zondag 25 november 2018

Review: Antilabe - Domus Venetkens (Lizard Records, 2018) (Jazzrock / Folk / Wereldmuziek)

Antilabe uit Treviso, Italië, die in 1993 werd opgericht, bestaat uit: Carla Sossai - zang, Marino Vettoretti - sologitaar, synthesizergitaar en dwarsfluit, Adolfo Silvestri - akoestische basgitaar, basgitaar en bouzouki, Graziano Pizzati - vleugel en percussie, Luca Crepet - drums, percussie en vibrafoon en Luca Tozzato - drums en percussie.
De band bracht in 1998 hun debuut album "Dedalo" op CD in eigen beheer uit en deze kreeg in 2011 een opvolger, getiteld "Diacronie", die eveneens door de band zelf op CD werd uitgebracht en op 26 november 2018 werd gevolgd door "Domus Venetkens", dat via Lizard Records op CD verscheen en een 24 pagina's boekwerkje bevat.
Vermeldenswaardig is ook, dat de band op het album wordt bijgestaan door: Elvira Cadorin - zang (2 nummers) en achtergrondzang (3 nummers), Pirgiorgio Caverzan - basklarinet (1 nummer) en sopraan saxofoon (4 nummers) en Sara Masiero - Keltische harp (2 nummers).

Het album, dat 10 nummers bevat, start met "Enetioi" en daarin hoor ik de band een heerlijk nummer spelen, dat met prachtige rustige piano klanken start, die na iets meer dan een minuut veranderen, als er meer instrumenten aan de muziek toegevoegd worden, waardoor deze melodisch wordt en folk invloeden bevat en een Zuid Amerikaans karakter krijgt en dit nummer gaat verder in "L'É Riva Carnoval", een swingende dansbare song, waar diverse tempowisselingen in zitten.
Daarna zet de band me "Ignote Visioni" voor en krijg ik een uitstekende rustige song te horen, die jazz invloeden heeft en gevolgd wordt door "Clavize Visokoska", een schitterende opgewekte swingende song met Oost Europese, Arabische en jazz invloeden, die me in beweging brengt.
In "In Balia Dei Flutti" hoor ik de band een geweldige aanstekelijke dansbare wereldmuziek song spelen, die enkele tempowisselingen heeft en in "Orria Festa" brengt Antilabe een vrolijke dansbare wereldmuziek song ten gehore, waarbij stil zitten geen optie is.
Dan volgt "Ionios Kolpos", waarin de band een kort, triest klinkend, stukje instrumentale muziek hoor spelen, waarin de vleugel de hoofdrol heeft en dit loopt naadloos over in "Yi Eleuthera", een rustig startend nummer, waarin de bouzouki voor sirtaki klanken zorgt, die na enkele minuten veranderen en de muziek iets meer snelheid krijgt en melodisch wordt, om opnieuw te veranderen en ik een geweldig swingend stuk hoor, dat met hoge snelheid gespeeld wordt en swingt, waarna de muziek weer rustig wordt en door de zang een licht Oosters karakter krijgt.
Vervolgens zet de band me "Pythia" voor en krijg ik een vrij zwaar instrumentaal nummer te horen, dat door de vleugel gedomineerd wordt, waarna "Gangra" volgt en hierin begint de muziek nogmaals rustig, om na enkele minuten te veranderen in een verrukkelijk swingende song, waar een licht hypnotiserend ritme in zit en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.

"Domus Venetkens" van Antilabe is een lekker in het gehoor klinkende CD, die vol uitstekende muziek staat, waarin jazz, folk en wereldmuziek tot één geheel gesmeed worden en ik kan iedere muziek liefhebber dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren.(Sorry! Nog geen video beschikbaar)

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten