maandag 8 februari 2016

Review: Cosmic Ground - 2 (Studio Fleisch, 2016) (Krautrock)

Toetsenist Dirk Jan Müller uit Aken, Duitsland, richtte in 1992 de band Electric Orange op, die toen alleen uit hem bestond.
In 1991 had hij onder zijn naam in eigen beheer het album "Brainwaves" op CD-R en cassette uitgebracht, dat in 1992 gevolgd werd door "The Columns Of Herakles", op cassette en CD-R  eveneens in eigen beheer.
Ook bracht hij in 1992 het CD album "Time Signals" uit via het Electronical Dreams label en in 1994 verscheen de CD "Memories In Space" van Schönwälder, Broekhuis & Müller, die tevens in een gelimiteerde genummerde oplage op vinyl werd uitgebracht, via het Manikin label.
Dirk Jan is behalve in Electric Orange, waarmee hij reeds 16 albums uitbracht, ook actief in: Bloop, Octopus's Garden, Space Invaders, The Hausfrauen Of Death en Cosmic Ground.
Laatstgenoemde is het nieuwe soloproject van Dirk Jan en het eerste album van Cosmic Ground met gelijknamige titel verscheen in maart 2014.
Daarop bespeelt hij: mu modular, eurorack modular, fender rhodes, mellotron, moog sub phatty, philicorda, farfisa compact, farfisa professional duo, solina string ensemble, roland rs202, korg ms20, roland sh1000, hohner string melody II, elka rhapsody, nord wave, moog voyager, hohner clavinet, oberheim sem, korg mini-pops, leslie 760 en hohner orgaphon.
Het tweede album van Cosmic Ground, dat 3 augustus 2015 via het Studio Fleisch label verscheen, heet simpelweg "2" en hierop speelt hij: analogue modular synthesizers and sequencers (MU), mellotron m4000d, dreadbox erebus, farfisa compact, solina string ensemble, roland sh1000, arp odyssey, hohner string melody II, elka rhapsody, hammond m100, oberheim sem, hohner orgaphon en leslie 760, terwijl het geheel analoog gemixt is.

Het album "2" bevat 4 lange nummers, waarvan "Sol" het eerste is en hierin hoor ik Dirk Jan met zware klanken beginnen, die na enkele minuten over gaan in een schitterend swingend stukje hypnotiserende krautrock, dat gevolgd wordt door "NGC 224", dat experimenteel en zwaar begint, waarna hij ook nu weer omschakelt naar het spelen van fantastische swingende krautrock, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Organia" begint de muziek opnieuw zwaar en vrij rustig, om na een minuut of vijf over te gaan in een verrukkelijk stuk krautrock, dat ook nu weer een hypnotiserende werking op me heeft en swingt als een trein, maar naar het einde toe verandert de muziek opnieuw en wordt zwaarder, rustiger en experimenteler en loopt dan over in "Altair", een geweldig rustig psychedelisch kosmisch krautrock nummer, dat tegen het einde iets meer vaart krijgt en verandert in een swingend krautrock nummer.

"2" van Cosmic Ground bevat 4 heerlijke swingende nummers, die elke liefhebber van deze muzieksoort zal weten te waarderen en ik kan deze geweldige CD dan ook van harte aanbevelen aan een ieder die van krautrock houdt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten