maandag 3 december 2018

Review: The Embrooks - We Who Are (State Records, 2018) (Beat)

The Embrooks werd eind 1996 opgericht en bestaat sinds de oprichting uit: Mole Brooks - zang en basgitaar, Alessandro Cozzi - sologitaar en zang en Lois Tozer - drums.
Muzikaal liet de band zich beïnvloeden door de muziek van onder andere The Who, The Kinks The Small Faces, The Creation, The Byrds en The Beatles en in 1998 verscheen hun debuutsingle "But I Didn't Know Him"/"Fight Fire" via het Dig The Fuzz Records label in een beperkte oplage.
Vervolgens verschenen: "The Embrooks" (7"EP, Sympathy For The Record Industry, 1998), "More Than Ever"/"You Can Be My Baby" (7"mono single, Guerssen, 1999),
"If You Let Me Go" (7" mono single, Max Picou Records, 2000), "Jack"/"Dawn Breaks Through" (7"ltd.edition single, Circle Records, 2002) en "Back In My Mind"/"The Time Was Wrong" (CD single, Butterfly Records, 2002).
Tevens bracht de band 4 albums uit, waarvan "Separations..." uit 1999 de eerste was en deze werd zowel door Dionysus Records(LP/CD) als door Dig The Fuzz Records(LP) uitgebracht.
Daarna verschenen: "Our New Day" (Voxx Records(LP/CD), 2000) en "Yellow Glass Perspections" (Munster Records(LP/CD), 2004) plus de compilatie 2CD "45 & High Times" (Munster Records, 2005).
Na meer dan 10 jaar was er weer een nieuwe plaat van de band te beluisteren in de vorm van een 7" mono single, getiteld "Nightmare" / "Helen", die in een beperkte oplage van 500 stuks in een gelamineerde klaphoes op 22 augustus 2016 verscheen via State Records.
Op 10 december 2018 brengt de band het album "We Who Are", waar 12 nummers op staan, in een beperkte oplage van 1000 stuks op LP uit op 180 gram vinyl, inclusief CD en digitale download, die in een klaphoes is gestoken.

Het eerste nummer van "We Who Are" heet "Going But Not Gone", een schitterende jaren 60 gerelateerde beat song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en zeer dansbaar is en gevolgd wordt door het op single verschenen "Nightmare", waarin de heerlijke muziek en stemgeluid veel op die van The Small Faces doet denken en dit zou in de begin periode van de jaren 60 beat gemaakt kunnen zijn.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna hoor ik "Don't Look At Me" en krijg ik een lekker in het gehoor klinkende song in een gemiddeld tempo voorgeschoteld, waar diverse tempowisselingen in zitten, waarna "Human Living Vampire" volgt en de band een heerlijke aanstekelijke dansbare song ten gehore brengt.
In "Have You Ever Loved Somebody" zet de band me een uitstekende cover van dit Hollies nummer uit 1967 voor en in "Riot On Kingsland Road" speelt The Embrooks een geweldige mix van psychedelische rock en beat voor, waarin diverse tempowisselingen zitten en progressieve rock elementen te vinden zijn.
Dan volgt "Til Tomorrow", een prachtige melodische song, die invloeden uit eind jaren 60 heeft en gevolgd wordt door "I'm Coming Home", een geweldige swingende uptempo poprock song, die invloeden van The Beatles en Small Faces heeft.
Vervolgens zet de band me "Baby From The South" voor en hoor ik opnieuw zo'n verrukkelijke aanstekelijke poprock song, die op de zestiger jaren beat muziek afgestemd, waarna ik "Peace Of Mind" te horen krijg en daarin speelt de band een fantastische licht psychedelische beat song, waar een hypnotiserend eentonig ritme in zit.
Verder hoor ik "Hang Up", een swingende uptempo mix van Hammond rock en beat en "You Can If You Want", een geweldige swingende beat song in de stijl van The Small Faces, die rhythm & blues invloeden en een terugkerend ritme heeft.

"We Who Are" van The Embrooks is een schitterende plaat, die vol verrukkelijke zestiger jaren gerelateerde muziek staat, waarmee de band me tijdelijk heeft terug gebracht naar die tijd en ik kan iedere liefhebber van jaren 60 beat en rock deze schijf, die in die periode gemaakt had kunnen zijn, dan ook zeer aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten