maandag 17 februari 2014

Review: Qirsh - Sola Andata (Lizard Records, 2013) (Symfonische Rock)

In de winter van 1992 werd de band Qirsh opgericht door Daniele Olia - zang en sologitaar, Andrea Torello - basgitaar en zang, Michele Torello - sologitaar en Luis Fancello - drums.
In deze samenstelling zou de band tot 1994 actief blijven, waarna in 1994 Luis Fancello werd vervangen door Marco Fazio - drums en Leonardo Digilio - keyboards en Luca Calcagno - zang bij de band kwamen.
Ook deze formatie zou geen stand houden, maar de basis voor de huidige band in 1996 gelegd worden, toen Pasquale Aricò - keyboards en zang de plaats innam van Leonardo Digilio.
De band maakte in 1996 hun eerste album, getiteld "Una Città Per Noi" (“A City For Us”) en in 2007 kwam Leonardo terug bij de band en sinds die tijd bestaat Qirsh uit: Daniele Olia, Andrea Torello, Michele Torello, Mario Fazio, Leonardo Digilio en Pasquale Aricò.
De band trad in juni 2010 3 avonden te Arese (Milaan) op tijdens de "Alfa Live" mini tour om de honderdste verjaardag van het automerk Alfa Romeo te vieren.
In 2009 werd een begin gemaakt met de opnamen voor hun nieuwe album "Sola Andata", dat in december 2013 via het Lizard Records label uitgebracht zou worden.

"Sola Andata" bevat 9 nummers, waarvan "Artico" de eerste is en hierin krijg ik een uitstekende symfonische rock song te horen, waarin de muziek afwisselend is door enkele prima tempowisselingen en de schitterende zang.
Het volgende nummer heet "Mercato Ghardaia" en dit is een heerlijke swingende vrolijk klinkende uptempo rock song, waar invloeden van jaren 70 symfonische rock te horen zijn en dit nummer bevat tevens een licht hypnotiserend ritme.
Daarna hoor ik het instrumentale "Mayflower", waarin de band verder gaat met het maken van hun fantastische symfonische rock, die in dit nummer ook folkrock invloeden bevat en waar tevens enkele uitstekende tempowisselingen zitten.
Dan laat de band me genieten van "Figli Del Piccolo Padre", dat een stevig begin heeft, totdat de zang erbij komt en na een tempowisseling ontstaat er een schitterend symfonisch nummer, waarin de band zo nu en dan lijkt te experimenteren, maar er toch een doordachte lijn in de muziek te ontdekken is.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "5A, Finestrino" krijg ik opnieuw een geweldig instrumentaal nummer te horen met enkele prima tempowisselingen en dit wordt gevolgd door "Rianimazione", waarin disco invloeden te bespeuren zijn, waardoor het nummer swingt als een trein.
Met "Malaria" laat de band me een heerlijk instrumentaal nummer horen, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, waarin de muziek tussen disco, elektro en symfonische rock in zit.
Vervolgens krijg ik "Vento Delle Isole" te horen en ook dit is een zeer dansbare symfonische song, totdat de band een tempowisseling in past en het nummer een stuk rustiger wordt.
Het laatste nummer heet "La Nebbia" en dit is weer zo'n schitterend symfonisch nummer, dat in een rustig tempo gespeeld wordt, waarbij de band de muziek naar het einde toe iets heftiger laat worden, om daarna in het vervolg weer terug te keren naar het rustige tempo waar mee begonnen werd.

Qirsh heeft met "Sola Andata" een uitstekend stukje muziek afgeleverd, waar ik vanaf de eerste tonen van genoten heb en ik kan iedere symfonische rock liefhebber dan ook aanraden deze CD eens te gaan beluisteren, om tot dezelfde conclusie te komen als ik.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten