maandag 13 augustus 2012

Review: Litai - Litai (Lizard Records, 2012)(Progrock / Jazz)

Na plaatsgenoten Nema Niko, Bondage, Ledel en Lingham, die hen al voor op het Lizard Records label, die allen uit Riviera Del Brenta (Venetië) kwamen, heeft nu ook Litai uit Venetië hun debuut CD, met gelijknamige titel, via dit label uitgebracht.
De band bestaat uit: Francesco Piraino - sologitaar, Michele Zavan - basgitaar en zang, Stefano Bellan - drums en Mattia Dalla Pozza - saxofoon.
De CD "Litai", die in december 2011 opgenomen en gemixt werd, bevat 8 nummers, die allemaal door de bandleden geschreven werden en de eerste daarvan heet "Vadapianov", dat een rustig symfonisch begin heeft, dat langzaam over gaat in een progressief jazzrock nummer, dat me hier en daar aan de jaren 70 herinnert en associaties bij me oproept met de muziek van King Crimson.
Vervolgens krijg ik "Bagnasco" te horen, dat met een stukje jazz begint, waardoorheen progressieve rock klanken gespeeld worden en deze mix bevalt me uitstekend.
Hoe verder het nummer vordert, des te heftiger wordt de muziek, waarbij teksten worden voorgedragen en het experimentele niet wordt geschuwd.
Daarna volgt "Babinia", een progressief jazzrock nummer, dat een verrassende wending neemt, als de band plotseling begint te experimenteren en totaal uit freakt.
"Cantico" begint met een voordracht, waarna op heftige wijze een echte start met de muziek gemaakt wordt en vergelijkingen met andere Italiaanse bands zoals, Nema Niko en Akineton Retard zijn hier op hun plaats.
Dit nummer bevat verder enkele schitterende tempowisselingen, theatrale voordrachten en serieus klinkende jazz.
Ook "Hybris" is weer zo'n geweldig afwisselende mix van prog- en jazzrock, waar geproclameerde teksten tussen worden gesmeten.
In "Olio Su Tela" begint de band rustig en dreigend, maar al snel wordt teruggegaan naar het me inmiddels vertrouwde geluid, waar flarden tekst aan toegevoegd worden.
Erg spannend is het begin van "Oltraggio" en dat verandert niet gedurende de rest van het nummer, dat een stukje progressiever is dan de rest van de songs en ook hier zijn  weer stukken tekst tussen de muziek door te horen.
Als laatste nummer hoor ik "Kamasutra Gong", een lekker stuk progrock, dat in vrij hoog tempo gespeeld wordt.
Ik vind de debuut CD van Litai een fantastisch stuk muziek, dat meer dan de moeite waard is beluisterd te worden.

1 opmerking:

 1. Hi I'm Francesco Piraino (guitarist of Litai)..
  We are looking for concerts in all Europe.
  Do you know good place in Holland to propose this project?
  Thanks
  Best Regards
  Francesco

  BeantwoordenVerwijderen