maandag 21 oktober 2013

Review: Papir Meets Electric Moon - The Papermoon Sessions (Sulatron, 2013) (Psychedelische Rock)

Electric Moon uit Fulda, Hessen, Duitsland, ontstond toen multi-instrumentalist Sula Bassana - gitaren, effecten en orgel ging samen spelen met Komet Lulu - basgitaar, effecten en zang en Berni - drums.
Eerdere projecten van Sula waren o.a. Liquid Visions, Südstern 44, Interkosmos en Zone Six, maar ook maakte hij diverse solo- CD's en enkele met Modulfix.
De eerste officiële CD van Electric Moon, Lunatics" verscheen in 2009 via Nasoni Records en drummer Berni, met wie de CD-R "First Takes" gemaakt werd, was toen reeds vervangen door Pablo Carneval.
Daarna volgden meer releases, "Lunatics Revenge" met drummer Pablo Carneval (Nasoni, 2011), Inferno met drummer Alex (Sulatron, 2011), "The Doomsday Machine" met drummers Pablo Carneval en Alex (Nasoni, 2011) en de split LP met de Franse band Glowsun, "Sun And Moon" (Sulatron, 2011).
Verder verschenen er via Sulatron enkele CD-R uitgaven in zeer beperkte oplage, zoals: "Live At Epplehaus 2010" (2010), "Live At Immerhin" (2011), "Flaming Lake" (2011) "Live At Sulatron Label Night" (2011) en "Cellar Space Live Overdose" (2012), waarop Alex de drummer weer was.
Hun 10" vinyl EP, "You Can See The Sound Of ..", uit 2013, die in een gelimiteerde oplage van 499 stuks wit vinyl uitgebracht is, wordt alleen tijdens optredens van de band verkocht en daar op is hun nieuwe drummer Michael Orloff te horen.

Papir is een band uit Kopenhagen, Denemarken, die instrumentale psychedelische rock speelt en bestaat uit: Niklas Sorensen - sologitaar, Christian Becher Clausen - basgitaar en Christoffer Brochman Christensen - drums.
De band bracht hun debuut album "Papir" in december 2010 uit via El Paraiso Records, die in november 2011 gevolgd werd door "Stundum" en in februari 2012 door "III", die beide eveneens via El Paraiso Records verschenen.

Beide bands speelden in The Dragons Hule, te Kopenhagen, zonder publiek, samen tijdens een sessie op 9 augustus 2012, waarbij ook synthesizer speler Mogens Deenfort van Öresund Space Collective aan mee deed, maar drummer Michael Orloff echter niet.
De sessie werd door Papir live opgenomen en gemixt, waarbij geen overdubs werden gedaan en het geheel werd door Eroc gemasterd, terwijl het hoesontwerp van de hand van Lulu komt.
De muziek is zowel op CD in een gelimiteerde oplage van 1000 stuks (digipack), als op LP in een gelimiteerde oplage van 500 stuks zwart en 500 stuks rood vinyl uitgebracht via het Sulatron label.
De plaat, die 3 nummers bevat, is opgedragen aan Ralph Rjeile, die geluidsman, producer, manager en goede vriend was van Papir en meerdere Deense bands en artiesten en op de dag, dat deze opnamen plaats vonden, overleed.

Het eerste nummer van de plaat heet "Farewell Mr. Space Echo" en dit iets meer dan 16 minuten durende nummer, kent een rustig begin, waarin de subtiele gitaar klanken langzaam aan uitgebouwd worden tot een steeds heftiger wordend stuk hypnotiserende psychedelische muziek, dat spacerock invloeden bevat en langzaam weer uit dooft.
Ook het volgende nummer "Red Dust" is een rustig stukje muziek met een licht hypnotiserend ritme, terwijl in het 21 minuten durende "The Circle" met een sneller tempo wordt begonnen en hierin krijg ik een hypnotiserend ritme te horen, dat over gaat in een mysterieus klinkend psychedelisch stukje muziek.
Dit wordt langzaam verder uitgebouwd tot een uitstekend klinkend hypnotiserend psychedelisch spacerock nummer met progrock invloeden, waarbij het gitaar spel de boventoon voert, terwijl het hypnotiserende ritme door de rest van de groep gespeeld wordt.(luister naar een gedeelte van dit nummer via de soundcloud link onder de recensie)

"The Papermoon Sessions" bevat 3 fantastische stukken psychedelische muziek, waarbij de muzikanten perfect op elkaar ingespeeld blijken te zijn en ik kan deze CD/LP dan ook van harte aanraden aan iedere liefhebber van psychedelische rock en spacerock.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten