zondag 1 december 2019

Review: Excelsior - O Horizon (Big Oil Recording Company, 2019) (Experimenteel / Avant-Garde)

Excelsior uit Aarhus, Denemarken is het alias van zangeres, producer, arrangeur en componiste Anja T. Lahrmann, die in bands als Ive Cream Cathedral, Bird Alert, The Nielsen Sisters en Spillemaemdene actief was.
Op 22 november 2019 bracht ze haar debuut album "O Horizon", waarop 10 nummers staan, als CD en als digitale download uit via Big Oil Recording Company.

Het album begint met "Ultramarine", waarin Anja een mooi kort stukje avant-garde ten gehore brengt, dat in een langzaam tempo gespeeld wordt en gevolgd wordt door de single "Time Of None", een prachtig rustig startende song, die na iets meer dan 1 minuut meer snelheid krijgt en invloeden van new wave, elektro en pop bevat, om na de helft van de song een dansbaar ritme toegevoegd te krijgen.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna volgen "Origin", een uitstekende pop song met new wave invloeden, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, "Lynx", een heerlijke instrumentale mix van elektro en avant-garde, die een terugkerend ritme heeft en Oosterse invloeden bevat en "In Silico", een prima rustige pop song en ook deze bevat een dansbaar ritme.
In "White Arrow" speelt Excelsior een verrukkelijke mix van elektro, avant-garde en experimentele muziek, waar diverse tempowisselingen in zitten, in "Whims" hoor ik een spannend instrumental stukje, dat nog geen minuut duurt, waar een terugkerend ritme in zie en in "Alba/The High Of Surrender" zet Anja me weer een mix van new wave en pop voor, die in eemn gemiddeld tempo gespeeld wordt en enkele subtiele tempowisselingen heeft.
Dan volgen "Wandering Womb", een geweldig instrumentaal nummer, waarin invloeden van avant-garde, experimentele muziek en dance in een dansbaar ritme tot één geheel gesmeed worden en het titel nummer "O Horizon" en hierin speelt ze nogmaals een rustige pop song.

"O Horizon" van Excelsior is een prima debuut album, dat vol mooie rustige songs staat en enkele verrassende instrumentale werkjes bevat en ik kan liefhebbers van avant-garde, experimentele muziek en de betere pop, dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten