maandag 11 juni 2012

Review: The Machine - Calmer Than You Are (Elektrohasch, 2012)(stoner/psychedelic)

The Machine komt uit Rotterdam en bestaat sinds 2007 uit Davy Boogaard - drums, Hans Van Heemst - basgitaar en David Eering - sologitaar en zang.
Verder maakt de band gebruik van andere instrumenten zoals: sitar, darbuku trom, mellotron, percussie en piano.
"Calmer Than You Are" is de vierde CD van The Machine en opvolger van "Drie" (2010, Elektrohasch), "Solar Corona" (2009, Nasoni) en "Shadow Of The Machine" (2007, eigen beheer).
De CD "Calmer Than You Are" bevat 7 nummers, waarvan "Moonward" de eerste is, een progrocksong die traag op gang komt met daarin het psychedelische geluid van de sitar, maar zo halverwege het nummer barst het geweld los en schakelt de band over naar de heavy rock en invloeden van Colour Haze zijn hierin onmiskenbaar, maar na enkele minuten verandert ook dit ritme weer en gooit het trio alle remmen los voor het laatste stuk.
Daarna krijg ik "Sooch" te horen en deze stoner rocksong kent een vrij ééntonig ritme, dat je langzaam in een lichte trance brengt, maar omdat de band enkele tempowisselingen toepast, blijf ik daar niet erg lang in en naarmate de song vordert, wordt de muziek steeds ruiger en mondt tenslotte uit in een soort orgasme.
Pure stoner krijg ik voorgeschoteld in "Grain" en ook "D.O.G." is een 8 minuten durende stoner rocksong, die enkele tempowisselingen bevat, waardoor het nummer tot het einde toe spannend gehouden wordt.
Dan volgt het langste nummer van de CD, getiteld "Sphere (...or kneiter)" en dit is inderdaad een kneiter harde song, waarin diverse tempowisselingen zitten, psychedelische stukken voorkomen, een licht hypnotiserend ritme bevat en een weldaad is om te beluisteren.
"5&4" heet de volgende song en ook nu weer hoor ik dat stevige hypnotiserende stoner ritme van basgitaar en drums, waar doorheen de sologitaar zijn eigen weg gaat en waarmee de band me op mijn stoel weet vast te pinnen.
Als laatste song staat "Repose" op de CD en deze heavy rocksong blijft de ingezette lijn volgen en ook in dit nummer zijn de invloeden van Stefan Koglek (Colour Haze) duidelijk merkbaar.
"Calmer Than You Are" is een prima CD geworden en de band heeft daarmee weer een stap gezet om uit te groeien tot één van de betere in hun genre.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten