zondag 9 juni 2024

Review: Øresund Space Collective- Espaço (Eigen Beheer, 2024) (Progressief / Psychedelisch)

Øresund Space Collective is een spacerock band uit Øresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz, progressieve rock en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde en tegenwoordig in Portugal woont.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer, waarbij vermeldenswaardig is, dat de band al meer dan 37 officiële albums heeft uitgebracht, plus nog diverse officieuze uitgaves, die samen totaal op 85 komen.
Het album van de band, "Oily Echoes Of The Soul", dat opnames van 1 oktober 2010 bevat, die in de Black Tornado Studios te  Kopenhagen zijn opgenomen, is het 27ste studio album en is in een beperkte oplage alleen verkrijgbaar, terwijl de 2CD bevat 2 bonus nummers, die samen 50 minuten duren
Vervolgens verscheen op 1 september 2022 het album "Live In Dresden" en deze werd op 15 maart 2023 gevolgd door het album "Høstsabbat 2021", dat live tijdens het Høstsabbat festival in oktober 2021 te Oslo, Noorwegen werd opgenomen en in eigen beheer in een beperkte oplage van 150 stuks als CD werd uitgebracht.
Dat de band productief is, blijkt uit het feit, dat er op 27 mei 2023 alweer een nieuw album verschenen is, getiteld "Everyone Is Evil" en deze keer is dat via Space Rock Productions.
De 2LP, werd in een beperkte oplage van 500 met de hand genummerde stuks uitgebracht, waarvan 300 op zwart en 200 op oranje/paars gespetterd 180 gram vinyl bevat 4 nummers en de 2CD verscheen in een beperkte oplage van 400 stuks en hierop staan 2 bonus nummers.
Deze werd op 11 augustus 2023 gevolgd door de DVD "Helsingør", waarvan de opnamen in 2021 in Denemarken werden gemaakt en deze is tevens als digitale download verkrijgbaar en op 30 december 2023 verscheen hun album "Carnival In Portugal" via Space Rock Productions als 2LP in een beperkte oplage op gekleurd vinyl, waarvan 190 op zwart, 190 op transparant rood / groen en 120 op transparant geel met rood en groen gespetterd en als 2CD in een beperkte oplage van 500 stuks, die op CD2 3 bonus nummers bevat.
Op 20 januari 2024 verscheen het album "The Linguini Sessions" als CD en als digitale download, op 31 mei 2024 verschijnt de 12 LP box  "Picks From Space"via Space Rock Productions in een beperkte oplage van 250 stuks en in juni 2024 brengt Øresund Space Collective het album "Espaço" in een beperkte oplage van 200 stuks als CD in eigen beheer uit en hierop spelen de volgende muzikanten: Jonathan - viool en sologitaar, Hasse - basgitaar en Birimbau, Dr Space - synthesizer, Luis - sologitaar, gong en noise box, Larry - Rhodes synthesizer en Tito - Birimbau, drums en percussie.

Het album, dat 2 nummers bevat, start met "UMMA", waarin Øresund Space Collective een 34 minuten durend nummer in een langzaam tempo ten gehore brengt dat ruimtelijke elementen bevat, psychedelisch klinkt, een terugkerend ritme heeft en een lichte trance oproept.
In "Birim Magic" dat bijna 44 minuten duurt schotelt het collectief me opnieuw een mooi langzaam stuk muziek voor dat een licht hypnotiserend terugkerend ritme en tempowisselingen bevat, door het vioolspel een trieste sfeer oproept en progressieve rock invloeden heeft.

"Espaço" van Øresund Space Collective bevat 2 fantastische rustige progressieve psychedelische nummers, die rust uitstralen en me in een lichte hypnotische toestand hebben gebracht, waardoor ik iedere liefhebber van deze muzieksoorten deze schijf dan ook zeer aanraad.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten