maandag 13 februari 2017

Review: Maat Lander / Öresund Space Collective - Split (Clostridium Records, 2017) (Spacerock)

Maat Lander is een Russische band, die ontstaan is tijdens een live jam tussen enkele leden van Vespereo en The Re-Stoned en bestaat uit: Arkadiy Fedotov (Vespero) - basgitaar, synthesizer en effecten, Ilya Lipkin (The Re-Stoned) - sologitaar, akoestische gitaar en effecten en Ivan Fedotov (Vespero) - drums en percussie.
De 10 nummers voor het debuut album "The Birth Of Maat's Galaxy", uit 2015, werden in de VMS Studio van Vespero te Astrakhan en in de Rushus Studio van The Re-Stoned te Moskou opgenomen en door het R.A.I.G. label uitgebracht.
Hun tweede album, "Dissolved In The Universe" is een live weergave van 5 van de nummers van het debuut album plus een nieuw nummer en is via het Clostridium Records op vinyl uitgebracht.
De band heeft samen met Öresund Space Collective uit Denemarken / Zweden een split album opgenomen, die in maart 2017 via het Clostridium Records label in een beperkte oplage van 222 stuks op zwart en 111 stuks op 180 gram gekleurd vinyl verschijnt.
De muziek van Maat Lander werd tussen september en december 2016 in de VMS Studio te Astrakhan en de Rushus Studio te Moskou opgenomen en gemixt en gemasterd door Ilya Lipkin.

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer.
In november 2016 nam de band de muziek voor deze split op in de Black Tornado Studio's te Kopenhagen, Denemarken en deze werd in de periode november-december gemixt te Stockholm, Zweden, door Jonathan Segel.
De band bestaat op dit nummer uit: KG - analoge synthesizers, Dr. Space - analoge synthesizers, Tim - drums, Hasse - basgitaar, Jonathan - 12 snarige en  sologitaar, farfisa, theremin en effecten en Magnus - sologitaar en synthesizers.

De A-kant van het album, die bijna 23 minuten duurt, bevat de compositie "The Multicellular Structures Into The Space Drift" van Maat Lander en daarin hoor ik de band in een rustig tempo starten, waarbij de synthesizer en gitaar de muziek bepalen.
Na bijna 6 minuten verandert het tempo en ritme en krijg ik een schitterende hypnotiserende uptempo mix van kraut- en spacerock voorgezet, die swingt als een trein, om na even over de helft van het nummer terug te keren naar het rustige tempo, waarin de muziek symfonisch klinkt.
Vervolgens krijgt het nummer weer iets meer vaart en schakelt Maat Lander over naar het maken van spacerock en keert tegen het einde opnieuw terug naar een rustig ruimtelijk tempo.
Op de B-kant staat "Easy Teenage Version" van Öresund Space Collective en dit, bijna 20 minuten durende nummer, is opgedragen aan de overleden Malcolm Humes.
Het nummer start ruimtelijk en rustig met synthesizer klanken, waarna de muziek langzaam verandert en de band me een fantastische, licht hypnotiserende, mix van space- en krautrock voorschotelt, die in een gemiddeld tempo wordt gespeeld.

Het split album "Maat Lander / Öresund Space Collective" bevat 2 verrukkelijke spacerock nummers van 2 fantastische bands, die ik elke liefhebber van dit genre ten zeerste kan aanraden.(luister naar de teaser van het album via de youtube link onder de recensie)

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten