maandag 8 december 2014

Review: Poppy Ackroyd - Feathers (Denovali Records, 2014) (Piano Pop)

Poppy Ackroyd is een klassiek getrainde violiste en pianiste uit Edinburg, die momenteel in Brighton woont en lid van de Schotse band Hidden Orchestra, met wie ze in september 2010 het album "Night Walks" uitbracht via het Tru Thoughts Recordings label, die in november 2013 werd gevolgd door de EP "Flight", dat van de in oktober 2014 verschenen 2LP "Archipelago" komt, die op vinyl door Denovali Records werd uitgebracht en op CD door Tru Thoughts Recordings.
Van de LP is de single “Vorka”/”Spoken” met dubbele A-kant verschenen in september 2014.
Ook maakt ze deel uit van de Schotse band Aberfeldy, die in juni 2004 hun debuut single "Vegetarian Restaurant" uitbracht, gevolgd in augustus door het album "Young Forever" en de single "Heliopolis By Night", die in september via het Rough Trade Records label verscheen.
Daarna volgden "Love is an Arrow" (single, februaari 2005), "Summer's Gone" (7" single, oktober 2005), "Hypnotised" (single, juni 2006), "Do Whatever Turns You On (album, juli 2006), "Come On, Claire" (7" single, december 2008) en "Somewhere To Jump From" (album, augustus 2010).
In 2012 maakte ze haar solo debuut album "Escapement", dat via Denovali Records verscheen, waarna er in september 2014 een DVD verscheen onder de naam "Escapement Visualised" over het tot stand komen van haar debuut album.
Haar nieuwe album heet "Feathers" en is eveneens door Denovali Records uitgebracht en is in feite een vervolg op haar debuut album.

"Feathers" bevat 8 nummers, waarvan "Strata" de eerste is en hierin krijg ik een mooi rustig piano nummer te horen, dat ondersteund wordt door keyboards (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Salt", waarin Poppy me een lekker in het gehoor klinkend melodisch nummer voorschotelt, waarbij gebruik gemaakt wordt van keyboards, piano en trommels.
Daarna laat ze me genieten van "Timeless", een heerlijk nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en hierin staat de piano opnieuw centraal, terwijl ook de viool en keyboards een belangrijke rol spelen.
Dan hoor ik het titelnummer "Feathers" en in dit schitterende nummer laat Poppy me horen hoe goed ze de combinatie piano en viool beheerst door een klassiek aandoend nummer te spelen.
In "Roads" speelt ze een prachtige mix van piano, keyboards en slaginstrumenten in een aanstekelijk vrolijk ritme en in "Croft" is de belangrijkste rol weer voor de piano en keyboards weggelegd en hierin krijg ik een fantastisch nummer te horen, dat een licht hypnotiserend ritme bevat en door de trommel en viool extra kracht krijgt.
Vervolgens schotelt ze me een geweldig licht hypnotiserend nummer voor, getiteld "Taskin", waarbij het ritme uitstekend dansbaar is en ik maar moeilijk stil kan blijven zitten en in het laatste nummer, "Birdwoman" krijg ik, na een licht psychedelisch begin, een schitterend piano nummer te horen, waarin de viool en keyboards een ondersteunende rol hebben.

Poppy Ackroyd heeft me, met "Feathers", van begin tot eind weten te boeien en me met volle teugen laten genieten van haar fantastische spel, waardoor ik dit album dan ook aan raad aan elke liefhebber van dit genre.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten