maandag 6 april 2015

Review: The Eye Of Time - ANTI (Denovali Records, 2015) (Dark Wave)

The Eye Of Time is het solo project van de Franse muzikant Marc Euvrie, die uit Normandië komt.
Marc, die nauw verbonden is met de Franse punk en hardcore scene, heeft een klassieke achtergrond en studeerde piano vanaf zijn negende jaar, waarna hij op zijn vijftiende jaar zijn eerste piano werk componeerde.
Na zijn school diploma te hebben gehaald, ging hij cello aan het conservatorium studeren en was hij in diverse bands actief, voordat hij zijn solo project The Eye Of Time startte.
Zijn debuut album "After Us" verscheen in 2006 als CD-R in eigen beheer en werd verpakt in een uitklapbare kartonnen hoes op DVD formaat, waarna in 2010 het CD album "Jail", waarvan de opnamen in juni 2008 hadden plaats gevonden in de Studio de la Souleuvre, via het Destructure Records in een beperkte oplage werd uitgebracht.
Vervolgens bracht het Denovali Records label de compilatie "The Eye Of Time" in 2012 uit, die bestaat uit: "After Us" (11 nummers) + "Jail" (6 nummers) + "Lilly On The Valley" (3 nummers) en deze verscheen op 2CD en op 3LP wit vinyl en 3LP 180 gram zwart vinyl, maar ook als 20mp3 en in 2014 verscheen de CD/LP/Download "Acoustic", eveneens via Denovali Records.
In maart 2015 is zijn nieuwe album "ANTI" via het Denovali Records label verschenen, zowel op CD als op LP en als Digitale download, waarbij Marc zich heeft laten inspireren door Third Eye Foundation, Portishead, Neurosis, DJ Shadow, Björk, Sigur Ros, Edvard Grieg, Sergei Rachmaninov en Godspeed You! Black Emperor.
Over "ANTI" zegt hij: “I try to drag the listeners into hell as deep as possible so that they don't have any choice but to be beaten to the ground and to jump back into light".

De CD/LP bevat 5 nummers, waarvan "A Perfect World" de eerste is en hierin krijg ik in het begin een fantastisch duister nummer voorgeschoteld, waarin hij me mee neemt op een trip richting hel, maar halverwege verandert hij van richting en laat hij me een rustig, op piano gespeeld, stuk horen, waarna hij opnieuw omschakelt en ik door wapenvuur omgeven wordt en de muziek tegen het einde van het nummer een chaotisch karakter krijgt.
Daarna hoor ik "Retrospective Memory", waarin de muziek vrij triest klinkt en ook nu weer een dreigende ondertoon bevat, die vergezeld gaat van een licht hypnotiserend ritme.
Dan volgt "Collapse" en hierin krijg ik een vrij eentonig stuk uitstekende muziek te horen, dat naar de new age muziek neigt en gevolgd wordt door het titel nummer "ANTI", waarin ik, 15 minuten lang, een schitterend zeer dansbaar hypnotiserend stuk dreigende duistere muziek voorgeschoteld krijg, dat me aan de jaren 80 dark wave en elektro bands doet denken en hierbij is het onmogelijk stil te blijven zitten. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Het laatste nummer van het album heet "Embrace The Truth, Face The End Of All Things", een pessimistische titel en de nog altijd heerlijke dreigende muziek wordt dan ook overeenkomstig zo gespeeld.

Ondanks het feit dat "ANTI" een duister klinkende plaat is, heb ik met volle teugen van dit schitterende album van The Eye Of Time genoten en ik kan deze geweldige schijf dan ook aanbevelen aan elke liefhebber van dit genre, die geen last van depressiviteit heeft.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten