maandag 3 september 2018

Review: Octopus Syng - Victorian Wonders (Mega Dodo Records, 2018) (Psychedelische Pop)

Octopus Syng is een band uit Helsinki, Finland, die sinds 1999 bestaat en opgericht werd door zanger sologitarist Jaire Pätäri, die 2 albums op nam onder de naam Octopus Syng, voordat hij de band vormde.
Samen met Joni - sologitaar en zang, Annti - basgitaar en Jukka - drums vormt hij de band, die optreedt onder de naam Octopus Syng Alive en beïnvloed is door de psychedelische muziek van eind jaren zestig, begin jaren zeventig.
In 2000 bracht Jaire, als éénmans band zijn debuut single "Gandhi-train to Dawn" / "Mystic Side Questions" via het Novgorod label uit, in dat zelfde jaar gevolgd door de EP "Rainbow Coloured Mandala", die door het Universal Vibes label werd uitgebracht op MCD.
Vervolgens verschenen de 7" vinyl EP "All Beings Are Beautiful" (Novgorod), "Beyond the Karmadelic Coldness, There's the Lovedelic Warmth", die in 2004 op CD via Soundhawk en op zowel zwart vinyl als Limited edition gekleurd vinyl op LP via Nasoni werd uitgebracht en in 2007 verscheen de gelimiteerde gekleurd  vinyl LP "Birds of Morning Are Never Late" via Nasoni, waarop voor het eerst de complete band te horen was en daarop speelde ook keyboards speelster zangeres Laura mee.
Verder verscheen het nummer "If You Were A Flower" op een compilatie album ("Crabstock On Ic"), dat door Fruits De Mer Records werd uitgebracht en dit label bracht ook de gelimiteerde marmerkleurige split single met het nummer "Listen To The Moths" van Octopus Syng op de ene en "Girls Of Belvoir" van Mark McDowell op de andere kant op de markt in 2014 en tevens werd in 2014 de LP "Reverberating Garden Number 7" via het Mega Dodo Records label uitgebracht met daarop 11 nummers, echter zonder de titel song.
Het album "Hollow Ghost/Rochelle Salt", verscheen op 29 juli 2016 in een beperkte oplage op blauw vinyl met klaphoes, als CD en als digitale download en werd voorafgegaan door de 7"single "Reverberating Garden Number 7", die 13 mei 2016 voor leden van de Mega Dodo Singles Club op rood vinyl werd uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 150 stuks, terwijl er eveneens 150 exemplaren op zwart vinyl werden geperst, die voor niet leden van de Club beschikbaar waren en beide uitgaven zijn hand genummerd.
Op 9 november 2018 verschijnt hun nieuwe album "Victorian Wonders", waarop 11 nummers staan, in een beperkte oplage van 300 stuks op 180 gram paars vinyl, gestoken in een klaphoes, terwijl het album eveneens als CD en als digitale download wordt uitgebracht.

Het album start met "One Day At The Amusement Park", waarin ik de band een schitterende psychedelische song in een niet al te hoog tempo hoor spelen, die tevens lichtelijk melancholisch klinkt en invloeden van Syd Barrett bevat en gevolgd wordt door "If You Were A Flower", een heerlijke pop song, waarin sterke invloeden van de muziek uit eind jaren 60 in zitten.
Daarna schotelt de band me "19th Century Romanticism" voor en ik een geweldige psychedelische pop song te horen krijg, waarin de muziek iets over de helft over gaat in een gesproken tekst met op de achtergrond ruimtelijke psychedelische geluiden, waarna "Otto Rank Is A Traitor" volgt en ik weer zo'n prima psychedelisch nummer te horen krijg en daarin is het tempo niet al te hoog en heeft de muziek cabaret invloeden.
In "Go Away Damn Raindrops" laat de band me een nostalgisch klinkende song horen, die in een rustig tempo gespeeld wordt en in "Let It Rain/Let It Shine",
krijg ik opnieuw een mooie rustige pop song voorgezet krijg, die bij tijd en wijle lichtelijk experimenteel klinkt en in "Sunday's Jackdaws" speelt de band nogmaals zo'n heerlijke song, die rustig start, maar even later over gaat in een gemiddeld tempo, waarbij de muziek een beetje bombastisch klinkt, maar ook vooruitstrevend en licht psychedelisch.
Dan zet Octopus Syng me vrolijke dansbare pop song voor, die in een cabaret zou passen, getiteld "Roundabout" en deze wordt gevolgd door "Spider Webs", waarin de band weer een prachtige rustige song ten gehore brengt, die een beetje dromerig klinkt.
Vervolgens hoor ik "Early Songs" en ook daarin is het tempo vrij laag en zitten er vanaf de helft van de song experimentele psychedelische geluiden in de muziek.
Verder zet de band me "These Precious Summer Nights" voor en hierin krijg ik nogmaals een rustige song voorgeschoteld, die progressieve elementen bevat.(luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie)

"Victorian Wonders" van Octopus Syng is een verrukkelijk album, dat me het idee geeft terug in de tijd geworpen te zijn, om eind jaren 60 opnieuw te beleven en ik kan iedere liefhebber van psychedelische muziek deze schijf dan ook van harte aanbevelen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten