zaterdag 11 januari 2020

Review: Helicon - This Can Only Leads To Chaos (Fuzz Club Records, 2020) (Psychedelische Rock)

Helicon uit Glascow, Schotland werd in 2009 opgericht en bestaat uit: John-Paul Hughes - zang en sologitaar, Gary Hughes - sologitaar, Mark McLure - basgitaar, Graham Gordon - sitar en synthesizer en Seb Jonsen - drums.
De band bracht in 2017 hun debuut album "Helicon" via Fuzz Club Records uit, die gevolgd werd door de EP "Zero Fucks" (2019) en op 24 januari 2020 verschijnt hun tweede album "This Can Only Leads To Chaos", waarop 9 nummers staan, via Fuzz Club Records.
Voordat hun debuut album verscheen, bracht de band al 8 EP's uit en deelde het podium met bands als: Wooden Shjips, The Warlocks, Dead Skeletons en The Holydrug Couple en vermeldenswaardig is verder, dat het debuut album in een beperkte oplage van 300 stuks op rood vinyl werd her perst .

Het eerste nummer van het album heet "Sound Of Confession" en hierin speelt de band een geweldige zware instrumentale mix van progressieve en noise rock, in een gemiddeld tempo, waar een terugkerend ritme in zit (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie), dat gevolgd wordt door "Pure Filth", een heerlijke mix van new wave en rock, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Daarna volgen "The Sun Also Rises", een schitterend instrumentaal psychedelisch poprock nummer, dat een aanstekelijk vrolijk ritme heeft, dat aanzet tot dansen en "Glasgow Uni Accent", een lekker in het gehoor klinkende rock song, die een licht hypnotiserend terugkerend ritme bevat.
In "In The End" speelt Helicon een mooie, vrij rustige, melodische pop song met noise invloeden en in "Bardo Thodol" krijg ik weer zo'n verrukkelijk instrumentaal psychedelisch nummer voorgeschoteld, dat een Oosters ritme heeft.
Dan volgen "With Graceful Menace", een prachtig rustig melodisch stukje muziek, dat een terugkerend ritme heeft en "What You Love Will Kill You", een vrij heftig klinkende mix van new wave, noise en melodische rock, die lichte psychedelische invloeden bevat.
Het laatste nummer, dat "Cosmic John" heet, is een fantastisch licht psychedelisch instrumentaal nummer, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en in de achtergrond een gesproken gesprek bevat, dat tegen het einde achterstevoren wordt afgespeeld.

"This Can Only Leads To Chaos" van Helicon bevat 9 geweldige nummers, die me van begin tot einde hebben geboeid en ik kan deze schijf dan ook zeer aanraden, aan elke muziek liefhebber van psychedelische rock.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten