maandag 24 februari 2014

Review: Will Z. - 12 Visions (Anazitisi Records/69 Watt, 2013) (Psychedelische Folk)

Nadat Will Z., één van de oprichters van de Belgische band Cosmic Trip Machine, in november 2011 klaar was met de co-productie van "The Book Of Am" van de band Can Am Des Puig , waarvan co-producers Juan Arkotxa en Leslie MacKenzie deel uitmaakten, ontdekte hij, dat hij voor zijn nieuwe soloproject ook zulke muziek wilde maken.
Gedurende een maand componeerde hij minstens elke dag een nummer, waardoor hij de naam "Daily Visions" als titel voor zijn nieuw solo album bedacht.
In diezelfde tijd las hij het boek The Twelve Philosophical Keys, dat door Basil Valentine geschreven werd en door Michel Maier geïllustreerd is.
Toen het tijd was om verder te gaan met het maken van zijn demo's, kwam hij geïnspireerd door het boek van Basil Valentine, op de titel "12 Visions", zoals  het album zou moeten gaan heten.
De eerste sessie voor de plaat was op 3 november 2011, waarin 3 demo's tot een compleet nummer werden verwerkt.
In 2012 ging Will met zijn vriendin naar Mallorca, waar hij eerder met Juan en Leslie werkte en schreef daar enkele songs voor zijn project.
Later in dat jaar verdiepte hij zich in een boek over satanisme, waardoor zijn muziek een stuk duisterder werd en de song "Hermetic Spell", die hij met zijn band Cosmic Trip Machine  voor zijn solo album opnam, is daar het resultaat van.
Nadat hij de muziek van Engelse folk band The Trees ("The Garden of Jane Delawney", 1970 en "On The Shore", 1970) en van zangeres Judee Sill, die in 1971 de geweldige single "Jesus Was A Cross Maker" uitbracht, had ontdekt, besloot hij ook muziek in die stijl op te nemen.
In april 2013 legde hij de laatste hand aan het album, waarop: Majnum - sitar, sologitaar en akoestische gitaar, Og - glissando gitaar en achtergrond zang (beide in "Travelin'"), Alice Artaud - zang en Juan Arkotxa - fluit, als gastmuzikanten mee spelen.

De LP/CD, die door Anazitisi Records/69 Watt op LP is uitgebracht en op CD via Clearspot verscheen, bevat 20 songs en is verdeeld in 3 stukken: 1) White Side (6 nummers), 2) Black Side (6 nummers), 3) Bonus (8 nummers).
Het eerste nummer van "12 Visions heet "The Road", waarin een spiritueel intro zit, dat langzaam over gaat in een combinatie van een folk song en een religieuze song, die tussendoor even een gesproken tekst bevat, maar dan verder gaat met de combinatie folk religie. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Na een vlekkeloze overgang vervolgt Will met "Open The Book", een kort instrumentaal nummer waarin een vrolijk en aanstekelijk ritme zit, dat gevolgd wordt door "Salamander", een vrij zwaar klinkende rustige song met een licht hypnotiserend ritme en oosterse invloeden.
Daarna hoor ik "Diamond Planet", waarin na een ruimtelijk klinkend begin het nummer verandert in een uitstekende song met folk invloeden, gevolgd door "The Great Alchemist (Lalala)", een vrolijk klinkende song met enkele prima tempowisselingen.
Het laatste nummer van The White Side heet "Travelin'" en hierop zijn Majnum, Og, Alice en Juan te horen in een schitterende mystieke oosters klinkende song, die na een tempowisseling ook invloeden van Spaans klassiek gespeelde gitaarmuziek, folk en pop bevat en naar het einde toe weer mystiek klinkt.
De Black Side start met "Three Sisters", een schitterende korte pop song, waarin een heerlijk ritme zit, dat middeleeuws klinkt en dit nummer wordt gevolgd door het instrumentale "S. Love Song", dat in het begin met zware tonen en dreigend gespeeld wordt, voordat het ietsje luchtiger wordt.
Dit nummer gaat over in "Spirit", een spirituele song, zoals de titel van de song al doet vermoeden en hierin wordt een lekker licht hypnotiserend effect gecreeërd door een steeds terug kerend ritme en mantra.
In "Hermetic Spell" schotelt Will me een fantastisch rustig psychedelisch nummer voor, waarin ook Alice te horen is en in het korte "Three Sisters (Reprise)" gaat hij op herhaling en gaat verder waar hij met "Three Sisters" gestopt was.
"The Gold" is de laatste song van Black Side en hierin krijg ik een uitstekende pop song te horen, die op gitaar begeleid wordt.
De eerste van de Bonus nummers heet "Vision#1 (Take 1)" en dit is een van de eerdere opnamen van "The Road", op 3 november 2011 opgenomen, waarin ik Will een heerlijke pop song hoor spelen.
Dan speelt hij "Free Frog (Outtake)", op 17 auguatus 2012 te Mallorca geschreven en dit nummer bevat elektronische invloeden van de muziek van Pierre Henry's "Messe Pour Le Temps Present" en swingt als een trein.
Vervolgens krijg ik het korte "Summer Night (Outtake)"te horen, dat 20 augustus 2012 opgenomen werd en uit een prima instrumentaal stukje muziek bestaat, gevolgd door de iets meer dan een minuut durende demo "Why Don"t Want To Sing With Me?", die 12 oktober 2012 opgenomen werd en lekker psychedelisch klinkt.
Daarna hoor ik een outtake van "Night Of Sin", dat het oorspronkelijke einde van de White Side zou worden en hierin krijg ik een schitterende rustige pop song te horen, die op 6 april 2012 opgenomen werd.
De outtake van het nummer "Travelin'" heet "Raga", een oosters klinkend nummer, dat door Cosmic Trip Machine leden Majnum (sitar) en Og (glissando gitaar)  op fantastische wijze wordt meegespeeld en is 22 maart 2013 opgenomen.
Dan hoor ik de demo van "Dejà Ghost", op 18 augustus 2012 opgenomen en dit nummer zou het oorspronkelijke einde van de Black Side worden.
In deze song laat Will een prachtig rustig gezongen nummer horen, waarin de gitaar een belangrijke rol speelt.
Op 8 maart 2013 werd de outtake van "Reincarnation Knell" gemaakt en dit is een rustig gespeeld instrumentaal werkje, dat bestaat uit piano en synthesizer muziek.

De muziek op deze schijf is afwisselend en heerlijk om naar te luisteren en door de toevoeging van de bonus nummers heb ik een vrij goed overzicht gekregen, hoe de plaat tot stand is gekomen, waardoor ik kan zeggen, dat Will Z. met "12 Visions" een schitterende opvolger heeft gemaakt voor zijn in 2012 verschenen CD "Shambhala".
Geen opmerkingen:

Een reactie posten