maandag 2 oktober 2017

Review: Joss Cope - Unrequited Lullabies (Gare Du Nord Records, 2017) (Pop)

Joss Cope werd begin jaren 60 in de Midlands van Groot-Brittanië geboren en volgd op 14 jarige leeftijd zij oudere broer Julian naar Liverpool, waar hij al snel in aanraking kwam met de post-punk scene en daar ontmoette en speelde hij met muzikanten als Les Pattinson (Echo & the Bunnymen), Peter Wylie (Wah Heat) en Mike Mooney (Spiritualized).
Voor hij in 1985 naar Londen verhuisde, vormde hij de band Freight Train samen met Donald Ross Skinner en Barrett Douce (later van The Mighty Lemon Drops).
In Londen maakte hij deel uit van de Creation Records scene, waar hij optrad met Crash, The Weather Prophets, Rose McDowell en Biff Bang Pow, voordat hij 2 albums met eigen werk opnam met de band Something Pretty Beautiful.
Ook werkte hij mee aan de albums "Fried" en "St Julian" van zijn broer Julian en tevens schreef hij samen met Julian en Donald Ross Skinner de songs "Pulsar" en "Christmas Mourning".
Vervolgens vormde hij, in 1991, met Ashley Wood (Chemistry Set), Dave Morgan en Greenwood Goulding (Rockingbirds) de psychedelische rock band The United States Of Mind, die slechts 1 album uitbracht (DyscFunctional Imprint label), voordat de band in 1994 uit elkaar ging.
Daarna werkte hij voor MTV, BBC TV (kinderserie Yoho Ahoy, 2001) en voor Greenpeace als producer van campagnes tegen overvissing, ontbossing en luchtvaart uitbreiding.
De recente jaren is hij weer bezig met het maken van psychedelische muziek, waarbij hij sologitaar speelde bij Dexter Bentley en basgitaar bij Sergeant Buzfuz en tevens schrijft hij ook weer eigen nummers.
Ook brengt hij een gedeelte van het jaar door in Finland bij zijn huidige partner - cartoonist Virpi Oinonen en in begin 2016 begon hij een samenwerkings verband met Veli-Pekka Oinonen (Nights of Iguana, Leningrad Cowboys) - sologitaar, Esa Lehporturo - basgitaar en Ville Raasakka - drums en percussie uit Helsinki, waarbij Joss de zang en slaggitaar voor zijn rekening neemt.
Begin 2017 kwam de Ier O’Reilly O’Rourke (ex-Freak Outburst) - keyboards, mellotron, orgel en piano bij dit viertal en was de band compleet, waarna er in de Taajuusvarjostin studio opnamen onder leiding van producer Arto Nevalainen werden gemaakt, die te horen zijn op het album "Unrequited Lullabies".

Het album, dat 13 oktober 2017 via het Gare Du Nord Records op LP en CD wordt uitgebracht, bevat 12 nummers, waarvan "Learn To Float" het eerste is en daarin hoor ik de band een lekker in het gehoor klinkende vrolijke psychedelische pop song spelen (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), die gevolgd wordt door het heerlijke "Familiar Faces", een aanstekelijke uptempo pop song met een hoog meezing gehalte.
Daarna schotelt de band me "Cloudless Skies" voor en hoor ik een schitterende dromerige licht psychedelische pop song, die diverse tempowisselingen heeft en gevolgd wordt door "Scales Falling", een prachtige vrij rustige pop song met enkele subtiele tempowisselingen.
In "Your Broken Heart Is Not For Sale" laat de band me een uitstekende rustige song horen, die invloeden uit eind jaren 60 heeft en in "Turned Out Nice Again" speelt Joss Cope een aangenaam klinkende melodische pop song in een gemiddeld tempo.
Kant B van de plaat start met "Nobody Knows This Is Everywhere", een fantastische mix van pop en rock, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, waarna "Started Something" volgt en ik een schitterende vrij rustige psychedelische pop song, waarin de invloed van The Beatles hoorbaar is.
Dan zet de band me "A Guy Like Me" voor en daarin laat de band me genieten van een verrukkelijke swingende pop song, die zeer dansbaar is en een opgewekt ritme heeft.
Vervolgens zet de band me "Triumph Or Disaster" voor en ook hierin krijg ik een prima dansbare pop song te horen, die gevolgd wordt door "What's The Plan?", een aanstekelijke pop song, die invloeden van The Beatles heeft, waarna "Streaming" volgt en ik een mooie rustige orkestrale pop song voorgeschoteld krijg, die lichtelijk bombastisch klinkt.

"Unrequited Lullabies" van Joss Cope staat vol prachtige vrij rustige songs, waar ik van begin tot einde van genoten  heb en ik kan deze schijf cdan ook aanraden aan alle liefhebbers van de betere pop.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten