zondag 4 december 2022

Review: Jordsjø - Jord Sessions (Karisma Records, 2022) (Progressieve Folk)

Jordsjø uit Oslo, Noorwegen bestaat uit: multi-instrumentalist Håkon Oftung (Tusmørke, Black Magic) - zang, dwarsfluit, keyboards, solo- en basgitaar en Kristian Frøland - drums en percussie.
Het duo bracht hun debuut album "Jordsjø" op 9 september 2015 uit als cassette en als digitaal album, waarna de volgende uitgaves verschenen: "Jordsjø II" (22 februari 2016, cassette en digitaal album), "Songs From The Northern Wasteland" (11 juli 2016, split cassette met Breidablik (Noorwegen)en digitaal album), "Jord" (27 januari 2017, LP, CD, cassette en digitaal album), "Jordsjø Compilation" (6 augustus 2018, 2LP, 2CD en digitaal album), "Nattfiolen" (21 december 2018, digitaal demo nummer), "Nattfiolen" (24 mei 2019, LP, CD en digitaal album), "Pastoralia" (7 mei 2021, LP, CD en digitaal album) en "Jord Sessions", dat op 25 november 2022 als LP in een beperkte oplage van 500 stuks op rood vinyl, als CD met bonus nummer "Nattfiolen Suite" en digitaal album via Karisma Records verscheen.

Het CD album, dat 8 nummers bevat en in de zomer van 2016 is opgenomen, start met "Over Vidda", waarin Jordsjø een kort Japans klinkend langzaam nummer met een terugkerend ritme en een dreigende synthesizer toon en dit wordt gevolgd door "Abstraksjoner Fra Et Dunkelt Kammer", een schitterende rustige progressieve folk song, die na enkele minuten iets meer snelheid krijgt, melodische invloeden van de jaren 70 muziek heeft en subtiele tempowisselingen bevat.
Daarna volgen "Jord I", een geweldig nummer met een gemiddeld tempo, tempowisselingen en melodische progressieve folk invloeden en "I Momos Trädgård", een prachtig rustig instrumentaal folk nummer.
In "La Meg Forsvinne" schotelt Jordsjø me een progressieve folk song met een gemiddeld tempo voor, die tempowisselingen heeft en in "Jord II" laat het duo me genieten van een fantastisch instrumentaal progressief nummer met een gemiddeld tempo, melodische invloeden, een aanstekelijk ritme en tempowisselingen.
Dan volgt het laatste nummer van de LP, getiteld "Se Valinors Lamper" en hierin krijg ik een verrukkelijk rustig folk nummer te horen, dat een terugkerend ritme heeft en vrij zware tonen bevat en na iets meer dan 5 minuten van ritme verandert, om over te gaan in een heerlijke folk song met een dansbaar ritme en een gemiddeld tempo.
Het extra nummer van de CD, "Nattfiolen Suite", is een uitstekende progressieve folk song met wisselende tempo's, die zo nu en dan zware duistere klanken bevatten, een aanstekelijk ritme en jaren 70 invloeden.

"Jord Sessions" van Jordsjø bevat puike progressieve folk met jaren 70 invloeden, waar ik van begin tot eind erg van genoten heb en ik raad liefhebbers van deze muzieksoort deze meesterlijke schijf dan ook sterk aan.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten