maandag 14 januari 2013

Review: The Rippers - Better The Devil You Know (Slovenly, 2012)(Garagerock)

The Rippers uit Cagliari, Sardinië, Italië bestaan al sinds 2002, maar tot nu toe zijn er geen namen van de bandleden bekend.
Op hun releases staan ze vermeld als: Ripper I - drums, Ripper II - basgitaar en zang, Ripper III - sologitaar en Ripper IV - zang, slaggitaar en mondharmonica.
De band is sterk beïnvloed door de beat muziek uit de jaren 60 en hun grote voorbeelden zijn: The Missing Links, Q65, Pretty Things en The Downliner Sect.
In 2003 bracht de band hun debuut album via Screaming Apple Records uit, getiteld "The Rippers", gevolgd in 2006 door "Tales Full Of Black Soot", die eveneens via dat label werd uitgebracht en in 2009 kwam "Why Should I Care About You?" uit via Slovenly, die in 2012 ook hun CD "Better The Devil You Know" op de markt bracht en tussen door verschenen er enkele 7 inch vinyl singles van de band.
Hun CD "Better The Devil You Know" bevat 11 nieuwe songs, die allemaal door de band zelf geschreven zijn en de eerste daarvan heet "I'm Going Out Of Control" en met dit nummer zet de band er meteen vaart achter, want dit is een vrij snelle garagerock song, die natuurlijk in sixties stijl gespeeld wordt.
Daarna volgt "The Prey Is In", die in sneltrein vaart gespeeld wordt en hierin zit een schitterend stukje mondharmonica spel (Luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), waarna de band een beetje gas terug neemt en met "I Knocked On That Door", een lekker klinkende garagerock song verder gaat, waarin enkele prima tempowisselingen zitten.
Dan krijg ik "Just For Ten Dollars" te horen,  een garagerock song met blues invloeden is, die mede door het mondharmonica spel uitstekend klinkt en gevolgd wordt door "Here Comes The Lunatic", een rustige blues garagerock song, die met een slepend ritme gespeeld wordt, maar daarna gaat het tempo weer omhoog en hoor ik "I Was Going Home", waarin de band me trakteert op een schitterende garagerock song, die met de snelheid van een sneltrein gespeeld wordt.
Met "Few Moments Of Light" doet de band weer even rustiger aan en dit geweldige nummer bevat een aanstekelijk ritme en zang, waardoor ik halverwege het nummer, dat gaandeweg ruiger wordt, al bijna mee kan zingen.
"A Gun In His Hand" is de titel van de volgende song en dit is weer zo'n fantastische uptempo garagerock song, waarin de band me mee terug voert naar de jaren 60 en in "Into My Trap", hoor ik The Rippers een schitterende bluesy garagerock song neerzetten.
Vervolgens komen er met "A Future Time" nog meer lekkere swingende klanken mijn gehoorgang binnen en in het laatste nummer, dat "Hey Mr. Chemist" heet, laat de band horen ook niet vies te zijn van surf invloeden en hierin wordt het tempo steeds verder opgevoerd, totdat er een climax bereikt is, waarna de band de laatste seconden weer naar een lager ritme terug schakelt.
The Rippers hebben met "Better The Devil You Know" een geweldige CD gemaakt, die niet alleen de sfeer van de jaren 60 goed weer geeft, maar ook de huidige garagerock scene op fantastische wijze vertegenwoordigt.
the Rippers in studio - YouTube
youtube.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten