maandag 1 februari 2016

Review: Maat Lander - Dissolved In The Universe (Clostridium Records, 2016) (Progressieve Rock / Spacerock)

Maat Lander is een nieuwe Russische band, die ontstaan is tijdens een live jam tussen enkele leden van Vespereo en The Re-Stoned en bestaat uit: Arkadiy Fedotov (Vespero) - basgitaar, keyboards en synthesizer, Ilya Lipkin (The Re-Stoned) - sologitaar en mandola en Ivan Fedotov (Vespero) - drums, percussie, school bel en wave drum.
De 10 nummers voor het debuut album "The Birth Of Maat's Galaxy", uit 2015, werden in de VMS Studio van Vespero te Astrakhan en in de Rushus Studio van The Re-Stoned te Moskou opgenomen en door het R.A.I.G. label uitgebracht.
Hun nieuwe album, "Dissolved In The Universe" is een live weergave van 5 van de nummers van het debuut album plus een nieuw nummer en is via het Clostridium Records op vinyl uitgebracht.

Het album start met "Intro" en daarin laat de band me een heerlijk stukje progressieve rock horen, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en spacerock invloeden bevat, waarna ik "The Comet Rider" te horen krijg, waarin de band een swingende mix speelt van kraut- en spacerock, die na een vrij rustig begin in een hoog tempo gespeeld wordt en swingt als een trein.
Daarna schotelt de band me "To Johannes Kepler" voor en hierin laat de band me genieten van een fantastisch progressief psychedelisch nummer, dat rustig start en een hypnotiserend ritme heeft en over gaat in een swingend hypnotiserend krautrock nummer met progressieve rock invloeden.
Dan krijg ik "Alnilam" te horen en ook in dit nummer speelt Maat Lander een verrukkelijk stukje hypnotiserende progressieve rock, waar spacerock invloeden in zitten en dit wordt gevolgd door "Aquarius", een schitterend rustig beginnend symfonisch klinkend nummer, dat langzaam opgebouwd wordt en progressieve rock invloeden bevat, waarbij het tempo omhoog gaat, waarop de band na enige tijd terug keert naar het rustige symfonische spel, om vervolgens weer te versnellen. (luister naar een versie van dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Het laatste nummer van het album heet "Space Scum" en hierin zet de band me een geweldig swingend spacerock nummer voor, dat snel en heftig begint, maar na enkele minuten in een rustiger tempo gespeeld wordt, dat verder in het nummer weer meer snelheid krijgt en uitmondt in een heerlijk progressief rock nummer.

"Dissolved In The Universe" van Maat Lander is een fantastisch album, dat ongetwijfeld bij iedere spacerock en progressieve rock liefhebber in de smaak zal vallen en ik kan hen dit album dan ook voor de volle 100% aanbevelen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten