donderdag 22 december 2016

Review: Gösta Berlings Saga - Sersophane (Icosahedron Music, 2016) (Progressieve Rock / RIO)

Gösta Berlings Saga werd in de wijk Vällingby, Stockholm, Zweden in het jaar 2000 opgericht door David Lundberg - Fender Rhodes, Mellotron en synthesizers en Alexander Skepp – drums en percussie.
Het zou tot 2004 duren voordat Gabriel 'Hermansson' Tapper - basgitaar, Moog Taurus pedalen en Mathias Danielsson - sologitaar met het duo gingen samen spelen en de eerste formatie van de band een feit was, waarna hun live debuut, met zelf geschreven nummers, in 2005 plaats vond.
In deze samenstelling bracht de band hun debuut album "Tid Är Ljud" (Time Is Sound), dat in hun privé studio, Pelikaan, was opgenomen, via het Transubstans Records label in 2006 uit en dit kreeg wereld wijd lovende recensies.
Kort na de opnamen van het album verliet Mathias de band en werd vervangen door sologitarist Einar Baldursson.
De band ging vervolgens op tournee tot de zomer van 2007, waarna er werd besloten nieuwe nummers te schrijven voor het tweede album, dat in het najaar van 2008 in de Pelikaan studio werd opgenomen.
In juni 2009 bracht Transubstans Records het tweede album van Gösta Berlings Saga uit dat "Detta Har Hänt" (This Has Happened) als titel had en de band werd met dit album genomineerd voor een P3 Gold award (Zwedens Nationale Radio 's eerste muziek prijs)
Daardoor kreeg de band aanbiedingen om in diverse steden in Europa en Zweden op te treden en ging opnieuw op tournee, waarmee een goede live reputatie werd opgebouwd.
In 2010 begon de band nieuwe nummers te maken voor de opvolger van "Detta Har Hänt", die in 2011 via het Cuneiform Records verscheen onder de naam "Glue Works" en daarin werd het instrumentarium uitgebreid met Franse hoorn, zingende zaag, bas harmonica, vibrafoon, cello, Minimoog en Moog Taurus pedalen.
Na een periode van 5 jaar is er op 16 december 2016 een nieuw album van de band verschenen, getiteld "Sersophane".
Dit is door het Icosahedron Music label zowel op LP als op CD uitgebracht en werd in mei 2015 in Studio Rymden opgenomen, waarna tussen oktober 2015 en april 2016 in Studio Pelikaan de overdubs werden gemaakt, om in mei 2016 gemixt te worden in Studio Rymden.

Het album, dat 6 nummers bevat, start met "Konstruktion" en daarin hoor ik de band een lekker in het gehoor klinkende, vrij zware, mix spelen van hardrock, symfonische rock en gothic, waarbij het ritme licht hypnotiserend is, waarna het titelnummer "Sersophane" volgt en ik een schitterend stuk RIO (Rock In Opposition) voorgeschoteld krijg, dat enkele subtiele tempowisselingen bevat en tevens sterke invloeden uit symfonische progressieve rock heeft, terwijl de muziek in een gemiddeld tempo gespeeld wordt. (luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie)
Daarna hoor ik "Fort Europe", een fantastisch licht dreigend nummer, waarin de band opnieuw een mix maakt van symfonische rock, hypnotische ritmes en gothic en dit nummer zou in een horror film zeker tot zijn recht komen.
Dan zet de band me opnieuw een heerlijk stukje muziek voor, dat "Dekonstruktion" heet en een zeer eentonig ritme bevat, waardoor de muziek lekker hypnotiserend klinkt.
In "Channeling The Sixth Extiction" krijg ik een iets meer dan 15 minuten durend progressief RIO nummer te horen, dat dreigend is, een opzwepend ritme heeft, hypnotiserend klinkt, lichte Oosterse invloeden bevat en me van begin tot einde de muziek in lijkt te zuigen.
Het laatste nummer van het album heet "Naturum" en hierin laat de band me een heerlijk rustig stukje klassiek gespeelde gitaar muziek horen, dat slechts iets meer dan 1 minuut duurt.

"Sersophane" van Gösta Berlings Saga was het 5 jaar wachten meer dan waard en de band heeft me met dit album, dat technisch perfect in elkaar zit, opnieuw bewezen, één van de beste bands in dit genre te zijn en ik kan iedere liefhebber van zowel progressieve rock als RIO, dit meesterwerk dan ook ten zeerste aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten