zondag 30 april 2023

Review: Harald Grosskopf - Oceanheart (Bureau B Records, 2023) (Elektronisch / Krautrock)

Harald Grosskopf (elektronische instrumenten) uit Hildesheim, Duitsland, startte in de jaren 60 als drummer bij de beat band The Stuntmen, waarna hij in The Scorpions speelde.
Vervolgens was hij de drummer van diverse bands en artiesten, waarvan de bekendste zijn: Ash Ra Tempel, Ashra,  Cosmic Jokers, Fishmoon, Joachim Witt, Klaus Schulze, Wallenstein, Witthüser & Westrupp en 17 Hippies.
Zijn debuut solo album "Synthesist" verscheen als LP in 1980 via Sky Records, gevolgd door het album "Oceanheart", dat eveneens als LP via dit label werd uitgebracht en beide verschenen op 22 auguastus 2014 als LP en als digitaal album via Bureau B Records opnieuw.
In 2017 maakte hij samen met Eberhard Kranemann het album "Krautwerk" en speelde met hem in 2 nummers op "Blick" (2018) en "Ausblick" (2019) van het muziek collectief Station 17.
Om zijn 40 jarig bestaan als artiest te vieren, bracht Bureau B Records het album "Synthesist" op 5 juni 2020 in een beperkte oplage van 500 stuks op doorzichtig zon kleurig geel vinyl als 2LP uit en tevens verscheen het album als 2CD, waarvan vermeldenswaardig is, dat CD1 de originele opnamen uit 1980 (Sky Records) bevat en CD2 gespeeld wordt door diverse bands en artiesten, die hun interpretatie van de muziek van Grosskopf weergeven.
Op zijn album "Oceanheart", dat op 7 april 2023 als 2LP, als 2CD en digitaal via Bureau B Records verscheen, zijn de originele opnamen van dit album te horen, dat via Sky Records in 1985 werd uitgebracht en tevens zijn dezelfde opnamen uit 2022 te horen onder de naam "Oceanheart Revisited".

CD 1 start met "Eve On The Hill", waarin Harald Grosskopf een heerlijk elektronisch nummer met een gemiddeld tempo en een terugkerend dansbaar ritme speelt, dat krautrock en melodische invloeden heeft en gevolgd wordt door "While I'm Walking", een uitstekend elektronisch nummer met een terugkerend ritme en een niet al te hoog tempo en het titel nummer "Oceanheart", een mooi nummer met lichte new age invloeden, dat rust uitstraalt.
Daarna volgen "Coming Out", een lekker in het gehoor klinkend uptempo elektronisch nummer met een aanstekelijk dansbaar ritme, "Pondicherry Dream", een schitterend swingend uptempo Oosters klinkend nummer met een terugkerend ritme en melodische invloeden, dat beweging oproept en "Minimal Boogie", een fantastisch swingend uptempo nummer met een licht hypnotiserend terugkerend ritme, dat lichte krautrock invloeden heeft, waarbij stil zitten geen optie is.

"Oceanheart" van Harald Grosskopf staat vol geweldige elektronische nummers, die krautrock elementen herbergen en hiervan vind ik "Minimal Boogie" de uitschieter en ik raad iedere liefhebber van dit genre dan ook aan deze schijf eens te gaan beluisteren.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten