maandag 24 maart 2014

Review: Doctor Cyclops - Oscuropasso (World In Sound, 2013) (Heavy Rock)

Doctor Cyclops is een popwer trio uit Bosmenso, dat in het midden van de Appenijnen, Italië, ligt.
De band werd in 2007 opgericht door Christian Draghi - sologitaar en zang en Francesco Filippini - basgitaar, die al vanaf hun jeugd met elkaar bevriend zijn en beiden bezield van muziek.
Toen ook drummer Alessandro Dallera zich bij dit duo voegde was de band een feit.
In 2008 bracht het trio hun eerste demo-EP uit, "The Flying Machines Burning", die 4 nummers bevat, waarvan 2 covers en 2 eigen songs en de band oogstte daarmee goede recensies.
Op enkele optredens in 2008 na, startte Doctor Cyclops pas in 2009 live op te treden en in mei van dat jaar stonden ze als voorprogramma van Bill Steer's Firebird en in dezelfde tijd namen ze nog 2 eigen songs op, die ze als single uitbrachten.
In de zomer van 2009 ging de band de studio in om een nummer ("Silver Serpent") voor de soundtrack "Megiddo: The Omega Code" op te nemen, die door 20th Century Fox uitgebracht werd.
Ook bleven ze samenwerken met ander underground bands uit Europa en Italië en toerden met Sidharta door Noord-Italië en in 2010 stonden ze voor het eerst in Duitsland op het podium, om hun eerste zelf geproduceerde EP, getiteld "Doctor Cyclops" te promoten, waar hun 5 originele songs op staan plus een live bonus nummer.
Hun eerste volledige CD "Borgofondo", die 7 songs bevat, werd in 2012 door het Duitse World In Sound label uitgebracht en "Oscuropasso" is hier de opvolger van.

De CD bevat 5 nummers, waarvan "Waterfalls" de eerste is en hierop spelen Davide Zampa - sologitaar en Enzo Draghi - orgel als gastmuzikanten mee. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Het nummer start in een rustig swingend tempo, maar gaat al snel over in een heftig stukje heavy rock, dat in een iets langzamer tempo gespeeld wordt, waarbij de hoofdrol voor de sologitaristen is weggelegd en na een tempowisseling versnelt de band en krijg ik een heerlijke rock song te horen, waarna de band na een nieuwe tempowisseling terug keert naar het swingende van het begin.
Daarna hoor ik "The Monk", een zware heavy rock song met blues invloeden, die, na een trage start, in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een lekker swingend ritme heeft.
Dan laat de band me genieten van "Angel Saviour In The Cannibal House", een swingende hardrock song in 70 jaren stijl en hierin is het onmogelijk stil te blijven zitten, om te vervolgen met "Cobweb Hands", een schitterende uptempo hardrock song in 70er jaren stijl, waarmee de band me vanaf de eerste tonen mee in hun greep houdt en enkele uitstekende tempowisselingen bevat.
Het laatste nummer van de CD heet "Rotten Trolls", dat met trom geluid en geknor begint, om al snel over te gaan in een lekker swingende hardrock song, die invloeden van progressieve rock bevat en waarin diverse tempowisselingen zitten, zodat het nummer spannend blijft.

"Oscuropasso" is een lekker in het gehoor klinkende CD, die fantastische hardrock songs bevat, waarvan "Rotten Trolls" één van de uitschieters is en de CD is, door dit nummer, het beluisteren alleen al meer dan de moeite waard en een dus aanrader voor liefhebbers van hardrock.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten