maandag 6 februari 2017

Review: Dr Space's Alien Planet Trip - Volume One (Space Rock Productions, 2017) (Experimentele Rock)

De van origine Amerikaan Scott Heller, alias Dr Space is oprichter van het Öresund Space Collective, waarvan de overige bandleden uit Denemarken en Zweden komen.
Van de band verschenen al meer dan 20 albums en in de loop der jaren maakte Scott ook solo diverse opnamen, die niet werden uitgebracht en hierbij speelde hij: analoge synthesizers, Korg Monotron, Yamaha CS-10, Octave Cat SRM II, Custom Modular symthesizer en OSCar.
Omdat hij wel het idee had iets met deze opnamen te doen, vroeg hij Nicklas Sörensen (sologitaar en effecten) van de Deense band Papir en Richard Orlando (sologitaar en geluid manipulaties) van Alien Planetscapes uit Amerika, om op enkele nummers mee te spelen.
Dat resulteerde in het album "Vol 1", dat onder de naam Dr Space's Alien Planet Trip in maart 2017 in een beperkte oplage van 300 stuks met een klaphoes verschijnt, waarvan er 100 in verschillende kleuren worden geperst en tevens verschijnt het album als digitale download met 1 extra nummer (digitale bonus track, zonder Niklas), terwijl de eerste 50 exemplaren een gesigneerde poster bevatten.

Het album, dat 3 nummers heeft, begint met het meer dan 24 minuten durende "5 Dimensions Of The Universe", waarin ik de band een zwaar duister dreigend klinkend nummer hoor spelen, dat experimentele en ruimtelijke elementen bevat en tevens een licht hypnotiserend ritme heeft.
Kant B start met "Rising Sun Over Mars" en daarin krijg ik eveneens een experimenteel stuk muziek voorgeschoteld met invloeden van krautrock en een licht hypnotiserend ritme.(luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
Daarna zet de band me "In Search Of Life On IO" voor en hoor ik opnieuw een heerlijk hypnotiserend experimenteel ruimtelijk nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en lichtelijk psychedelisch klinkt.
Het bonus nummer heet "Alien Improv 2" en daarin laat Dr Space's Alien Planet Trip me genieten van een vrij zwaar ruimtelijk nummer, dat in de stijl van bands als Tangerine Dream zit.

"Volume One" van Dr Space's Alien Planet Trip bevat fantastische muziek, waarmee de band me van begin tot einde heeft weten te boeien en ik kan iedere liefhebber van zowel ruimtelijke als experimentele muziek deze schijf van harte aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten