclusie mogelijk en dat is dat dit een fantastisch stuk muziek is, dat in geen enkele collectie mag ontbreken. Kopen dus!
Sula Bassana - Dreamer - YouTube
www.youtube.com/watch?v=xo4AnWhkvKk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten